Stiri & Publicatii
20/12/2016
PUBLICATII CORPORATE

Evaluari sectoriale revizuite in 6 regiuni globale

Evaluari sectoriale revizuite in 6 regiuni globale

Riscurile generate de sectoarele globale, in echilibru precar

 • Tendinte mixte sectoriale la nivel mondial
 • Patru sectoare retrogradate in America de Nord: retail, textile/ imbracaminte, transport si hartie / lemn
 • Un sector retrogradat in Vestul Europei: agro-alimentar
 • Doua retrogradari in Europa Centrala: constructii si IT&C[1] si o imbunatatire (transporturi)
 • O retrogradare in Orientul Mijlociu: IT&C

2016: aproape o treime dintre sectoare au fost retrogradate

La sfarsitul anului 2016, tendintele sectoriale la nivel mondial au ramas amestecate, inclusiv in regiunile care pana in prezent au fost relativ ferite de cresterea riscurilor. De-a lungul intregului an, din peste 12 sectoare evaluate in sase regiuni ale lumii, aproape jumatate au inregistrat modificari ale evaluarii. Astfel, 23 au fost retrogradate, in timp ce 10 au inregistrat imbunatatiri.

Trendul este posibil sa continue in 2017. Cresterea globala este inca slaba (estimata la 2,6%). Preturile inca scazute ale materiilor prime au cantarit asupra rentabilitatii mai multor sectoare. Cresterea riscului politic, provocat de incertitudinile legate de victoria lui Donald Trump in SUA, de Brexit si de o serie de evenimente politice din Europa, ar putea determina companiile din tarile dezvoltate sa isi amane deciziile de a investi.

In trimestrul al patrulea, America de Nord a devenit regiunea cea mai slabita la nivel de sectoare

In acest trimestru, America de Nord este regiunea cel mai slabita din cauza cresterii riscurilor.

Reducerea neta a insolventelor in 2014 (-16%) si 2015 (-12%) este de asteptat sa se stabilizeze in 2016, urmand o usoara crestere, de +1% in 2017. Sectoarele care depind de consumul gospodariilor vor suferi cel mai mult din cauza incetinirii ritmului de crestere. Rata de crestere a vanzarilor cu amanuntul se afla pe un trend descendent, cu un punct mai mare fata de anul trecut, la sfarsitul lunii iulie 2016. In Decembrie, este de asteptat sa aiba loc cea de-a doua majorare a ratelor cheie de creditare de la criza din 2008, ceea ce va creste costul creditelor si va afecta obiceiurile de achizitie din gospodariile mai sarace.

 • Acest lucru a determinat Coface sa retrogradeze sectorul textile / imbracamintela "risc ridicat".
 • Desi sectorul transporturilor din America de Nord beneficiaza de preturi scazute la petrol, iar efectele restructurarii au inceput in urma cu aproximativ zece ani, perspectivele sale, in special in ceea ce priveste traficul aerian, sunt sumbre din cauza declinului consumului. Sectorul este acum evaluat ca fiind cu „risc mediu”.
 • Sectorul hartie/ lemna suferit din cauza unei evolutii lente a pietei constructiilor din Statele Unite: intre Ianuarie - Septembrie 2016, evolutia din sectorul constructiilor s-a temperat de la +12,5% pana la +2,3%. Riscul in acest sector este acum „ridicat”.

O crestere a riscului de credit in Europa

Riscurile de credit sunt in crestere in Europa, in ciuda unei usoare scaderi a numarului de insolvente.

In Europa de Vest, sectorul agroalimentara fost declasificat cu o treapta, la „risc ridicat”. Producatorii europeni de cereale, in special cei din Franta si Germania, au suferit din cauza unui efect advers dublu al preturilor si a volumelor de productie: o scadere fara precedent intr-un mediu cu preturi scazute la nivel mondial.

Europa Centrala are doua sectoare retrogradate (constructii si IT&C) si unul imbunatatit (transport).

 • Situatia din sectorul constructiilor, retrogradat la "risc ridicat", se inrautateste din cauza inghetarii proiectelor de infrastructura din Polonia, care ar putea deveni prima tara europeana ce urmeaza sa fie sanctionata din cauza nerespectarii reglementarilor europene privind deficitul public.
 • Sectorul IT&C, retrogradat la "risc mediu", a suferit (la fel ca in restul lumii), de pe urma unui consum moderat, in special din cauza scaderii vanzarilor globale de smartphone-uri. Riscul de creditare este in crestere din cauza presiunii asupra scaderii preturilor si, prin urmare, asupra marjelor companiilor.
 • Sectorul transporturilor, singurul care urmeaza sa fie imbunatatit, (la "risc mediu") beneficiaza de pe urma evolutiei consumului din regiune si a perspectivelor de crestere satisfacatoare din Zona Euro. Singurul sector care sufera se afla in Polonia, din cauza expunerii sale la Marea Britanie.  

O alta retrogradare in Orientul Mijlociu: sectorul IT&C este robust, dar riscant

In Orientul Mijlociu, riscurile in trei sferturi din sectoare sunt considerate ca fiind “ridicate” sau “foarte mari”. Sectorul cel mai recent retrogradat la risc “foarte ridicat” este IT&C, marjele fiind afectate de incetinirea cresterii pietei, legata de scaderea veniturilor din petrol.

Mai mult decat atat, exporturile catre Iran vor scadea, avand in vedere ridicarea sanctiunilor. In cele din urma, existenta unei piete negre, dificil de controlat, a contribuit la scaderea profiturilor de pe piata legala.

Descărcaţi această publicaţie : Evaluari sectoriale revizuite in 6 regiuni globale (631,60 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
 • Romanian
 • English