Stiri & Publicatii
08/07/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Insolvente in Europa de Nord: Evolutii pozitive in Olanda, Suedia si Germania

Insolvente in Europa de Nord:  Evolutii pozitive in Olanda, Suedia si Germania
  • Coface prognozeaza mai putine insolvente in 2016: Olanda -11,1%, Suedia -8,0% si Germania -2,5%
  • Cu toate acestea, declinul va fi mai lent decat in 2015, ca urmare a cresterii, putin mai slabe, a PIB-ului
  • Danemarca: Este de asteptat ca insoventele sa creasca semnificativ, cu peste 60%
  • Germania: Cifrele referitoare la insolventa, care au fost intr-o scadere constanta incepand cu anul 2010, sunt acum mai mici cu 30% decat in 2009

In 2016, patru tari, doua scenarii

Situatia macroeconomica imbunatatita a Europei a avut efecte favorabile asupra intreprinderilor din majoritatea tarilor europene si a dus la reducerea numarului de insolvente in 2015. In cele patru tari din Europa de Nord, Coface se concentreaza pe o noua panorama: Olanda(-20,7%), Suedia(-11%), Germania(-4%) si Danemarca(-0,5%). Aceasta tendinta pozitiva poate fi remarcata la cele mai multe dintre sectoarele acestor tari - cu exceptia Danemarcei, acolo unde dezvoltarea este diferita. Pentru toate aceste tari, insolventele au fost destul de frecvente in sectoare precum comert, transport, cazare si constructii - atat in ceea ce priveste cota insolventelor totale, cat si ponderea acestora in activitatea economica. In schimb, a scazut frecventa esecurilor din industriile prelucratoare.

Luand in considerare cresterea, in general, mai slaba a PIB-ului pentru cele patru economii pe parcursul acestui an, tendinta de scadere a insolventelor ar trebui sa persiste pentru trei din cele patru tari, insa rata scaderii va fi mai mica. Scaderi semnificative sunt asteptate in Olanda (-11,1%), Suedia (-8,0%) si Germania (-2,5%). Danemarca, cu toate acestea, prezinta o imagine contrastanta. Danemarca a fost deja cea mai slaba in 2015, cu o scadere de numai -0,5%. In acest an, insolventele daneze sunt asteptate sa creasca semnificativ, cu peste 60%.

In plus fata de cele patru tari analizate, tendinte pozitive in insolvente pot fi remarcate la multe alte tari europene, deoarece situatia macroeconomica s-a imbunatatit pe parcursul ultimelor trimestre. Insolventele din Franta (-3,2%), Italia (-5%) si Spania (-22%) sunt, de asemenea, estimate sa scada in 2016.

Dezvoltare rasunatoare a sectorului corporativ din Germania

Insolventele germane din 2015 au fost cele mai scazute de la aplicarea noului regim de insolventa al tarii, in 1999. Ilustrand o scadere suplimentara de aproximativ -4% anul trecut, numarul companiilor insolvente a scazut la 23.000. Cifrele referitoare la insolventa sunt intr-o scadere constanta din 2010. Anul trecut, au atins un nivel mai mic cu aproximativ 30% decat cel inregistrat in anul 2009 (varful crizei financiare si prabusirea comertului mondial). Cadrul macroeconomic solid al economiei germane se reflecta in alcatuirea sanatoasa a sectorului sau corporativ.

Cifrele aflate in scadere, care reprezinta esecuri in afaceri, au fost raportate de aproape toate sectoarele de activitate din Germania in anul precedent. Singura exceptie a fost in sectorul financiar si de asigurari, unde insolventele au crescut cu peste 5%. Tendinta de scadere in ceea ce priveste falimentul a fost marcata, in special, in segmentul informatiilor/ comunicarii    (-11,1%), precum si in agricultura, silvicultura si pescuit (-9,1%). Referindu-ne la industrie, in general, insolventele au scazut cu peste -4% in anul precedent, cu exceptia constructiilor. In subsectorul minier, insolventele au crescut cu peste 40%, dar in termeni absoluti, s-au ridicat la doar 10 in 2015.

