Stiri & Publicatii
08/04/2014
PUBLICATII ECONOMICE

Ce tari in curs de dezvoltare sunt pe urmele BRICS?

Studiu Coface BRICS
PANORAMA RISCURILOR DE TARA - PRIMAVARA 2014

Aceasta prima analiza include un studiu referitor la noile tari aflate in curs de dezvoltare. In timp ce criza globala din perioada 2008 - 2009 a evidentiat cat de rezistente pot fi aceste tari, schimbarile majore au inceput sa fie vizibile abia din Mai 2013. Iesirile de capital strans legate de tensiunile politice, sociale si financiare dovedesc vulnerabilitatea sporita a unor tari aflate in curs de dezvoltare. Performantele lor dezamagitoare de crestere confirma acest lucru, in special pentru tarile din cadrul BRICS.

In ciuda tendintei de consum care ramane favorabila, tarile BRICS se confrunta cu o scadere economica cauzata de o ajustare a ofertei si o semnificativa scadere a investitiilor. Afacerile locale nu mai au capacitate de productie suficienta pentru a satisface cererea permanenta.

Prin urmare s-a incercat identificarea acelor tari care sunt susceptibile sa le ia locul, acordand o atentie deosebita perspectivelor de aprovizionare si implicit celor de productie si mai putin cererii si consumului.

Pentru a face acest lucru, am evidentiat in primul rand economiile tarilor dezvoltate al caror potential ridicat de crestere este accelerat. Acestea sunt cele cu perspectivele cele mai favorabile de crestere a capacitatii de productie pentru anii urmatori. Apoi am exclus tarile care nu au un sistem financiar suficient de dezvoltat pentru a sustine aceasta extindere a capacitatii de productie, inainte de ne indrepta atentia asupra importantei calitatii mediului de afaceri pentru a exploata pe deplin acest potential de crestere.

In cele din urma, am identificat 10 tari. In cinci dintre ele (Columbia, Indonezia, Filipine, Peru si Sri Lanka), calitatea mediului de afaceri este similara cu cea din tarile BRICS.

Climatul de afaceri fiind mult mai dificil in cele cinci tari (Kenya, Tanzania, Zambia, Bangladesh si Etiopia), ar putea sa le ia mai mult timp pana sa beneficieze pe deplin de acest potential ridicat de crestere.

De asemenea, am prezentat in acest studiu si evaluarea riscului de tara (care masoara riscul de neplata a facturilor companiilor dintr-o anumita tara) si a mediului de afaceri pentru urmatoarele tari aflate in atentia analistilor: Rusia, Ucraina, Venezuela, Thailanda, Turcia si Statele Unite ale Americii.

Descărcaţi această publicaţie : Ce tari in curs de dezvoltare sunt pe urmele BRICS? (839,36 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English