Stiri & Publicatii
21/04/2016
PUBLICATII CORPORATE

Capacitate excedentara de otel in intreaga lume: riscul ajunge la un nivel ridicat in 2016

Capacitate excedentara de otel in intreaga lume: riscul ajunge la un nivel ridicat in 2016
  • Dupa o lunga perioada de crestere a cererii condusa de China din 2000, industria otelului sufera din cauza unei evolutii slabe in economia mondiala
  • Dezechilibrul dintre cerere si oferta este alimentat de supracapacitate si de exporturile chinezesti
  • In Februarie 2016, guvernul chinez anunta prima reducere a capacitatii de productie - 40 de milioane de tone
  • Riscurile de credit sunt in crestere pentru companiile siderurgice
  • Piata nu este de asteptat sa-si recastige echilibrul inainte de 2018 

Varful riscurilor de credit

In 2014, China a reprezentat 45% din productia totala de otel din lume. Acum, oricum, apetitul sau este in scadere, cu o contractie -3,3% in 2014 si un consum de -5% in 2015. Intre timp, capacitatea de productie a Chinei a continuat sa creasca, sporind dezechilibrul global dintre cerere si oferta. In timp ce productia globala este slabita (-3.1% la finele lunii februarie 2016), iar o treime din liniile de productie de otel sunt in impas, aprovizionarea este inca abundenta. Acest lucru a dus la o presiune puternica asupra preturilor, care au scazut in mod semnificativ. China exporta in prezent surplusul de productie (+20% in volum in 2015), ceea ce slabeste in special structurile de productie de otel din Europa, Statele Unite ale Americii si din tarile in curs de dezvoltare.

otel grafic

Economia chineza este in curs de schimbari structurale. Industria producatoare cedeaza in sprijinul sectorului servicii aflat in crestere in China.

Consumul intern de otel al tarii a atins deja apogeul si va continua sa scada.

Coface a inregistrat o degradare treptata a riscurilor de credit in productia de metale la nivel mondial. Acest sector este cel mai riscant dintre cele 12 evaluate de Coface. Este evaluat cu “risc foarte inalt” in America Latina, Asia emergenta, Orientul Mijlociu si  Europa de Vest, si "risc ridicat" in Europa Centrala si America de Nord. 

De fapt, acesta este unul dintre cele mai putin profitabile sectoare din lume (clasat pe locul 90 din 94) dar si cu cele mai mari datorii.

Competitivitatea Chinei (in special pentru otelul din segmentul de jos) slabeste productia in lume. Actuala supracapacitate cantareste, de asemenea, in jos in ceea ce priveste riscurile de credit din China, gradul de indatorare a intreprinderilor fiind semnificativ.

Perspectiva: O revenire la normal in 2018?

Cu toate acestea, reechilibrarea cererii si a ofertei ar putea fi posibila din 2018. Primele reduceri ale capacitatii productiei chineze vor incepe sa se materializeze. In timp ce economiile emergente vor avea mai putin succes in faza de recuperare decat in trecut,  urbanizarea si extinderea claselor de mijloc vor reprezenta noi relee de crestere.

Trei sectoare care folosesc mai mult otel continua sa aiba perspective pozitive pe termen mediu:

  • Industria autoare o marja substantiala de crestere in economiile emergente. De exemplu, in India, sunt 100 de masini la 1.000 de locuitori (comparativ cu 808 la 1.000 de locuitori in SUA);
  • Utilajele, de asemenea, beneficiaza de numeroase relee de crestere, atat pe pietele emergente cat si in economiile avansate;

In final, activitatea de constructii ar trebui sa creasca din nou, datorita potentialului puternic de pentru urbanziare in cele mai multe dintre tarile emergente.

Descărcaţi această publicaţie : Capacitate excedentara de otel in intreaga lume: riscul ajunge la un n... (1,06 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English