Stiri & Publicatii
08/06/2020
PUBLICATII ECONOMICE

Barometrul Coface, Q2 2020-De la un soc major, la revenire diversificata

Barometrul Coface, Q2 2020 De la un soc major, la revenire diversificata

La cateva saptamani de la instaurarea primelor masuri de relaxare, activitatea economica pare sa fie in crestere in majoritatea tarilor europene. Cu toate acestea, la aproximativ doua luni dupa China, aceasta recuperare treptata si partiala nu va sterge efectele izolarii asupra cresterii globale.

In acest context, Coface prognozeaza ca recesiunea din 2020 (o scadere de 4,4% a PIB-ului mondial) va fi mai puternica decat cea din 2009. In ciuda recuperarii preconizate in 2021 (+ 5,1%) - presupunand ca nu va exista un al doilea val de pandemie a coronavirusului - PIB-ul ar ramane cu 2-5 puncte mai scazut in Statele Unite, zona euro, Japonia si Regatul Unit, comparativ cu nivelul din 2019.

Lipsa unei reveniri rapide se datoreaza in principal urmatorilor factori: incertitudinea persistenta cu privire la evolutia pandemiei care duce la o crestere a economiilor precaute in gospodarii si anularea investitiilor in afaceri, dar si natura irecuperabila a pierderilor de productie in unele sectoare (in special activitati de service si materii prime utilizate drept combustibil). Masurile luate de bancile centrale au contribuit la stabilizarea pietelor financiare din aprilie, in special in tarile din  Europa de Vest, contribuind astfel la mentinerea capacitatilor de productie ale unor companii, in principal prin cresterea datoriilor. Cu toate acestea, ele amana, de asemenea, ajustari ale angajarilor si a problemelor cu fluxurile de numerar ale companiilor.

Descărcaţi această publicaţie : Barometrul Coface, Q2 2020-De la un soc major, la revenire diversifica... (2,59 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English