Punctele de analiza Coface indica o limitata, dar continua, scadere a numarului de companii germane insolvente in acest an. Aceasta prognoza este sustinuta de date referitoare la insolventa pentru primele doua luni ale acestui an, deoarece tendinta de scadere in ceea ce priveste esecurile in afaceri continua sa incetineasca. In ansamblu, insolventele germane sunt asteptate sa se micsoreze cu -2.5% in 2016. Insolventele inregistrate pana in luna februarie au aratat o scadere de "numai" -2,3% de la inceputul anului pana in prezent. In conformitate cu modelul de prognoza Coface pentru insolvente germane, schimbarea de la an la an in insolvente va fluctua in jurul acestei rate pe parcursul lunilor urmatoare.

Situatia macroeconomica s-a imbunatatit pentru economia olandeza

Anul trecut, insolventele din Tarile de Jos au scazut semnificativ, cu aproape -21%. Acest lucru arata o continuare a tendintei pozitive, din moment ce insolventele au scazut cu peste     -20% in 2014. In mod evident, situatia macroeconomica mult imbunatatita a economiei olandeze se reflecta in scaderea numarului de insolvente. Ca o consecinta, insolventele din 2015 au fost cu 37% mai mici decat in 2013. Pe parcursul anului 2015, numarul de insolvente a scazut aproape in fiecare sector - cu exceptia culturii, sportului si recreerii.

Cele mai mari imbunatatiri ale cifrelor de insolventa au fost observate in industria prelucratoare si in servicii specializate. Ambele sectoare au inregistrat cu -30% mai putine insolvente - ceea ce este peste media intregii economii. De asemenea, o imbunatatire semnificativa a cifrelor de insolventa a fost realizata, de catre piata imobiliara olandeza, cu un declin peste media esecurilor in afaceri imobiliare, de aproximativ -25%. Insolventele din constructii au scazut cu aproximativ -18%. Insolventele din Tarile de Jos sunt concentrate in mod echilibrat in cadrul a patru sectoare, care impreuna reprezinta aproximativ 70% din volumul total. Deoarece acestea sunt comert, cazare si transport, servicii specializate si servicii financiare, sectoarele tertiare sunt in prim-plan.

Primele trei luni ale anului 2016 au vazut cum presiunea puternica de scadere a insolventelor din Tarile de Jos continua sa se resimte. De la inceputul anului si pana in prezent, numarul de esecuri in afaceri a scazut cu -19,4%, cu putin mai slab decat ratele inregistrate in ultimii ani. Cu toate acestea, in lunile urmatoare, Coface se asteapta ca tendinta de scadere a insolventelor din Tarile de Jos sa capete un ritm mai lent. In ansamblu, modelul de prognoza Coface indica faptul ca insolventele vor scadea cu -11,1%, pentru anul 2016.

Banca Centrala a Suediei stimuleaza sectorul locuintelor si al constructiilor

In 2015, insolventele suedezilor au scazut pentru al doilea an la rand. Cu un binemeritat -11%, declinul a fost chiar mai pronuntat decat in 2014 (-6,3%). Prin urmare, numarul de esecuri in afaceri a fost mai mic cu aproximativ 17% decat maximul vazut in 2013. Cu toate acestea, nivelul este inca cu 13% mai mare decat nivelul de dinaintea crizei, care a fost inregistrat in 2007. Aceasta scadere s-a simtit cel mai mult in constructii, cu -17%, care rezulta, in general, din situatia semnificativ imbunatatita pentru locuinte si imobiliare. Investitiile in locuinte au crescut impresionant in 2015, cu + 17%. Aceasta crestere a fost sustinuta in mod clar de politica monetara, mai expansionista, a Bancii Centrale a Suediei.

