Stiri & Publicatii
21/04/2015
PUBLICATII ECONOMICE

Analiza sectoriala: Lucrari de constructii ale drumurilor si autostrazilor

Lucrari de constructii ale drumurilor si autostrazilor

Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, firmele care activeaza in sectorul Lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor au generat o cifra de afaceri totala de 11,7 MLD RON, in scadere cu 22% comparativ cu anul anterior.

Anul 2013 a fost marcat de o scadere masiva a cifrei de afaceri in conditii de profitabilitate superiora pe fondul unei restructurari si eficientizari a activitarii. In acest context, politica de orientare catre investitii pe termen lung a fost stompata, nivelul CAPEX fiind negativ.

O serie de alte ajustari ar fi trebuit sa duca la o imbunatarire a gradului de lichiditate a companiilor care activeaza in sectorul analizat: extinderea termenului mediu de plata catre furnizori la 269 de zile, scaderea termenului mediu de incasare al creantelor la 225 zile, scaderea investitiilor si imbunatatirea profitului net la 6%. In ciuda acestui fapt, situatia de lichiditatea inregistrata la nivel sectorial s-a deteriorat, gradul de acoperire al datoriilor pe termen scurt prin trezorerie neta scazand la 13%.Aceasta nu poate sa insemne decat un singur lucru: fondurile suplimentare au fost orientate catre plata dividendelor sau finantarea companiilor din grupurile asociate sau cu interese de participare.

In urma analizelor de stress test, Coface a identificat faptul ca firmele din cadrul sectorului lucrarilor de constructii a drumurilor si autostrazilor inregistreaza o situatie de lichiditate fragila,  foarte expusa unor socuri negative care pot veni din neicasarea creantelor sau scaderea vanzarilor. In acest context, modelele de evaluare analizate in prezentul studiu confirma riscul ridicat de insolventa al firmelor din sector, doar 16% companii inregistrand un risc scazut. Coface a analizat individual pe parcursul anului 2014 un numar de 335 de companii din acest sector, care genereaza 88% din cifra de afaceri consolidata la nivel sectorial, una dintre cele mai importante concluzii fiind aceea ca sub o treime dintre firmele analizate efectueaza platile conform conditiilor stabilite contractual.

Descărcaţi această publicaţie : Analiza sectoriala: Lucrari de constructii ale drumurilor si autostraz... (739,06 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English