Stiri & Publicatii
28/10/2015
PUBLICATII ECONOMICE

Barometrul riscului sectorial - Octombrie 2015

Barometrul riscului sectorial - Octombrie 2015

In contextul unei cresteri slabe, dinamica sectoriala globala este diferita. In acest studiu analizam 5 sectoare majore: automobile, energie, metale, IT&C, hartie/ lemn, in America de Nord, Asia emergenta si Europa de Vest.

Sectorul automobile se indreapta in directia cea buna in America de Nord. Europa de Vest calca pe aceleasi urme, insa scandalul Volkswagen arunca o umbra, ale carei consecinte nu sunt deocamdata clare. In ceea ce priveste economiile emergente ale Asiei, acestea trebuie sa faca fata provocarilor generate de incetinirea activitatii economice a Chinei. Coface considera ca posibilele consecinte ale acestei scaderi au drept efect cresterea riscului legat de sectorul automobile, in curs de dezvoltare in Asia.

Scaderea in continuare a pretului petrolului a determinat Coface sa retrogradeze sectorul energiei in cele trei zone studiate, acum reprezentand un risc inalt. De fapt, marile grupuri petroliere isi reconsidera investitiile, ceea ce slabeste activitatea companiilor de profil. In Asia emergenta, riscul este redus pentru companiile publice, iar Europa de Vest este afectata de planurile de reducere a costurilor si a investitiilor, in timp ce in America de Nord sectorul este fragil.

Sectorul metale trebuie sa faca fata scaderii preturilor. Oricum, Europa de Vest beneficiaza de pe urma dinamismului vanzarilor din sectorul auto. Asia emergenta, unde riscul este destul de inalt, vine impotriva persistentei unei supracapacitati, iar America de Nord sufera de pe urma scaderilor investitiilor. 

Un aer de optimism vine dinspre sectorul hartie/ lemn, chiar daca ramane o concurenta puternica din partea media electronica. Activitatea acestei industrii este inca lenta in Europa de Vest, dar este incurajata in Asia emergenta de exporturile de lemn si in acelasi timp impiedicata de scaderea consumului de hartie in America de Nord.

In cele din urma, vestea cea buna vine din sectorul IT&C in Europa de Vest, unde cererea este incurajata de consumul privat, ceea ce a determinat Coface sa considere ca riscul a scazut si a devenit mediu. In Asia emergenta, industria IT&C sufera de pe urma incetinirii economiei Chinei, insa beneficiaza de alte motoare de crestere. In America de Nord, industria IT&C se confrunta cu o presiune concurentiala puternica. 

 

Descărcaţi această publicaţie : Barometrul riscului sectorial - Octombrie 2015 (907,62 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English