Stiri & Publicatii
30/05/2013
PUBLICATII ECONOMICE

Companiile din Europa Centrala in criza: De ce?

Companiile din Europa Centrala in criza: De ce?

Acest studiu contine rezultatele monitorizarii insolventelor companiilor in perioada Aprilie 2012 - Aprilie 2013. Desi costul insolventelor continua sa creasca (+2,7%), remarcam o usoara scadere a numarului acestora (-0,1%) luand in considerare marimea lor; cele mai grav afectate fiind IMM-urile si microintreprinderile. De asemenea, puteti gasi si un top al sectoarelor de activitate in functie de gradul de expunere al acestora, din care observam ca cele mai riscante sunt Constructiile, Serviciile si Industria auto.

Un alt capitol al studiului este dedicat insolventelor din Europa de Est, o regiune ce se confrunta cu o crestere brusca a ratei insolventelor (ex.: pana la 21% in Polonia si 10% in Romania in 2012).
Ce motive se afla in spatele cresterii numarului de insolvente, care a inceput in 2007? Modificarile cadrului juridic au avut vreun efect asupra insolventelor? Care este rolul determinantilor macroeconomici?
In concluzie, acest studiu ofera si o previzionare a situatiei insolventelor din Polonia si Romania in 2013.

 

MONITORIZAREA INSOLVENTELOR/ PRIMAVARA 2013

Numarul de insolvente a atins pragul de 60.000 in Aprilie 2013, dar acest numar este inca destul de mare. In acest context economic tensionat, companiile franceze se dovedesc a fi cele mai fragile.

 

COMPANIILE DIN EUROPA CENTRALA IN CRIZA: DE CE?

Din momentul in care criza a inceput sa isi faca resimtite efectele in tarile dezvoltate in 2008, performanta macroeconomica a tarilor din ECE a fost una redusa, cu o crestere medie anuala a regiunii de 1,2%, comparativ cu 5% in pietele emergente. Aceasta recuperare greoaie dupa recesiunea din 2009 a afectat companiile, observand un ritm mai rapid al gradului de indatorare in aproape toate tarile.

Cui datoram aceasta criza cu care se confrunta companiile din Europa de Est? Reformele legislative adoptate in Europa Centrala si de Est au dus oare la un numar mai mare de insolvente? Se datoreaza aceasta revenire a ratei insolventelor, crizei din zona Euro? Putem face o legatura intre insolvente si fluxurile de credit?
Pentru a raspunde acestor intrebari, vom analiza cinci tari din Europa Centrala si de Est: Polonia, Romania, Ungaria, Republica Ceha si Slovacia. Dar oricare ar fi situatia, 2013 nu va marca sfarsitul crizei din Europa de Est, asa cum se poate observa si din previziunile noastre referitoare la insolventele pietelor din Romania si Polonia.

Descărcaţi această publicaţie : Companiile din Europa Centrala in criza: De ce? (1,26 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English