Stiri & Publicatii
29/03/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Iran: Urmeaza o curba periculoasa, conduceti cu atentie

Iran: Urmeaza o curba periculoasa, conduceti cu atentie

Dupa cinci ani de sanctiuni, Iran se alatura, in cele din urma, comunitatii globale. Reintoarcerea Iranului trebuie sa genereze un efect international de crestere datorita canalului petrolier, dar, mai presus de toate, sa aduca mari schimbari in interiorul tarii. Ridicarea sanctiunilor, ca urmare a acordului P5+1 (SUA, Rusia, Franta, Marea Britanie si Germania), are un efect semnificativ asupra cresterii productiei Iranului. Prin relansarea comertului si a investitiilor straine se va revigora economia iraniana.

Oricum, trecerea de la autarhie la deschidere reprezinta o manevra brusca de gestionare. Tara se poate confrunta cu o serie de repercusiuni din zona liberalizarii comertului.

Perspective macroeconomice mai mari, noi oportunitati

Iran este a doua cea mai mare economie din regiunea Orientului Mijlociu si a Africii de Nord (MENA). Potrivit IMF, PIB-ul sau se ridica la 416,5 MLD USD. Dupa doi ani de recesiune, Coface se asteapta ca PIB-ul real sa creasca cu 3,8% in acest an, ca urmare a ridicarii sanctiunilor economice. Odata cu eliminarea acestor sanctiuni, autoritatile guvernamentale iraniene se asteapta sa atraga investitii straine de cel putin 50 de MLD USD pe an. Aceasta cifra este cu mult peste 2,1 MIL USD, investitii straine directe, atrase in 2014 de Iran.   

“Sectoarele cheie care ar trebui sa duca la redresarea economiei in perioada post-sanctiuni includ transportul, dezvoltarea urbana si locuintele. In afara acestor industrii si a sectorului petrol si gaze, care se bazeaza foarte mult pe economie, tara are in aproape fiecare industrie oportunitati”,a declarat Seltem Iyigun,economist pentru MENA si regiunea Turcia din cadrul Coface.

Insa castigurile pot fi limitate…

Pe termen scurt, redeschiderea economiei Iranului in fata comertului mondial trebuie sa fie progresiva. Iran este cea mai mare piata in afara WTO. Tara este relativ inchisa, iar autoritatile vor favoriza o deschidere treptata a barierelor tarifare si netarifare. Deficientele in sectorul bancar vor limita cresterea la export.

“Importuri in valoare de peste 50.000 USD sunt supuse unei inspectii privind calitatea si cantitatea inainte de expediere. In plus fata de politicile tarifare, constrangerile de reglementare si inflexibilitatea birocratica sunt de natura sa impiedice cresterea comertului pe termen scurt”, a spusSofia Tozy, economist specialist pentru Orientul Mijlociu la Coface. Mai mult decat atat, socul brusc al deschiderii comerciale poate avea un efect negativ asupra cursului de schimb al tarii. O apreciere a cursului de schimb real ar fi in detrimentul intreprinderilor locale.

Mediul global nefavorabil si problemele structurale ale Iranului pot intarzia, de asemenea, castigurile asteptate. In primul rand, comertul mondial lent si tulburarile regionale sunt susceptibile sa amortizeze efectele pozitive initiale din ridicarea sanctiunilor si reducerea costurilor comerciale. In al doilea rand, pe masura ce economia iraniana este puternic dependenta de petrol pentru a stimula economia interna, scaderea veniturilor induse de preturile scazute ale petrolului ar putea constrange investitiile publice si sustinerea politicii guvernului pentru cresterea post-sanctiune.

In ceea ce priveste industriile, Coface a evidentiat doua sectoare care vor ilustra oportunitatile economice si vor exploata provocarile cu care se confrunta Iranul, la intrarea pe piata.

  • Sectorul energie:Ridicarea sanctiunilor ar trebui sa duca la o crestere a productiei de hidrocarburi - dar acest lucru ar putea fi influentat de perspectivele slabe ale pietei petrolului. Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, productia de titei a Iranului, care in medie a fost  de 2,8 Mb/ zi in 2015, se preconizeaza sa atinga o medie de peste 3,1 Mb/ zi in 2016 si aproape 3,6 Mb/ zi in 2017. "Deschiderea treptata a tarii ar trebui, de asemenea, sa incurajeze investitiile in sectorul petrolier. Cu investitii adecvate, Iranul ar putea ajunge in cele din urma la o productie de 4 Mb/ zi", a precizat Sofia Tozy. Cu toate acestea, modernizarea infrastructurii va fi costisitoare. Mai mult decat atat, in contextul actual al pretului petrolului in scadere, intrarea Iranului pe piata mondiala poate accentua si mai mult dezechilibrul dintre cerere si oferta.
  • Sectorul auto:Industria auto, care reprezinta mai mult de 10% din PIB-ul Iranului, va fi una dintre cele mai mari beneficiare de la ridicarea sanctiunilor.Consumul iranianeste infometat de branduri internationale si de eliminarea sanctiunilor ce vor oferi posibilitatea de suplimentare pentru producatorii de automobile din Vest pentru a intra pe piata. Cu toate acestea, acest aflux de producatori de automobile straine va crea o concurenta dura. “Sosirea noilor branduri ar putea fi dificila pentru companiile deja prezente, astfel incat sa isi mentina cota de piata. Acesta ar putea fi cazul producatorilor chinezi de automobile in cazul in care producatorii europeni reusesc sa ofere vehicule pe piata mai ieftine si de o calitate superioara," a mai spus Seletem Iyigun. 
Descărcaţi această publicaţie : Iran: Urmeaza o curba periculoasa, conduceti cu atentie (1,33 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English