Stiri & Publicatii
12/10/2021
PUBLICATII ECONOMICE

Cum arata revenirea sectorul de comert cu amanuntul post-pandemie?

Cum arata revenirea sectorul de comert cu amanuntul post-pandemie?

Activitatea sectorului de comert cu amanuntul a fost afectata de criza COVID prin masurile de distantare sociala si inchiderea magazinelor. Cu toate acestea, efectul pandemiei variaza foarte mult in functie de tari si segmente de activitate. In timp ce unele tari au inregistrat vanzari mai mici in 2020, efectul a fost nul in altele si chiar pozitiv in tarile din Europa de Nord. Impactul este, de asemenea, diferit in functie de segmentele sectoriale, magazinele de haine fiind cele mai afectate.

In general, COVID ar trebui sa aiba un impact limitat asupra sectorului de comert cu amanuntul si se asteapta ca cele mai afectate segmente sa isi revina imediat ce situatia se va relaxa. Totusi, intreruperile transportului maritim care cauzeaza probleme de aprovizionare si inflatie mai mare, ar putea fi un obstacol in calea redresarii totale a acestui sector in 2021.

“Desi sectorul comertului cu amanuntul a fost afectat de criza COVID-19 (inchiderea magazinelor, cresterea cumparaturilor online ...), acesta ar fi fost pe o cale de revenire completa rapida in lipsa perturbarilor din sectorul transporturilor si a preturilor mai ridicate ale marfurilor. Tarifele mai ridicate, preturile marfurilor si termenele mai mari de livrare imping preturile in sus de-a lungul lantului de aprovizionare si genereaza lipsuri care reprezinta o amenintare reala pentru sector si pot intarzia revenirea completa a acestuia”, a declarat Erwan Madelénat, economist la Coface.

Descărcaţi această publicaţie : Cum arata revenirea sectorul de comert cu amanuntul post-pandemie? (621,50 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English