Stiri & Publicatii
20/01/2013
PUBLICATII ECONOMICE

Coface prezinta “Panorama riscurilor sectoriale”: Doua treimi din sectoarele de activitate prezinta riscuri

Coface Panorama Sectors

"Panorama riscurilor sectoriale", o noua publicatie trimestriala a Coface, se concentreaza asupra riscurilor sectoarelor de activitate din intreaga lume. Economia mondiala este analizata prin intermediul a 14 sectoare de activitate in trei mari regiuni geografice: Asia emergenta, America de Nord si Uniunea Europeana. Analiza este bazata pe trei indicatori originali - puterea cifrei de afaceri, robustetea financiara si riscul de credit - si este dezvoltata de catre economistii Coface si extrasa din experienta de plata a companiilor observate si analizate de catre underwriter-ii Coface.

La nivel mondial, riscul de credit variaza semnificativ in functie de sectorul de activitate:
- Farmaceutic, energie si transport sunt elastice;
- Agro-alimentar, automobilistic si electronic trebuie monitorizate;
- La polul opus, constructiile, metalurgia si comertul cu amanuntul sunt slabite si expuse la un risc de credit ridicat.

Focus: Industria metalelor din China are o perspectiva pozitiva insa este fragila pe termen scurt.

"Globalizarea necesita o perspectiva asupra sectoarelor de activitate care o depaseste pe cea de tara si care ia in considerare strategiile companiilor din acelasi sector, constrangerile de cost legate de schimbarea materiilor prime, de adaptare la schimbarile tehnologice majore, si un nivel al cererii foarte ridicat al tarilor in curs de dezvoltare. Pentru un asigurator de credite, in contextul crizei actuale, capacitatea de a identifica si de a intelege tendintele industriei permite o preventie mai buna fata de riscuri. Analiza acestei logici sectoriale dezvoltata de expertii Coface imbogateste evaluarile noastre de afaceri si capacitatea noastra de a garanta tranzactiile", a comentat Jean-Marc Pillu, CEO-ul Coface.

 

  • Sectoare organizate in trei categorii in functie de nivelul de risc

Penalizate de incetinirea economica globala si de cresterea mai putin dinamica a comertului international, numeroase sectoare de activitate sunt, in prezent, in pericol. Experienta Coface arata ca numai cateva sectoare se confrunta cu un nivel mediu al riscului de credit.

- Sectoare "Puternice"

Industria farmaceutica beneficiaza de cresterea cheltuielilor pentru sanatate. Energia profita de capacitatea sa de a genera flux de numerar. Sectorul maritim si transportul aerian, desi mai putin robuste pe plan financiar, prezinta un risc de credit moderat, datorita unei politici de risc controlat.

- Sectoare care urmeaza sa fie "monitorizate"

Sectoare precum cel agro-alimentar, automobilele si electronicele sunt considerate riscante de catre expertii Coface. In timp ce industria agro-alimentara si de automobile reactioneaza diferit in functie de zonele geografice, sectorul electronicelor este o victima atat din punctul de vedere al incetinirii economice din China, cat si al recesiunii europene.

- Sectoare "Fragile"

Perspectiva este deosebit de sumbra pentru trei dintre sectoarele de activitate: constructii, metalurgie si distributie. Incidentele de plata sunt frecvente si exista dovezi ale unui risc semnificativ, in special, in Europa de Sud.

Constructiile sunt prin natura lor, vulnerabile la climatul economic al regiunilor. Daca in SUA ne putem astepta la o usoara revenire in activitate, in Europa, dificultatile economice continua sa afecteze gospodariile si institutiile publice, care isi limiteaza investitiile, fara speranta la o revenire imediata. In China au fost luate masuri pentru a dezumfla balonul imobiliar. Cazul comertului cu amanuntul este diferit. Desi rata creantelor se schimba in mod pozitiv, sectorul sufera mai presus de toate, din cauza contractiei consumului populatiei din tarile dezvoltate.

 

  • Industria otelului din China: consolidare ce prezinta riscuri pe termen scurt 

Industria siderurgica este caracterizata de schimbarea cererii si a ofertei in tarile in curs de dezvoltare. In zece ani, am observat o tranzitie a productiei de otel din Europa catre Asia, reprezentand 65% din productia mondiala la momentul actual. De asemenea, cererea de otel a fost mutata in tarile in curs de dezvoltare, timp in care cererea europeana a scazut brusc. Intr-adevar, principalele sectoare client din industria otelului sunt automobilele (50%) si constructiile (12%), ambele intampinand dificultati in Europa.

China, cel mai mare producator si consumator de otel, a fost lovit din plin de contractia activitatii din tara si a principalilor sai parteneri comerciali, ceea ce a condus la tensiuni financiare. De fapt, sectorul siderurgic din China se caracterizeaza prin supracapacitate din cauza prezentei a mii de producatori, ceea ce face ca firmele sa devina vulnerabile la incetinirea economica actuala. Restructurarea sectorului, condusa de catre autoritatile chineze, incearca sa initieze o miscare in productia segmentului de lux pentru a spori vizibilitatea tarii pe piata internationala de otel. Potrivit Coface, in timp ce procesul de restructurare ar putea duce la un numar de victime in randul micilor jucatori pe termen scurt, acesta va permite consolidarea retelei de companii siderurgice chineze pe termen mai lung.

Descărcaţi această publicaţie : Coface prezinta “Panorama riscurilor sectoriale”: Doua treimi din ... (295,14 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English