Stiri & Publicatii
05/10/2020
PUBLICATII ECONOMICE

COVID-19, catalizator pentru riscurile politice

COVID-19, catalizator pentru riscurile politice

Actualizarea anuala a Indicelui de risc politic de la Coface, publicata in Barometrul Coface Q3, evidentiaza o dubla tendinta: pe de o parte, o scadere a riscului de conflict la nivel global, pe de alta parte, o crestere a riscului politic si fragilitate sociala. Acesta din urma este exacerbat in tarile cele mai expuse pandemiei de coronavirus.

Similar cu trimestrul trecut, incertitudinile referitoare la prognozele prezentate in acest barometru sunt foarte mari. Acestea sunt legate in primul rand de situatia globala a sanatatii: din iunie, pandemia este in crestere. In asteptarea unui vaccin si / sau unui tratament, intreprinderile si gospodariile au amanat proiectele de cheltuieli si investitii, atat din motive de restrictii (in perioadele de carantina), cat si ca masura de precautie.

Coface anticipeaza o rata de crestere globala de -4,8% in 2020, urmata de o revenire de 4,4% in 2021. PIB-ul in zona euro si in Statele Unite ar ramane cu 3,5 puncte, respectiv cu 2 puncte sub nivelurile din 2019. Ar fi nevoie de cel putin 3 ani pentru a reveni la nivelurile de productie dinaintea crizei. Similar, revenirea comertului mondial va fi doar partiala: cu o crestere +3,5% estimata de Coface in 2021 dupa o scadere de -13% anul acesta.

Descărcaţi această publicaţie : COVID-19, catalizator pentru riscurile politice (2,25 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English