Stiri & Publicatii
07/06/2016
PUBLICATII ECONOMICE

La ce va puteti astepta de la furtuna perfecta din Brazilia?

La ce va puteti astepta de la furtuna perfecta din Brazilia?

Brazilia se afla in mijlocul unei furtuni perfecte. Criza politica ce dureaza inca si recesiunea economica profunda, care au dus la prabusirea indicilor de incredere, au fost depasite de procesul de punere sub acuzare a presedintelui Dilma Rousseff. Nicio revenire economica semnificativa nu este asteptata inainte de 2017. Economia Braziliei s-a contractat cu 3,8% in 2015 si se asteapta o scadere suplimentara a PIB-ului de 3%, in 2016.

 

In 12 Mai 2016, presedintele Dilma Roussed a fost temporar mutat din biroul sau, dupa ce Senatul a votat un proces de punere sub acuzare. Actiunea impotriva mandatului in cauza a vizat incalcari ale legii responsabilitatii fiscale si s-a bazat in special pe neregulile fiscale. Acum, ca vicepresedintele Michel Temer (partidul PMDB) si-a asumat presedintia, Camera Superioara va avea la dispozitie 180 de zile pentru a convoca un proces in care sa fie discutate acuzatiile.  

Dilma va fi pus sub acuzare cu siguranta in cazul in care doua treimi din Camera Superioara va vota in favoarea acuzarii, caz in care Temer va ispasi restul mandatului prezidential, care se incheie in 2018.

Car Wash a fost principalul motiv al revoltei impotriva guvernului Dilma. Ancheta a adus in fata justitiei oameni de afaceri importanti din Brazilia si figuri politice, ridicand suspiciuni potrivit  carora banii Petrobras ar fi fost folositi pentru a sponsoriza campanii politice, pentru a cumpara sprijin politic in Congres si pentru imbogatirea personala. S-a demonstrat deja ca Petrobras a diminuat cu 6,2 MLD reali (aproximativ 2,3 MLD UDS sau 0,1% din PIB) bilantul din 2014, prin costuri suplimentare capitalizate in mod abuziv in sistemul corupt descoperit prin ancheta facuta asupra Car Wash.

Cu toate ca piata a reactionat in mod pozitiv ca de fiecare data cand exista o veste favorabila pentru punerea sub acuzare, nu trebuie sa ne asteptam la o revenire puternica, partidul vice-presedintelui fiind de asemenea cercetat pentru coruptie - ceea ce face dificila pentru ei  prezentarea unei alternative viabila la actuala guvernare.

O economie la un pas de colaps, asteptand rezolutiile noului guvern

In ceea ce priveste partea economica, rezultatele pentru 2015 (-3,8% din PIB comparativ cu anul anterior) au fost cele mai grave din 1990 si niciuna dintre principalele provocari ale tarii s-a imbunatatit. Ajustarea preturilor administrate (care au fost reduse in mod artificial) si deprecierea puternica a ratelor de schimb au condus la o inflatie 10,7% in anul curent - cu mult peste punctul mediu tinta de 4,5%. Ajustarile fiscale au esuat, iar datoria publica, precum si deficitul fiscal, s-au deteriorat in 2015. Coface a retrogradat evaluarea tarii de la A4 la B (risc semnificativ) in Septembrie si apoi, din nou, pana la C (risc ridicat), in Ianuarie 2016. Cele trei agentii principale de rating au retrogradat Brazilia la statutul de junk.

Economia nu se va recupera inainte ca impasul politic sa fie complet rezolvat. Prima provocare vor fi rezultatele fiscale pentru 2016. In ultimele 12 luni, deficitul acumulat pana in  Martie 2016 se ridica la 2,28%, iar in acest context, propunerea de 1,6% a guvernului Dilma pare deja nerealista.

Revenirea increderii in mediul de afaceri pare a fi doar temporara, Temer urmand sa preia rolul de presedinte doar cu un sprijin slab din partea populatiei, deoarece nu a fost votat prin alegeri directe, partidul sau fiind, de asemenea, legat de scandalurile de coruptie Car Wash.

Doar doi indicatori este de asteptat sa se imbunatateasca pe termen scurt: balanta comerciala si inflatia. In ceea ce priveste comertul exterior, atat importurile, cat si exporturile au fost in scadere in termeni de venituri. Cu toate ca deprecierea brusca a ratelor de schimb pe parcursul ultimului an s-a imbunatatit, in cele din urma competitivitatea produselor fabricate la nivel local, moneda mai slaba au redus preturile la export in USD. Pana in prezent, volumele imbunatatite de export nu au fost suficiente pentru a inregistra venituri mai mari.

Riscurile unor sectoare este de asteptat sa creasca in intensitate

Insolventele au atins un nou record, ca efect de contagiune a operatiunii Car Wash si a recesiunii in curs de desfasurare. In 2015, 1.287 de companii au depus pentru capitolul XI (acest capitol cuprinde legislatia privind falimentul) in Brazilia, o crestere de 55% fata de anul precedent.

409 cereri au fost deja depuse in primul trimestru din 2016 (+114% fata de anul trecut). Aceasta cifra confirma opinia ca tendinta negativa este de natura sa castige in intensitate si mai mult in 2016, tara fiind de asteptat sa raporteze un al doilea an de contractie.

Productia industriala a incetinit timp de 24 de luni la rand. In cele 12 luni acumulate pana in Februarie 2016, sectorul s-a contractat cu 9% si nu exista deocamdata niciun semn de ameliorare.

Populatia nu este dispusa sa consume, deoarece piata locurilor de munca se deterioreaza foarte repede, iar antreprenorii nu investesc din cauza incertitudinii ridicate.

Scenariul nefavorabil s-a revarsat, de asemenea, asupra unor sectoare economice majore, ceea ce duce la rate mai mari de insolventa. Conform datelor Barometrului sectorial Coface, principalele segmente de activitate ale tarii sunt in prezent expuse unui risc ridicat. Situatia este grea pentru constructii, automobile, industria otelului, care sunt in prezent supuse unui risc ridicat.

“Nu exista nicio modalitate usoara de iesire din criza, iar populatia este obosita din cauza  coruptiei, ceea ce face ca o revenire pe termen scurt sa fie putin probabila”,a declarat Patricia Krause, Economist pentru Coface America Latina.

Protestul anti-guvernamental din 13 Martie a fost cel mai mare din istoria economiei nationale, cu trei milioane de participanti. Acesta a aratat ca populatia nu este nemultumita doar din cauza actualului guvern, ci mai mult, in general, de toti politicienii care face obiectul anchetei. Mai mult decat atat, indiferent de rezultatul disputei politice, fragmentarea mare a Congresului va continua sa impiedice avansarea reformelor structurale extrem de necesare ale tarii. Pe scurt, doua lucruri sunt clare. O revenire economica nu va fi imediata.

Ar trebui sa existe usoare imbunatatiri ale indicilor de incredere si a ratelor de crestere ale PIB-ului, eventual, incepand din 2017. Cu toate acestea, unii agenti deja prognozeaza ca actualul deceniu va fi unul pierdut, in ceea ce priveste activitatea economica.

Descărcaţi această publicaţie : La ce va puteti astepta de la furtuna perfecta din Brazilia? (1,66 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English