Stiri & Publicatii
14/11/2022
PUBLICATII ECONOMICE

CRIZA ENERGETICA – IMPACT SI PUNCTE DE INFLEXIUNE

CRIZA ENERGETICA – IMPACT SI PUNCTE DE INFLEXIUNE

Europa se afla in mijlocul unei furtuni energetice perfecte. In ultimele luni, trei socuri suprapuse au impins Uniunea Europeana in cea mai grava criza energetica pe care a cunoscut-o vreodata.

Primul soccare afecteaza pietele globale de energie este un efect secundar al pandemiei. In perioada de varf a crizei Covid in 2020-2021 investitiile in petrol si gaze au scazut brusc, ceea ce a dus la un dezechilibru profund intre cerere si oferta de energie, odata ce cererea globala de energie si-a revenit rapid. Prin urmare, toate pietele de combustibili din aproape toate colturile lumii se confrunta cu o oferta redusa si preturi ridicate.

A urmat socul rusesc, care a inceput cu mult inainte de invazia Ucrainei din 24 februarie. Rusia a manipulat pietele europene de gaze naturale inca din vara anului 2021 prin reducerea substantiala a exporturilor si prin faptul ca nu a reumplut depozitele de stocare detinute de Gazprom in UE inainte de iarna trecuta.

In cele din urma,o serie de coincidente nefericite in aceasta vara au inrautatit situatia energetica deja dificila a Europei. Franta a inchis temporar jumatate din centralele sale nucleare, ceea ce a sporit nevoia de gaz pentru producerea de energie. In plus, o seceta severa a secat raurile si lacurile europene pana la niveluri extrem de scazute, compromitand nu numai productia de energie hidroelectrica, ci si centralele termice care necesita racire, precum si centralele pe carbune care se bazeaza pe caile navigabile pentru a transporta carbunele.

Ca urmare a acestor trei socuri, este foarte probabil ca in iarna urmatoare Europa sa nu aiba suficienta energie pentru a satisface cererea dorita. Dar care este situatia Romaniei din punct de vedere energetic?

 

Aflati mai multe din materialul de mai jos!

Descărcaţi această publicaţie : CRIZA ENERGETICA – IMPACT SI PUNCTE DE INFLEXIUNE (832,96 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English