Stiri & Publicatii
21/06/2017
PUBLICATII CORPORATE

FOCUS: Rusia face eforturi sa iasa din recesiune, insa constrangerile structurale risca sa impiedice cresterea economica pe termen mediu

FOCUS: Rusia face eforturi sa iasa din recesiune

Diversificarea economiei ruse, necesara ca urmare a unei scaderi pe termen lung a preturilor petrolului, se confrunta cu constrangeri structurale care ar putea avea un efect daunator asupra cresterii pe termen mediu. Anumite sectoare (agroalimentar, produse chimice, automobile etc.) par insa sa beneficieze de o revenire in afaceri, ce va contribui la revenirea sa in 2017.

Diversificarea intampina impedimente majore: deficitul fortei de munca pana in anul 2020 si lipsa investitiilor

Dupa doi ani consecutivi de contractie a activitatii economice (-2.8% in 2015 si -0.2% in 2016), previziunile pentru 2017 sunt din nou pozitive, desi slabe (1%, potrivit Coface). Vulnerabilitatea cresterii de durata medie poate fi legata de dependenta sa prea mare de hidrocarburi. In ciuda recentei cresteri a preturilor petrolului, Rusia nu poate conta pe aceasta sustinere, nici pe cresterea puternica a productiei de petrol.

Diversificarea economiei, care face parte din planul strategic al statului rus, se confrunta cu unele obstacole structurale, in special cu dezvoltarea demografica a tarii, marcata inca din 2010 de o scadere a populatiei cu varsta de munca. In plus, sanctiunile impuse in urma crizei ucrainene si esecurile in materie de guvernare (calitatea reglementarii, libertatea politica, coruptia) limiteaza accesul investitorilor straini. Totodata, capitalul rus privat nu este intotdeauna indreptat spre economia nationala, anumiti investitori preferand sa economiseasca in detrimentul investitiilor.

In ciuda faptului ca respectiva competitivitate structurala prezinta o tendinta de imbunatatire, Rusia trebuie sa-si dezvolte propriile facilitati de productie si sa creasca productivitatea muncii

Atunci cand se confrunta cu aceste constrangeri structurale si cu un context dificil, atat la nivel national, cat si la nivel international, Rusia trebuie sa-si mentina competitivitatea in crestere: in acest sens, s-au inregistrat progrese considerabile in ultimii cinci ani (de la locul 67 in 2012 -2013, pana la locul 43 in 2016 - 2017[1]).

Evolutia preturilor petrolului si a contextului international (ridicarea sanctiunilor) va fi decisiva pentru investitiile private, in scadere din 2013, iar relansarea acestora ar permite imbunatatirea si extinderea facilitatilor de productie.

In timp ce nivelurile de educatie si de cercetare stiintifica se regasesc printre activele tarii, productivitatea muncii ramane scazuta in Rusia (de sapte ori mai mica decat cea a SUA si de cinci ori mai mica decat UE) si la niveluri destul de statice. Cu toate acestea, costul unitar al muncii este relativ ridicat.

Scaderea brusca a valorii Rublei in perioada 2014 - 2015 a sporit competitivitatea anumitor marfuri rusesti in comparatie cu bunurile importate, dar mai ales in sectoarele care s-au bucurat de masuri specifice de sprijin, cum ar fi produsele agroalimentare, substantele chimice si cauciucul / materialele plastice, iar acestea ar putea sa conduca la continuitatea cresterii. In plus, dupa doi ani de declin abrupt (-36% in 2015 si -11% in 2016), vanzarile de autoturisme au crescut in Martie si Aprilie 2017, anuntand o tendinta pozitiva pentru acest sector in 2017.

[1] Conform clasamentelor Forumului Economic Mondial (Indexul Competitivitatii Globale)

Descărcaţi această publicaţie : FOCUS: Rusia face eforturi sa iasa din recesiune, insa constrangerile ... (658,97 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English