Stiri & Publicatii
24/06/2014
PUBLICATII CORPORATE

Analiza distribuitorilor IT din Romania

Analiza distribuitorilor IT din Romania
Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, 1.266 de firme care au domeniu principal de activitate „Comert cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-ului” au generat in cursul anului 2012 o cifra de afaceri totala de de 5,6 MLD RON si 5.491 de locuri de munca.

Desi ultima perioada s-a remarcat prin evolutia pozitiva a performantei financiare a companiilor din cadrul acestui sector, pentru a identifica factorii care au determinat dinamica negativa a vanzarilor, studiul face o analiza din mai multe puncte de vedere:

  • Distributia companiilor in functie de cifra de afaceri
  • Structura contului de profit si pierdere
  • Perspectiva atragerii de resurse de finantare si a alocarii de resurse pentru investitii pe termen lung
  • Indicatorii de lichiditate
  • Investigarea fluxului de numerar

Sectorul distributiei de produse IT si software este unul destul de matur, peste jumatate dintre companiile active avand mai mult de 10 ani de experienta pe piata. Aceste companii joaca cel mai important rol economic si social in cadrul sectorului, ele fiind cele care genereaza 87% din cifra de afaceri inregistrata per total in domeniu si concentreaza 85% din efectivul total de salariati.

Contractia veniturilor si concurenta peste medie inregistrata in sectorul distributiei de produse IT si software si-au lasat amprenta asupra evolutiei companiilor pe parcursul anului 2013. Mai exact, 15% dintre companiile analizate si-au incetat activitatea, acestea avand o medie de 10 ani de activitate, o cifra de afaceri cumulata de 313 MIL RON in conditiile, in care datoriile totale erau de 336 MIL RON.

Din analiza unui esantion de 210 companii care activeaza in acest domeniu si care se afla in portofoliul Coface, reiese faptul ca 65% dintre acestea prezinta un risc de insolventa peste medie. Din punctul de vedere al regimului de plata, aproximativ 41% dintre companii efectueaza platile foarte lent, sau nu respecta conditiile contractuale si doar 26% efectueaza platile fara intarzieri.

Descărcaţi această publicaţie : Analiza distribuitorilor IT din Romania (675,14 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English