Stiri & Publicatii
03/06/2015
PUBLICATII ECONOMICE

Europa Centrala si de Est: Barometru insolvente companii Iunie 2015

Insolvente in CEE

"Numarul insolventelor companiilor s-a stabilizat la doar 0,5% fata de media regionala. In scenariul nostru se presupune ca societatile ar trebui sa inregistreze in continuare o scadere treptata a insolventelor in acest an, ca urmare a perspectivelor bune pentru cererea interna si redresarea mai vizibila a Zonei Euro, care este principalul partener comercial al ECE"

In ultimii ani, conditiile macroeconomice dificile au fost un factor determinant al activitatii comerciale a companiilor. Aceste provocari au inclus o crestere slaba a cererii interne, ca urmare a situatiilor dificile de pe piata fortei de munca si reticenta companiilor de a face investitii in active fixe. Pe partea externa, companiile au avut de suferit ca urmare a contractiei destinatiei de export principal, Zona Euro, in timp ce performanta economica recent deteriorata a Rusiei, impreuna cu embargoul oficial impus, au condus la o scadere semnificativa a volumului comertului.

Companiile din regiunea ECE au inceput sa caute in mod activ ca alternative si alte piete externe, desi inlocuirea completa nu a fost posibila.

2014 a adus conditii mai bune pentru activitatile companiilor din ECE, datorita unei redresari a cererii interne (in special consumul casnic in majoritatea economiilor ECE), precum si imbunatatirea perspectivelor din Zona Euro. Aceste aspecte pozitive au fost confirmate si de partea microeconomica. Media regionala ECE pentru insolventele din randul companiilor a scazut cu 0,5%, desi dinamica insolventelor variaza intre economiile din ECE. O crestere puternica a numarului insolventelor a fost inregistrat in Slovenia si Ungaria, in timp ce Serbia si Romania s-au bucurat de un numar mult mai mic de falimente decat in anul precedent. Aceste fluctuatii ale insolventelor sunt determinate nu numai de conditiile economice diferite din anumite tari, dar, de asemenea, de diferite reglementari juridice ale insolventelor.

In conditiile in care impactul mediului macroeconomic asupra performantei de afaceri a companiilor are o oarecare intarziere, ne asteptam ca insolventele sa scada si mai mult in cursul acestui an. Cu semne puternice de redresare in Zona Euro si o imbunatatire continua a cererii interne in multe economii din ECE, Coface estimeaza ca insolventele vor scadea cu 6% in 2015, fata de nivelul inregistrat anul trecut. Cu toate acestea, conditiile economice vor afecta rezultatele inregistrate in anumite tari.

 

INFOGRAFIC: INSOLVENTELE DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST: UN MEDIU DE AFACERI MAI BUN, DAR CU MULTE PROVOCARI

 

Descărcaţi această publicaţie : Europa Centrala si de Est: Barometru insolvente companii Iunie 2015 (1,11 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English