Stiri & Publicatii
05/10/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Companiile farmaceutice din Statele Unite se confrunta cu doua scenarii opuse pentru afacerile lor: „optimist" sau „pesimist"

Companiile farmaceutice din Statele Unite se confrunta cu doua scenarii opuse pentru afacerile lor: „optimist" sau „pesimist"
  • Programul ingrijire accesibila ajuta la balansarea relatiei dintre pacientii asigurati si asigurator - fara a aborda problema pretului
  • Alegerile prezidentiale din Statele Unite: masuri de reducere a preturilor medicamentelor pe baza de reteta
  • In 2016, este de asteptat o crestere suplimentara de +9/3% pentru preturile medicamentelor pe baza de reteta
  • Sectorul farmaceutic al Americii de Nord a fost actualizat la„risc scazut"
  • O scadere a preturilor este admisibila pe termen lung, cu consecinte negative pentru companiile farmaceutice

In ciuda investitiilor private si publice puternice, indicatorii de sanatate din Statele Unite sunt sub medie, comparativ cu 12 cele mai avansate tari.

Implementarea graduala a Programului Ingrijirii accesibile a imbunatatit accesul populatiei la asigurarile de sanatate la preturi rezonabile. Un alt punct crucial mentionat in programele candidatilor la presedintia SUA este reducerea preturilor la medicamentele costisitoare pe baza de reteta. Trei falimente personale din cinci in SUA sunt din cauza datoriilor legate de asistenta medicala, deoarece acoperirea acesteia ramane inegala si, spre deosebire de celelalte tari avansate, companiile de medicamente pot stabili preturile in mod liber. Acestea justifica costurile ridicate prin cheltuielile mari pentru cercetare si dezvoltare si prin durata relativ scurta a drepturilor primite pentru brevete la nivel mondial. In ciuda socului din 2008 - 2009 pentru economia SUA, preturile medicamentelor au continuat sa creasca, fara perioade de incetinire.

SUA este in prezent lider printre tarile avansate in ceea ce priveste resursele pe care le investeste in asigurarile de sanatate (17,1% din PIB in 2014). In ciuda acestui lucru, rezultatele sunt mult sub standardele occidentale[1] : speranta de viata este mai mica, rata obezitatii este dubla, mortalitatea infantila este mai mare si exista o prevalenta ridicata a cel putin doua boli cronice in randul seniorilor.

Un scenariu cu preturi mai mici ale medicamentelor este putin probabil pe termen scurt

Guvernul federal considera ca este dificil sa controleze pretul medicamentelor (contrar sistemelor publice europene), din cauza fragmentarii platitorilor si a puterii scazute de negociere. In plus, Ingrijirea Accesibila acopera doar dezvoltarea asistentei medicale si nu are scopul de a reduce preturile medicamentelor.

Coface prevede, astfel, doua scenarii ale preturilor medicamentelor in Statele Unite.

Pe termen scurt, Coface prevede o crestere a preturilor de 9,3% pana la finalul lui 2016 (dupa 7,2% in 2015 si 8,5% in 2014), in principal datorita intrarii pe piata a medicamentelor de specialitate, extrem de costisitoare pe piata. In acest context favorabil pentru companiile de medicamente, Coface actualizeaza sectorul farmaceutic Nord American la „risc scazut".

Pe termen lung, presupunand ca sistemul va fi reformat (o posibilitate care este din ce in ce mai discutata), potentiala scadere a preturilor ar avea un impact pozitiv asupra pacientilor, dar ar reduce profitabilitatea producatorilor. Un exemplu care ilustreaza acest punct este cel referitor la preturile franceze (situate in intervalul scazut al celor practicate in Europa) - daca ar fi aplicate in Statele Unite, veniturile din medicamentul Harvoni ar scadea cu 45%.

Efectul asupra cercetarii si dezvoltarii ar fi de asemenea semnificativ. Avand in vedere faptul ca preturile aducerii unei molecule pe piata este situat intre 1 si 1,5 MLD USD, o reducere a pretului ar putea declansa scaderi considerabile ale cheltuielilor cu cercetarea si dezvoltarea. Impactul ar fi si mai mare in cazul in care compania a avut o amprenta mare in Europa (unde preturile sunt stabilite prin intermediul sistemelor de sanatate publica), si ar reduce astfel stimulentul de a investi in cercetare si dezvoltare.

 

[1] Indicator mediu pentru 12 tari avansate: Germania, Australia, Canada, Danemarca, Franta, Japonia, Norvegia, Noua Zeelanda, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Suedia, Elvetia

Descărcaţi această publicaţie : Companiile farmaceutice din Statele Unite se confrunta cu doua scenari... (1,18 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English