Stiri & Publicatii
18/07/2017
PUBLICATII ECONOMICE

Barometru riscuri sectoriale T2 2017

Barometru riscuri sectoriale T2 2017

Al doilea trimestru al anului 2017 a marcat un nou inceput pentru Europa si Rusia si pentru diferite sectoare, ca de exemplu automobile, agroalimentar din mai multe tari.

Pentru a oferi companiilor o imagine cat mai completa asupra riscurilor la nivel mondial, Coface publica, in prezent, evaluarile trimestriale a 12 sectoare din 24 de tari ce reprezinta aproape 85% din PIB-ul mondial, precum si 160 de evaluari ale riscului de tara.

Europa accelereaza, dupa cum o demonstreaza un val de actualizari ale riscurilor

Semnalele conflictuale din economia Statelor Unite (A2, risc scazut), impreuna cu lipsa claritatii in privinta pachetului de stimulente fiscale, indeamna la precautie. In ciuda unei imbunatatiri a PIB-ului in primul trimestru (de la 0,7% pana la 1,2%) si a somajului aflat la cel mai mic nivel din ultimii saisprezece ani, consumul gospodariilor continua sa se clatine. Mai mult, este de asteptat o incetinire a cresterii creditelor, ca urmare a evolutiei ratelor dobanzilor.
Sectorul energetic american, aflat in recuperare, a fost actualizat la “risc ridicat”. Productia de titei si industria serviciilor petroliere cresc si vor continua sa se extinda ca urmare a relaxarii reglementarilor.
Zona Euro se afla intr-un moment pozitiv, se bucura de conditii de finantare foarte favorabile, de sprijinul investitiilor pentru dezvoltare si de revigorarea increderii corporative. Insolventele au scazut in aproape toate tarile - cu exceptia Regatului Unit al Marii Britanii (slabit de reducerea consumului) si a Belgiei (al patrulea cel mai mare partener comercial al Zonei Euro). In aceste doua tari, se asteapta ca insolventele sa creasca cu +9% si, respectiv, cu +5%, in 2017, potrivit previziunilor Coface.

Cu aceasta ocazie, Coface actualizeaza evaluarile Spaniei (unde cresterea economica si comertul exterior sunt deosebit de dinamice) la A2 si ale Portugaliei (care s-a retras din procedura Comisiei Europene privind deficitul excesiv), la A3.

Mai multe sectoare urmaresc aceasta tendinta pozitiva. Industria agroalimentara, atat la nivel regional in Europa de Vest, cat si in Franta, este acum evaluata la “risc mediu”. Acesta este rezultatul cresterii preturilor materiilor prime si al incetarii conditiilor climatice dezastruoase pentru culturile agricole. Industria metalurgica din Germania este acum clasificata cu „risc mediu”, datorita stabilizarii preturilor si a dinamicii pozitive a pietelor sale principale. Sectorul automobilelor din Italia este acum evaluat cu „risc scazut”.
Europa Centrala continua sa beneficieze de evaluari imbunatatite. In acest trimestru, produsele farmaceutice sunt clasificate la „risc scazut”, datorita cresterii cererii interne si externe.
Industria energetica si-a imbunatatit clasificarea la „risc mediu”, atat la nivel regional, cat si in Polonia, fiind incurajata de profitabilitatea companiilor de rafinare a petrolului si de cresterea anticipata a cererii. Industria metalurgica este evaluata la „risc mediu”, la nivel regional si in Polonia, datorita noilor investitii in infrastructura si a recuperarii la nivelul sectorului auto.

Descărcaţi această publicaţie : Barometru riscuri sectoriale T2 2017 (1,03 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English