Stiri & Publicatii
17/06/2014
PUBLICATII ECONOMICE

Modificari ale situatiei IMM-urilor din Franta si Spania - Barometrul insolventelor in Franta

Insolvente in Franta si Spania

Acest studiu arata, prin intermediul barometrului Coface, noile tendinte privind insolventele din Franta in primele 4 luni ale anului 2014.

O acalmie este observata in perioada Ianuarie – Aprilie 2014, numarul insolventelor scazand cu 2.3%. In aceeasi perioada, costul financiar (soldurile) a scazut cu 16,4% si locurile de munca amenintate de insolvențe cu 13,9%. Cu toate acestea, numarul de insolvente din ultimul an ramane in continuare ridicat (64.127). Cel mai mare numar de insolvente se inregistreaza in sectoarele de activitate, precum serviciile pentru companii si autoritati locale, industria alimentara, a hartiei - lemnului si industria auto si a transporturilor, in special a comerciantilor de automobile cu amanuntul.

In aceasta panorama se gaseste si o comparatie intre situatia IMM-urilor din Franta si Spania. Esentiale in ambele tari, IMM-urile sunt dependente de mediul economic dificil, cu o crestere a numarului de insolvente din 2009. Cu toate acestea, de la inceputul crizei, in ciuda unui numar de similitudini, situatia IMM-urilor din cele doua tari difera. Economia spaniola se imbunatateste in 2014, ca urmare a reinnoirii dinamicii exporturilor, si in paralel situatia IMM-urilor se redreseaza. Astfel, se asteapta ca in 2014 numarul de insolvente ale IMM-urilor din Spania da inregistreze o scadere.

Criza a fost mai putin pronuntata in Franta, dar situatia financiara a IMM-urilor s-a degradat treptat si continua sa se deterioreze. Prin urmare, accelerarea cresterii in Franta  va stabiliza (dar la un nivel ridicat numarul de insolvente din 2014.

 

BAROMETRUL INSOLVENTELOR

Pana in prezent, 2014 a fost caracterizat de un numar record de insolvente de la un an la altul (64.127, in crestere cu 3,5%), cu mult peste nivelul record din  2009. Cu toate acestea, in primele patru luni ale anului 2014, a existat o incetinire, numarul si costul de insolvente scazand cu 2,3% si respectiv cu 16,4%, comparativ cu primele patru luni ale anului 2013. In plus, acest cost financiar (soldurile) este la un nivel apropiat de cel din 2009 (4,64 miliarde euro) si este pe un trend descendent incepand din decembrie 2013. Cele mai multe dintre aceste companii care se confrunta in prezent cu dificultati sunt companiile mici. 

 

MODIFICARI PRIVIND IMM-urile din franta si spania: convergenta, apoi divergenta

IMM-urile din Franta si Spania sunt, in multe privinte, similare: ele reprezintă doar o mica parte a companiilor, dar au o greutate economica semnificativa. Ele sunt primele care sufera atunci cand economia se deterioreaza: mai multe insolvente, cifre de afaceri reduse si deficit de flux de numerar. Sunt toate angajate intr-o lupta pentru supravietuire.

Desi au in comun aceste caracteristici, ele nu au evoluat in acelasi mod in 2013. Nu au fost diferente in ceea ce priveste costurile lor salariale, datoriile si rentabilitatea. Aceasta dinamica divergenta inseamna ca previziunile sunt diferite. In ciuda slabiciunii cu care se redreseaza, IMM-urile spaniole, acum mai rezistente din punct de vedere financiar, ar trebui să inregistreze o scadere a numarului de insolvente. In Franta, cu toate acestea, redresarea usoara nu ofera prea multe sperante pentru o scadere al numarului de insolvente in randul IMM-urilor. 

Descărcaţi această publicaţie : Modificari ale situatiei IMM-urilor din Franta si Spania - Barometrul ... (999,03 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English