Stiri & Publicatii
09/06/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Este economia franceza gata sa isi revina?

Este economia franceza gata sa isi revina?
  • Cativa indicatori din Q1 (crestere, cheltuieli de consum, investitii) incita la optimism
  • O pata existenta in peisaj: exporturi in scadere, avand in vedere incetinirea de pe pietele emergente si lipsa competitivitatii
  • O imbunatatire brusca a ratei insolventei (-3.2% asteptata pentru 2016), cu exceptia sectorului textile-imbracaminte si a regiunii Ile-de-France
  • 50% din sectoarele de afaceri s-au imbunatatit
  • Transportul rutier, impiedicat de un decalaj al competitivitatii masive

Activitate economica sustinuta de cererea interna, dar subminata de exporturi

Indicatori pozitivi pentru economia franceza au aparut intre Ianuarie si Aprilie  2016. Cresterea constanta, care a inceput in 2014 (+0,6% in T1 2016 fata de T4 2015) a fost plina de ritm, sustinuta de cererea interna. Cheltuielile de consum de uz casnic (+1,2%) au atins un nivel record din 2004, iar investitiile au depasit, de asemenea, asteptarile. Pentru prima data din 2012, investitiile corporative ar trebui sa contribuie in mod pozitiv la cresterea economica din acest an, stimulata de noua masura a guvernului pentru reducerea taxelor si de pretul mai mic al petrolului. Coface prognozeaza o crestere economica de 1,6% in Franta, in 2016, si de 1,3% in 2017.

Doar comertul exterior continua sa cantareasca asupra activitatii economice. Desi importurile au crescut in T1 (+0,5%), exporturile au scazut (-0,2%), partial din cauza incetinirii activitatii economice din pietele emergente, in special din cauza recesiunii anticipate in randul anumitor tari BRIC. In plus, slabiciunile structurale sunt reprezentative pentru declinul Frantei pe piata mondiala a exportului (3,5% incepand din 2011). Franta are doar o treime mai multe companii exportatoare fata de Germania, dintr-un numar total similar de firme. Mai mult decat atat, din fiecare zece firme franceze care exporta pentru prima data, numai trei vor continua sa exporte si in anul urmator si numai una singura si dupa trei ani.  

In termeni de competitivitate de pret, Franta se situeaza in urma Spaniei si a Italiei, care beneficiaza de costuri semnificativ mai mici. In ceea ce priveste competitivitatea non-pret, Franta se situeaza in urma Germaniei, cu 41% exporturi de produse la preturi ridicate (industria aerospatiala si de aparare, bunuri de lux si vin), fata de 48% in cazul Germaniei. Pe termen mediu, investitiile corporative vor imbunatati calitatea exportului, desi vor mai trece ani pentru a acoperi diferenta.

Insolventele si riscul sectorial revin la niveluri normale

Redresarea economica se reflecta in mod clar in reducerea insolventelor si in imbunatatirea accentuata a riscului sectorial.

Rata insolventei corporative revine la nivel normal.Potrivit modelului prognozat de Coface, numarul insolventelor va scadea cu 3,2% in 2016. La finalul lunii Aprilie 2016, totalul de la an la an s-a ridicat la 58.846 (-4,3%), pentru un cost de aproape 3,35 MLD EUR (8,6%), iar numarul de locuri de munca amenintate este in scadere cu 2,4%. Mult mai incurajatoare este tendinta pozitiva care se refera la firmele de toate dimensiunile, fiind deosebit de puternica in randul companiilor mai mari (-21.5%). Cifra de afaceri medie mentionata de companiile aflate in insolventa a scazut, de asemenea, la nivelul dinaintea crizei (591.800 EUR). Insolventele au crescut doar in regiunea centrala a Frantei (+2,9%) si in regiunea Ile-de-France (+3,0%). Varful in regiunea Ile-de-France, care reprezinta 21% din total la nivel national, este doar partial atribuit atacurilor teroriste din Noiembrie 2015, deoarece evolutia a inceput sa se faca simtita inainte de aceasta data, referindu-se la o gama larga de sectoare in afara turismului, hotelurilor si restaurantelor.

In termeni de riscuri ale sectoarelor, trendul este suficient de favorabil pentru a beneficia de el sase dintre cele douasprezece sectoare de afaceri acoperite de economistii Coface.

  • Multumita cheltuielilor de consum casnic echilibrate, sectorul retail este primul sector francez ce urmeaza sa fie inclus in categoria “risc scazut”;
  • Sectoarele automobile, farmaceutice (la nivel European in Aprilie), chimicale si transport au fost ridicate la categoria “risc mediu”
  • Pe masura ce sectorul constructiilor isi revine, acesta a fost retras din categoria “risc foarte ridicat” si mutat la “risc ridicat”.

Un singur sector a fost, totusi, retrogradat. Textile/imbracaminte este acum clasificat ca avand “risc ridicat”. Imbracamintea, cea care reprezinta 85% din insolventele din acest sector (+6% la sfarsitul lunii aprilie), reprezinta cauza principala pentru retrogradare, datorita concurentei mari si cresterii extrem de puternice in vanzarile on-line.

Transportul rutier de marfuri: vizibilitate redusa

Cu toate acestea, sectorul transporturi s-a imbunatatit (ridicat la “risc mediu”), insa perspectivele sunt mai nesigure pe termen mediu. In ultimul timp, transportul rutier de marfuri a beneficiat de preturi mai mici si de o cerere stabila a produselor de baza, determinata de recuperarea din sectorul constructii si din industria de transport maritim sanatoasa.

Putinele companii mari din sector, care reprezinta aproape 80% din afaceri, au profitat de oportunitatea de consolidare a pozitiilor, crescand presiunea asupra concurentilor mai mici. Firmele mici au fost astfel obligate sa isi hraneasca castigurile prin costurile mai mici cu energia, prin preturile de vanzare ale acestora.

Pe masura ce industria se compune in principal din firme mai mici si vulnerabile, rata insolventelor este dependenta in principal de impactul legislatiei viitoare (legea Macron) asupra salariilor si de evolutia imprevizibila a pretului petrolului. Desi numarul insolventelor din industrie este in scadere in prezent, crearea de companii noi la inceputul anului este de bun augur pentru un potential varf in 2019.

Descărcaţi această publicaţie : Este economia franceza gata sa isi revina? (626,67 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English