Stiri & Publicatii
24/07/2013
PUBLICATII ECONOMICE

Economia Braziliei: Cat de ingrijorati ar trebui sa fim?

Economia Braziliei: Cat de ingrijorati ar trebui sa fim?

Clasata pe locul al saptelea in lume (si a doua cea mai mare economie emergenta) in functie de marimea PIB-ului, Brazilia este o tara emergenta arhetipala. Aceasta a trecut cu brio testul crizei din 2009, demonstrand puterea fundamentelor sale economice si maturitatea institutiilor politice. Dar optimismul legendar al brazilienilor a fost testat in repetate randuri in ultimii doi ani: o crestere economica anemica, pierderea competitivitatii industriale si recent, protestele masive ale unei populatii din ce in ce mai agitate... In acest context, poate fi reparat motorul economic brazilian?

Acest studiu ofera o imagine de ansamblu a provocarilor economice si a problemelor socio-politice, alaturi de o analiza a fiecarui sector in parte. Cresterea economica nesemnificativa si tensiunile sociale sunt rezultatul unor probleme structurale legate mai putin de politicile economice clasice, si mai mult de reformele care afecteaza infrastructura si educatia, asa cum subliniaza si Cristiano Souza, Santander "ca sunt aspecte ce nu pot fi rezolvate pe termen scurt". Potrivit lui Luiz Rabi, Serasa, o crestere economica redusa denota ca nu va fi nicio scadere a ratei insolventelor. Pe de o parte, companiile beneficiaza de o crestere sustenabila a gradului de consum, dar pe de alta parte, ratele dobanzilor si anemia activitatilor globale afecteaza performanta acestora.

In toate analizele sectoriale prezentate in acest studiu (industria chimica, a otelului, a automobilelor, cea agro-alimentara si comertul cu amanuntul), infamul "cost al Braziliei" reprezinta un dezavantaj decisiv. De exemplu, costul energiei este o povara pentru industria otelului, iar presiunile de crestere a salariilor erodeaza competitivitatea industriei chimice. Micii producatori din sectorul agro-alimentar sunt afectati de lipsa accesului la noile tehnologii. Cu toate acestea, beneficiile antreprenorilor din Brazilia provin din doua forte cheie. In primul rand, implicarea dificila a autoritatilor este o constanta - chiar si in cazul adoptarii unor masuri protectioniste. Fernando Figueiredo, Presedinte Executiv al Asociatiei Industriei Chimice denumeste competitivitatea industriei in cauza - ca "un ultim efort in directia corecta", aceea de redresare. Un alt punct forte este cresterea veniturilor clasei de mijloc, ce contribuie la cresterea preturilor, dar sustine industria automobilelor si comertul cu amănuntul, acestea reprezentand doua sectoare cheie. Clasa de mijloc din Brazilia, care se auto-echipeaza, atrage investitori internationali, dornici de profitabilitate, asa cum reiese din interesul producatorilor de automobile din China si Coreea. Pe scurt, tara detine toate atuurile necesare pentru a reinvia speranta ca aceasta piata enorma va demara in forta din nou...

 

CUPRINS

 

Economia Braziliei: Cat de ingrijorati ar trebui sa fim?

De Rémy Carasse si Yves Zlotowski

 

O societate in conditii de stres

De Dominique Fruchter

 

INTERVIURI

Cristiano Souza, Economist, Santander

Luiz Rabi Economist, Serasa Experian

Fernando Figueiredo, Presedinte Executiv, Abiquim

 

SECTOR FOCUS

De Patricia Krause

 

Industria chimica: O crestere semnificativa, dar o competitivitate anemica
Industria otelului: Active pentru a contracara rezultatele dezamagitoare
Industria automobilelor: A patra piata din lume trezeste interesul
Comertul cu amanuntul: Forta motrice a economiei
Industria agro-alimentara: Un nou stimul dupa stagnarea din 2012
Descărcaţi această publicaţie : Economia Braziliei: Cat de ingrijorati ar trebui sa fim? (1,09 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English