Stiri & Publicatii
15/06/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Nicio imbunatatire a platilor corporative din Asia Pacific in 2015

Nicio imbunatatire a platilor corporative din Asia Pacific in 2015

Studiul Coface realizat anual pe economiile din Asia-Pacific a luat in considerare 2.793 de companii din opt piete: Australia, China, Hong Kong, India, Japonia, Singapore, Taiwan si Tailanda. Studiul a urmarit evolutia platilor corporative in 11 sectoare de activitate. 85% dintre companii au oferit vanzari in conditii de creditare clientilor, ca solutie pentru problema liciditatii.

  • 70% dintre companii au avut parte de intarzieri, fara sa raporteze vreo imbunatatire in 2014 
  • 56% cred ca este putin probabil ca economia mondiala sa se ridice in 2016
  • India, China si Singapore au suferit deteriorari, in timp ce alte tari au ramas stabile, potrivit experientei de plata
  • Gradul cel mai mare de risc apare in urmatoarele sectoare: constructii, utilaje industriale si electronice, metale, auto si transpor 

India, China si Singapore:3 tari cu cea mai puternica deteriorare

Aproximativ 7 din 10 companii au avut parte de intarzieri ale platilor in 2015. Principalele motive au fost „dificultatile financiare ale clientului” (52%), “competitia feroce care a avut  impact asupra marjelor” (35,6%) si “lipsa de venituri din finantare” (26,4%).

In India, 84% dintre respondenti s-au confruntat cu intarzieiri. S-a remarcat o crestere procentuala in cazul respondentilor (32%, fata de 24% in 2014) cu peste 2% din cifra lor de afaceri anuala implicata in probleme legate de intarzieri foarte lungi. [1] Este posibil ca problema activelor neperformante sa reduca din capacitatea de creditare si din profitabilitatea bancilor - ceea ce inseamna ca unele companii pot suferi din cauza inaspririi controalelor de credit bancar. Implementarea, mai scurta decat era de asteptat a reformelor, incetoseaza perspectiva pe termen mediu.

In general, experienta de plata corporativa a Chinei a ramas slaba, cu 80% dintre respondenti raportand intarzieri in 2015. 21% au indicat intarzieri, in medie, mai mari de 90 zile - cel mai mare procentaj pentru tarile cercetate din regiune. In plus fata de problemele nerezolvate referitoare la efectul mare de levier si de depasirea capacitatii din multe sectoare, presiunea care apasa in jos pe RMB si pe volatilitatea bursei de valori, sunt viitoare griji pentru piata chineza in 2016.

Singapore a trecut printr-o crestere brusca a plangerilor (35%, fata de 23% in 2014), cu peste 2% din cifra de afaceri anuala implicata in problemele cu intarzieri de plata foarte lungi. De asemenea, mai multe companii (14%, fata de 10% in 2014) au raportat intarzieri de plata, in medie, mai mari de 90 zile si cresteri ale sumelor restante (49%, fata de 35% in 2014).  Singapore, baza celor mai importanti jucatori mondiali pe piata bunurilor, se confrunta cu preturi mici pentru bunuri si o crestere a incertidudinilor la nivel global.

„Companiile asiatice se confrunta cu un stres financiar semnificativ, cauzat de problemele intarzerilor de plata, agravate de reducerea marjelor de profit din cauza depasirii capacitatii industriale, cererea micsorata si concurenta in afaceri mai activa in ultimii ani. Nu este de asteptat ca rata neplatii sa se imbunatateasca in 2016”, a declarat Jackit Wong, Economist Coface Asia Pacific.

Japonia, Hong-Kong si Taiwan:plati corporative stabile, insa se asteapta o crestere mai lenta

In mare, experienta de plata a companiilor a ramas destul de stabila in Japonia. Abenomics (Abenomics se bazeaza pe trei sageti de stimulare fiscala, relaxarea monetara si reforme structurale) par sa piarda teren. Acest lucru este demonstrat de o slabire a indicatorilor ciclici din vanzarile comerciale, iar la scara industriala, de exporturile produse in primul trimestru si de declinul de 0,3% de la an la an in indicele de baza al preturilor de consum. Coface ramane prudent si se asteapta ca economia japoneza sa creasca cu 0,5%, in 2016, la fel ca in 2015.

Companiile din Hong Kong au adoptat o abordare mai prudenta a creditarii in 2015, cu mai putini respondenti care ofera vanzari la credite (69,4%, fata de 76,8% in 2014), precum si o usoara scadere in termeni medii de creditare. Drept urmare, experienta de plata, in general, a companiilor din Hong Kong s-a stabilizat. Odata cu cresterea continua a integrarii economice intre Hong Kong si China, orice „soc” economic din China este perceput la scara larga ca avand un anumit grad de impact asupra cresterii economice din Hong Kong. Cresterea economica orientata spre exterior a Hong Kong-ului, este asteptata sa incetineasca la 1,5% in 2016, in scadere de la 2,4% in 2015.

