Stiri & Publicatii
19/06/2014
PUBLICATII ECONOMICE

Comportamentul de plata al companiilor si Riscul sectorial in Asia-Pacific

Riscul sectorial in Asia-Pacific

Un astfel de impuls a venit in mare parte din dividendele economiilor infloritoare din doua cele mai mari piete emergente din ultimul deceniu, China si India. Desi, perspectiva de crestere din aceste doua tari, este mult mai mica decat tendinta de crestere pe termen lung, economiile asiatice in nici un caz nu se confrunta cu un vant care bate din fata, iar companiile din aceste economii ar putea avea nevoie de diverse strategii care sa le ghideze in aceste valuri ale schimbarii.

Pentru afaceristi, una dintre aceste provocari este de a mentine ritmul de crestere, timp in care nu isi pierd activele pe datorii neperformante; dar sarcina nu va fi usoara. Datorita categoriei „in curs de dezvoltare” a economiilor asiatice, datele referitoare la cazurile de insolventa sunt foarte greu de gasit. Ca urmare, Coface a folosit rezultatele sondajului anual referitor la comportamentul de plata in acest raport pentru a analiza situatia economica a acestor tari.

Pentru Asia, per ansamblu, aproximativ 68% dintre respondenti au declarat ca s-au confruntat cu incidente de neplata a facturilor in 2013 (in comparatie cu 67% in 2012) si situatia incidentelor s-a mutat usor pe curba de randament. Mai mult decat atat, 30% dintre respondenti au declarat ca facturile neincasate de mult timp (de exemplu, cel putin 180 de zile) reprezinta mai mult de 2% din cifra de afaceri in 2013, ceea ce evidentiaza o imbunatatire in comparatie cu 37% de respondenti in 2012. Aceste rezultate indica un comportament de plata stabilizat in randul companiilor din Asia in 2013.

Tendintele specifice de dezvoltare economica, analiza comportamentului de plata al companiilor si industriilor din diferite economii sunt discutate in acest raport.

LA BAZA

In absenta unor date economice de incredere care se pot folosi pentru a urmari evolutia comportamentului de plata al companiilor din majoritatea economiilor emergente din Asia, Coface (Asia Pacific) desfasoara un sondaj in diverse economii pentru a-i informa pe clientii nostri. Desi studiul nu este deloc exhaustiv, acest raport este proiectat pentru a fi un punct de referinta in analiza mediului economic si de afaceri din aceste economii, astfel se va explica rationamentul folosirii rezultatului sondajului, precum si al diferitilor indicatori macroeconomici si microeconomici. 

 

COMPORTAMENTUL DE PLATA AL COMPANIILOR DIN REGIUNEA ASIA-PACIFIC

Potrivit respondentilor sondajului, exista un procent mai mare de companii care au oferit limite de credit clientilor in 2013, comparativ cu 2012. Cand au fost intrebati daca au oferit sau nu limite de credit pentru clienti in ultimele 12 luni, 85% dintre respondenti au raspuns afirmativ, comparativ cu 82% in 2012. 52% dintre respondenti (fata de 51% in 2012), au mentionat ca principalul motiv pentru care vanzarile cu limite de credit au fost extinse catre clienti in 2013, ramane competitivitatea pe piata.

 

ANALIZA DIFERITELOR ECONOMII: MACRO, REZULTATE SONDAJ SI INDUSTRII PRINCIPALE

Stadiul de dezvoltare, comportamentul de plata al companiilor si perspectivele economice - printre altele - sunt foarte diferite in randul economiilor asiatice. In timp ce imaginea de ansamblu a rezultatelor combinate ar oferi o reprezentare mai buna a modului in care a evoluat comportamentul de plata in economiile studiate, combinat, acesta a evoluat de-a lungul timpului, si s-ar putea sa fie necesara o analiza profunda a rezultatelor din economiile individuale, pentru a obtine o intelegere mai buna a ceea ce se intampla pe teren.

 

CONCLUZII

Avand la baza o serie de instrumente se poate spune ca, ritmul de crestere economica din Asia a ramas puternic in perioada post-criza, previziunile Bancii Centrale Asiatice indicand o rata de crestere anuala de 6,2% si 6,4% pentru 2014, in timp ce Coface estimeaza o crestere de 6,1%. O asemenea amploare s-a datorat dividendelor din cadrul economiilor infloritoare a 2 dintre cele mai mari piete emergente, China si India, din ultimul deceniu. Cu toate acestea, cu o perspectiva de crestere economica in aceste doua tari (perspectiva de crestere pentru China in 2014: 7,2%; India 5%)  va fi considerabil mai mica decat tendinta de crestere pe termen lung - China a avut o medie de crestere de 10,6%, iar India 7,8% intre 2000 si 2011 – aceste economii cu siguranta nu intampina un vant din fata si ar putea avea nevoie diverse strategii.

Descărcaţi această publicaţie : Comportamentul de plata al companiilor si Riscul sectorial in Asia-Pac... (1,62 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English