Stiri & Publicatii
30/08/2013
PUBLICATII ECONOMICE

Coface CEE Top 500: Topul companiilor cu o cifra de afaceri ascendenta, dar cu o profitabilitate problematica

Coface CEE Top 500
- Polonia este din nou pe primul loc, Ungaria si Romania recupereaza, iar Ucraina abandoneaza Top primelor 3 pozitii
- O cifra de afaceri in crestere nu a condus la o dezvoltare sustenabila a profiturilor nete
- Industria petroliera, a energiei si a automobilelor se afla printre sectoarele castigatoare
- Regiunea economica a tarilor din Europa Centrala si de Est este mai eterogena ca niciodata
- Rata insolventelor din regiune aproape s-a triplat 

Coface CEE Top 500 clasifica cele mai puternice 500 de companii din regiune, luand in considerare atat cifra de afaceri, cat si factori aditionali precum: numarul de angajati, mediul de afaceri, sectoarele si piata in care acestea activeaza.

 
JUCATORI DE TOP IN ECONOMIE: CIFRA DE AFACERI A CRESCUT CU 5%, IN TIMP CE PROFITURILE AU FOST REDUSE CU APROAPE O TREIME 

In ciuda crizei economice, cei 500 de jucatori din regiune si-au crescut cifra de afaceri cu 5%, ajungand la peste 628 MLD EUR in 2012. Cu toate acestea, performanta nu a condus la o dezvoltare stabila a profitului net. Intrucat in 2011 companiile de top din CEE si-au imbunatatit profiturile, in 2012 acestea au scazut cu aproape 32%, de la 30 MLD EUR la 20 MLD EUR.

Numarul angajatilor din companiile aflate in Top 500 CEE cunoaste o evolutie pozitiva, acesta prezentand o usoara crestere, cu 1,5% fata de anul trecut. Dar imaginea de ansamblu este destul de eterogena, cresterea ratelor somajului mergand mana in mana cu ratele ridicate de excludere ale companiilor din top, asa cum ne arata si studiul. 

 

TOP 3 TARI: POLONIA, UNGARIA SI ROMANIA 

Cei mai importanti jucatori economici ai regiunii CEE sunt situati, din nou, in Polonia, ceea ce reprezinta mai mult de o treime din companiile de top (171 de companii, 34,2%). Astfel, tara si-ar putea extinde pozitia de lider (2011: 31,8% din companiile de top).

Ungaria se afla pe locul secund in Top 500 CEE din punctul de vedere al numarului de companii cu care este reprezentata (66 - 13,2%). Coface recomanda o monitorizare atenta a economiei tarii, deoarece profitul net este in scadere la an la an (-27.5%).

Pentru prima data, Romania a eliminat Ucraina de pe podium si a urcat de la locul cinci pana la al treilea. Acest lucru poate fi explicat printr-o crestere cu 22,7% a numarului de companii si un total de 54 de companii in clasament.

Descărcaţi această publicaţie : Coface CEE Top 500: Topul companiilor cu o cifra de afaceri ascendenta... (6,00 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English