Stiri & Publicatii
07/11/2018
PUBLICATII ECONOMICE

Cu cat vor creste insolventele in Franta in 2019?

Cu cat vor creste insolventele in Franta in 2019?

Companiile franceze in 2019:

Se inregistraza o crestere a insolventelor, insa marjele mai mari vor permite amortizarea impactului incetinirii comertului global

 

 

 

 

 

  • Dupa doi ani de imbunatatire, insolventele sunt in crestere, iar aceasta tendinta ar trebui sa continue in 2019 (estimare +0,8%)
  • Tendinta ascendenta afecteaza in principal micro-intreprinderile cu venituri mai mici de 500.000 EUR
  • Performanta dezamagitoare la export a companiilor franceze este determinata partial de decizia acestora de a-si creste marja de profit
  • Aceasta se aplica majoritatii sectoarelor principale de export: auto, farmaceutice, aeronautica si agricultura-alimentatie
  • Recuperarea marjelor ar fi un avantaj pentru amortizarea impactului incetinirii comertului global in 2019

 

Revenirea insolventelor in trimestrul al III-lea

In al treilea trimestru din 2018, dupa doi ani de imbunatatire, companiile franceze au inregistrat o evolutie cu +2,3% a insolventelor, comparativ cu acelasi trimestru din 2017, in concordanta cu incetinirea ritmului de crestere (1,6% in 2018) si cu consumul. Noua din treisprezece regiuni sunt afectate, in special Ile-de-France, in care de-a lungul timpului au existat numeroase insolvente, dar cresterea a fost limitata de scaderile din regiunile Provence-Alpi-Coasta de Azur si Auvergne-Rhône-Alpes. In aceasta etapa, sunt afectate doar micro-intreprinderile cu venituri mai mici de 500.000 EUR. Cele mai rapide cresteri au fost inregistrate in sectoarele transport (+19,7%), in special taxiuri (+43%), agricultura si pescuit (+15,2%). Constructiile (+1,9%) si serviciile personale (+8,8%), care impreuna acopera aproape jumatate din totalul insolventelor, au suferit deteriorari suplimentare.

Inainte acestei schimbari, incepand cu 2014, companiile au reusit sa revina la profitabilitate. La sfarsitul lunii septembrie 2018, de la un an la altul, insolventele au scazut cu -4,5%, costurile lor financiare si de angajare cu -5,4%, respectiv -4,8%, confirmand soliditatea companiilor mari. Paradoxal, cresterea competitivitatii costurilor (+5,5% intre 2014 si 2016), atribuita intrarii in vigoare a Creditului Fiscal pentru Competitivitate si Angajare (CICE) si reducerii contributiilor angajatorilor in conformitate cu Pactul privind Responsabilitatea si Solidaritatea, nu au insemnat o performanta de export sporita.  

 

Sectoarele de export cele mai importante aleg marjele in detrimentul cotei de piata internationale

Performanta la export a Frantei este cu atat mai dezamagitoare cu cat difera de alte economii majore din Zona Euro. Din 2014, in Spania (+1,9%), Italia (+0,8%) si Germania (+0,3%) performanta la export s-a imbunatatit, in timp ce in Franta a scazut (-0,4%). Cu toate acestea, competitivitatea costurilor din aceste tari a crescut mult mai putin (+2,2% in Spania, +0,9% in Italia) sau chiar a scazut (-0,3% in Germania).

Aceasta deconectare relativa intre castigurile aferente competitivitatii costurilor si performanta la export a tarii este explicata prin faptul ca societatile au transferat doar partial aceste castiguri in preturile lor de export si au preferat sa-si refaca marjele de profit in loc sa castige cota de piata.

  • Acest lucru este valabil pentru majoritatea sectoarelor de export principale, pentru care balanta comerciala a scazut intre 2014 si 2016:auto, aeronautica, farmaceutice,agricultura-alimentatie,tehnica de calcul si echipamente electrice.
  • Putine sectoare au preferat sa-si reduca marja de profit:ingineria mecanicaa fost o exceptie.
  • Ar trebui notat faptul ca unele sectoare au reusit sa-si creasca marjele si in acelasi timp sa-si imbunatateasca balanta comerciala:substante chimice, datorita costurilor de intrare mai mici si importurilor mai scazute ale unor produse, dar sisectorul instrumentelor de preciziesiindustria bauturilor alcoolice.

2019: revenirea marjelor ar fi un avantaj in amortizarea impactului incetinirii comertului global

 In 2019, Coface estimeaza o revenire a numarului de insolvente in Franta de +0,8%, dupa un declin de -3,4% in 2018. PIB-ul este de asteptat sa ajunga la 1,5% in 2019, din cauza deteriorarii mediului international, asociat in special cu cresterea protectionismului si cu persistenta constrangerilor in aprovizionare. Indicele de incredere in constructii, unul dintre indicatorii folositi de Coface in acest model, ar trebui sa continue sa scada, de asemenea.

In ciuda acestei inversari, marja de profit ar trebui sa ramana stabila la un nivel confortabil in 2019 si sa permita companiilor sa reduca efectele incetinirii comertului global si sa isi creasca performantele de export. Masurile continute in Legea Finantelor pentru 2019 nu ar trebui sa aiba un impact semnificativ asupra soliditatii companiilor. Efectul negativ al Creditului Fiscal pentru Competitivitate si Angajare care a dus la o scadere permanenta a costurilor angajatorilor, din cauza cresterii ulterioare a profitului corporativ taxabil, ar trebui compensat prin cresterea continua a productivitatii.

Descărcaţi această publicaţie : Cu cat vor creste insolventele in Franta in 2019? (182,38 kB)
Sus
  • Romanian
  • English