Stiri & Publicatii
30/09/2015
PUBLICATII ECONOMICE

Asia provocata de incetinirea economiei Chinei

Asia provocata de incetinirea economiei Chinei

Economia chineza a fost in centrul atentiei timp de mai multe luni: devalorizarea yuanului, prabusirea pietei de capital, scaderea preturilor proprietatilor, temeri legate de o incetinire excesiva a cresterii economice, indoieli cu privire la fiabilitatea datelor publicate si incertitudini cu privire la procesul de reechilibrare lansat de autoritati. In acest mediu provocator de anxietate, alte tari din Asia par a fi primele victime potentiale in cazul unei aterizari dure a economiei chineze.

In timp ce au beneficiat de proximitatea geografica si de specializarea sectoriala in comertul masiv si cresterea Chinei de la inceputul anilor 2000, integrarea lor pare acum a fi un factor de risc, asa cum China a contribuit cu aproape 32% la cresterea globala si cu 72% la cresterea  tarilor emergente din Asia, incepand din anul 2000. In acest studiu am analizat in primul rand la starea de incetinire a Chinei si apoi am identificat modul in care tarile asiatice sunt afectate de pierderile in competitivitate care au insotit aceasta vigoare redusa a activitatii. Apoi am identificat tarile care sunt cele mai vulnerabile la aceasta dezvoltare, concentrandu-ne in principal pe trei canale de transmisie: comert, preturile materiilor prime si finantare.

Putem trage cateva concluzii din acest studiu. Prima, cele doua piete financiare si hub-urile comerciale precum Hong-Kong si Singapore sunt deosebit de vulnerabile la incetinirea economica a Chinei, prin canalul comercial si cel financiar. Alte tari, in primul rand Mongolia, sunt de asemenea susceptibile de a fi afectate negativ de scaderea preturilor materiillor prime dar si de reducerea investitiilor chineze in sectoarele conexe. La celalalt capat al scalei, doua tari din regiune par a fi in prezent mai imune decat celelalte, si anume India si Filipine. Intre aceste doua grupuri, Thailanda, Malaezia si Indonezia sunt pe pozitii intermediare: in timp ce expunerea la incetinirea economica a Chinei prin intermediul fluxurilor comerciale si financiare este semnificativa, nu este suficient pentru o deraiere a cresterii in cazul unei aterizari bruste a Chinei, ceea ce ramane scenariul principal inaintat de Coface (ne asteptam ca economia Chinei sa inregistreze o crestere care sa atinga 6,7% in 2015 si 6,2 in 2016). 

 

DESCARCA panorama Asia

  •  The Chinese slowdown: sign of a faltering model that must be reinvented?
  • Trade: the main transmission channel of the Chinese slowdown to Asia
  • The end of the Chinese "low-cost" model: a key determinant for foreign investors
  • What risks of financial contagion?
Descărcaţi această publicaţie : Asia provocata de incetinirea economiei Chinei (369,77 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English