In general, experienta de plata a companiilor din Taiwan s-a imbunatatit. Mai putini respondenti (11,8%, fata de 21,2% in 2014) au raportat intarzieri de plata, in medie, mai mari de 90 zile. A existat o scadere clara a procentului de firme (10,2%, fata de 15,1% in 2014), cu peste 2% din cifra de afaceri anuala implicata in intarzieri de plata foarte lungi. Redresarea economica din Statele Unite si din Zona Euro va diminua, probabil, efectele adverse ale impactului pe care il are China asupra economiei dependente de export a Taiwan-ului. Coface se asteapta la o imbunatatire modesta a cresterii economice, in 2016, de 1,2%, comparativ cu 0,8% in 2015.

Probleme cu nerambursarea in ¼ dintre sectoarele analizate

Sectorulconstructiilora fost cel mai riscant din regiunea Asia-Pacific in 2015. Acest segment a raportat cele mai multe firme cu cifre de afaceri afectate de intarzieri de plata foarte lungi. De asemenea, companiile din constructii au avut parte de o crestere a intarzierilor de plata, in medie, mai mari de 90 zile, la fel ca sumele restante. Nu este probabil ca perspectivele pentru sectorul constructiilor sa se imbunatateasca in 2016. Obstacolul, care provine din incetinirea economica a Chinei (cea mai mare economie din regiune), combinat cu reformele structurale si incertitudinile din jurul programului de majorarare a ratei SUA, este de natura sa afecteze perspectivele economice ale regiunii, ceea ce duce la o diminuare a sentimentului de afaceri atat pentru investitii private, cat si pentru cumparaturi domestice. Cu toate acestea, existenta ratelor mici (daca nu chiar foarte mici) ale dobanzilor din regiune ar putea, oarecum, sustine dorinta de consum. Proiecte publice de infrastructura aflate in curs de desfasurare ar putea oferi, de asemenea, o relaxare in sectorul constructiilor.

Utilajele industriale si electronicele au avut cel mai mare procent de plangeri (78%, fata de 70% in 2014), intampinand probleme cu intarzierile de plata in 2015. 2016 este probabil inca un an dificil pentru acest sector. Segmentul utilajelor industriale este pro-ciclic si, probabil, cererea va stagna, deoarece (i) cresterea comertului este lenta, (ii) China isi inclina economia catre servicii si (iii) cheltuielile cu capitalul sunt neindestulatoare pe fondul Japonizarii [2] economiei mondiale. In acelasi timp, incetinirea inflatiei (daca nu a deflatiei) va provoca, probabil, presiune asupra preturilor, smulgand marje de profit. Ca urmare, nu ar fi surprinzator sa vedem ca unele companii din cadrul acestui segment recurg la strategia defensiva caracterizata de achizitii si fuzionari (M&As) pentru a-si intari puterea pe piata.

Sectorul transporturilor si industria auto au suferit o deteriorare ingrijoratoare a problemelor referitoare la restante in 2015, comparativ cu 2014. Mai multe companii au raportat o crestere a sumelor restante (35%, fata de 31% in 2014) si au avut parte de intarzieri de plata foarte lungi (23%, fata de 14% in 2014). Cu toate acestea, cererea va beneficia, probabil, de cresterea in randul clasei cu venituri medii si de contextul regional al ratelor scazute ale dobanzii. Mai mult, un impuls al cererii din China (care provine din reducerea taxelor si impozitelor pe vehiculele cu motoare de 1,6 litri sau mai putin, lege in vigoare de la 1 Octombrie 2015 pana la sfarsitul anului 2016), va aduce, probabil, putina culoare in perspectiva din acest an a sectorului.

Nu au existat imbunatatiri pentru sectorul metalelor in 2015, care va continua, probabil, sa se confrunte cu diverse provocari. Perspectiva pentru 2016 este negativa, rezultand din (i) micsorarea cererii la nivel global si in China, (ii) capacitatea depasita semnificativ si (iii) preturi scazute pe fondul dezechilibrului de piata. Restructurarea in acest sector este posibil sa inceapa in 2016, cu inchiderea companiilor fantoma din industria siderurgica a Chinei si inmultirea activitatilor de tip M&A.

[1] În conformitate cu experiența Coface, aproximativ 80% din întârzierile de plată foarte mari (adică de 180 de zile sau mai mult) nu sunt plătite înapoi deloc. Când peste 2% din cifra de afaceri totală anuală a unei companii este implicată în întârzieri de plată foarte mari, lichiditățile societății pot deveni o problemă, punând în discuție capacitatea de a-și achita datoriile față de furnizori.

[2] Creștere lentă, absența presiunii inflaționiste, din ce în ce mai multe politici monetare expansive și volatilitate crescută a piețelor financiare. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați Country Risk Barometer Q1 2016.

Descărcaţi această publicaţie : Nicio imbunatatire a platilor corporative din Asia Pacific in 2015 (746,30 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English