In ansamblu, declinul insolventelor din sectorul industriei prelucratoare a fost, de asemenea, mai pronuntat decat media pentru economia suedeza. Diversele sectoare de servicii ale tarii au fost, oarecum, in urma, astfel incat declinul lor in insolvente a fost mai mic decat media. Comertul a raportat o reducere de "doar" -4%, in timp ce pentru cazare scaderea a fost de 

-6%. Segmentele financiar, proprietate si inchiriere au inregistrat -9%. Desi declinul insolventelor in sectoarele de servicii a fost mai mic, esecurile in afaceri din cele mai importante sub-sectoare de servicii (comert, cazare, finante, imobiliare, inchiriere si altele) reprezinta aproape 52% din totalul insolventelor suedeze. Mai mult decat atat, in comparatie cu ponderea lor in economie, acestea sunt, in mod semnificativ, supra-reprezentate. Acelasi lucru este valabil si pentru constructii, unde ponderea insolventelor se ridica la peste 16%, in timp ce ponderea sa in economie este de numai 6,5%. Pe de alta parte, insolventele aflate in contul sectorului industriei prelucratoare reprezinta aproximativ 6% din totalul esecurilor in afaceri, in timp ce ponderea sa in economie este de 16,8%.

Insolventele suedeze au scazut cu inca -10% de inceputul anului pana in martie 2016. Coface estimeaza ca usoara incetinire a imbunatatirilor insolvabilitatii va continua in lunile urmatoare, ajungand in jurul valorii de -8%.

Cresterea insolventelor daneze este in principal legata de companiile mici

Anul trecut, insolventele daneze s-au micsorat cu doar -0,5%. Prin urmare, Danemarca a fost cea mai slaba din Europa de Nord, la prima vedere. Cu toate acestea, trebuie sa avem grija cu aceasta evaluare din urmatoarele motive. In primul rand, insolventele daneze au aratat o tendinta de scadere continua din 2010. In al doilea rand, numarul de esecuri in afaceri a fost cu aproximativ 38% mai mic decat varful intalnit in 2010. Prin urmare, nivelul de insolvente a fost destul de scazut in Danemarca, anul trecut. Spre deosebire de celelalte economii analizate, tendintele sectoriale referitoare la insolvente au fost variate in 2015: evolutia a inregistrat de la -25,4% in finante si sectorul de asigurari, la +50,9%, in agricultura. Acesta din urma, sufera de o presiune ridicata din cauza concurentei intense, poverii datoriilor dificile si problemelor in ceea ce priveste obtinerea finantarii. Alte sectoare importante, si anume industria prelucratoare, comert, cazare si transport, au avut parte de cresterea numarului de insolvente cu 5% sau mai mult.

Pe parcursul primelor patru luni ale anului 2016, insolventele au crescut brusc, inregistrand de la inceputul anului si pana in prezent, aproape +83%. In special in luna ianuarie, insolventele au crescut. Este greu de inteles, in detaliu, de ce datele recente despre insolventa au aratat aceasta puternica dinamica ascendenta. O parte semnificativa a acestei miscari poate fi atribuita cresterilor puternice de insolventa in sub-sectoare nespecificate ("alte afaceri" si "activitate nementionata"). Chiar si atunci cand excluderea acestor intreprinderi (in principal, liber-profesionisti), insolventele au continuat sa urce la aproape 70%, iar cresterile pot fi observate in toate sub-sectoarele.

Cu toate acestea, unele diferentieri nu trebuie sa fie luate in considerare de statisticile pentru insolventa ale Danemarcei. Cresterea se refera in principal la societatile inregistrate non-TVA (aproximativ +130%) si la companiile cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de coroane daneze (aproximativ +140%). Pe de alta parte, insolventele pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare au scazut in primele patru luni ale anului, de la inceputul anului 2016 pana in prezent cu -0,2% pentru companii cu cifre de afaceri intre 1 pana la 15 milioane de coroane daneze si cu -61% pentru intreprinderile cu cifre de afaceri mai mari de 15 milioane de coroane daneze (numarul acestora fiind de doar 28 in termeni absoluti).

In lunile urmatoare, cresterea puternica a insolventelor este de asteptat sa se tempereze intr-o oarecare masura. Cu toate acestea, pentru intregul an, modelul de prognoza Coface anticipeaza o crestere mai mare de 64% a insolventelor, din cauza companiilor inactive si a unitatilor de afaceri mici, asa cum se vede in datele deja disponibile in primele cateva luni ale anului 2016.

Descărcaţi această publicaţie : Insolvente in Europa de Nord: Evolutii pozitive in Olanda, Suedia si ... (748,20 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English