Stiri & Publicatii
20/09/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Coface Top 50 Tarile Baltice: cele mai mari companii din regiunea Lituaniei

Coface Top 50 Tarile Baltice: cele mai mari companii din regiunea Lituaniei

Cele mai mari trei companii dinTarile Baltice din punct de vedere al cifrei de afaceri sunt situate in Lituania, conform studiului Top 50 Companii Baltice, procesate de compania internationala de asigurare de credit, Coface. Ca tendinte pozitive, expertii Coface mentioneaza cresterea consumului populatiei si imbunatatirea pietei de munca.

Avand in vedere performantele anului trecut, cele trei companii au ramas neschimbate, iar podiumul este ocupat complet de catre reprezentantii Lituaniei. In ciuda scaderii cifrei sale de afaceri in 2015, cea mai mare companie din statele baltice este tot „Orlen Lietuva AB”, cu domeniul de activitate rafinarea petrolului. Este urmata de „Vilniaus Prekyba UAB” si de catre „Maxima Grupe UAB”. O singura schimbare a avut loc in Top 10: Koncernas Achemos Grupe a expulzat comania „Latvenergo AS”, repozitionandu-se pe locul 9.

Lituania domina clasamentul cu 29 companii, Letonia fiind reprezentata de 13, iar Estonia de 8 companii de top. Cu toate ca cifra de afaceri globala a companiilor baltice din Top 50 a scazut usor cu -1.4% in 2015, atat profitul net cat si ocuparea fortei de munca au crescut.

Scaderea ratei somajului este marcata de catre expertii Coface ca fiind o tendinta pozitiva in toate economiile baltice, subliniid faptul ca rata somajului a revenit anul trecut la o singura cifra (9,9%), pentru prima oara din 2008.

Este de asteptat ca economiile Lituaniei si Letoniei sa beneficieze de pe urma cresterii cererii interne, imbunatatirea pietei fortei de munca fiind sprijinita si de cresterea salariilor si chiar a salariului minim pe economie. Estonia beneficiaza de o structura mult mai diversificata a exporturilor, comparativ cu celelalte tari baltice, insa cu o expunere mai mare in cele nordice.

Studiul Top 50 acopera cele mai mari companii ale regiunii dupa cifra de afaceri, pentru anul calendaristic 2015. Au fost identificate cele mai mari intreprinderi in fiecare dintre tarile mentionate mai sus. Furnizorii de servicii financiare, cum ar fi bancile, societatile de asigurare, firmele de leasing si brokerii au fost exclusi. In plus fata de venituri, clasamentul include si alti indicatori cheie, cum ar fi profitul net si numarul de angajati.

Descărcaţi această publicaţie : Coface Top 50 Tarile Baltice: cele mai mari companii din regiunea Litu... (342,91 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English