Stiri & Publicatii
20/09/2016
PUBLICATII ECONOMICE

Analiza celor mai mari 100 de companii care au intrat in insolventa in 2011-2015

Analiza celor mai mari 100 de companii care au intrat in insolventa in 2011-2015

Romania a inregistrat un numar de 105.545 companii care au intrat in insolventa in perioada 2011-2015, insemnand o medie anuala de aproximativ 20.000 de companii insolvente. Volumul este foarte mare, in conditiile in care reprezinta aproximativ 16% din totalul companiilor inregistrate in Romania, si respectiv un sfert din totalul firmelor active (care inregistreaza venituri). In acest context, numarul insolventelor la 1.000 de companii active inregistrat in Romania in perioada 2011-2015 a fost de aproape patru ori mai mare decat media inregistrata pentru acelasi indicator la nivelul Europei Centrale si de Est. Nu doar numarul companiilor insolvente din intervalul analizat este foarte mare, ci si dimensiunea acestora.

Astfel, 2.933 dintre companiile insolvente in intervalul analizat inregistrau o cifra de afaceri peste 1 MIL EURO, in conditiile in care media companiilor active la nivel national pe acest segment de venituri a fost de 23.455.Mediul de afaceri din Romania a pierdut in ultimii cinci ani aproximativ 13% dintre companiile cu venituri mari.

Avand in vedere aceste aspecte, Coface a realizat o analiza mai detaliata a celor mai mari 100 de companii care au intrat in insolventa intre 2011-2015. Intrebarile care au fost ridicate si pentru care oferim raspunsuri in prezentul studiu se refera la impactul companiilor la nivelul economiei nationale, din perspectiva: veniturilor inregistrate, a profiturilor raportate (si a impozitelor aferente), a numarului locurilor de munca (si a contributiilor sociale pierdute), a celor mai mari creditori din perspectiva pierderilor cauzate de insolventa acestor companii, a modului cum se reflecta aceste pierderi in evolutia proceselor comerciale deschise impotriva firmelor insolvente, a sectoarelor / domeniilor de activitate din care provin, a regiunii geografice din care provin aceste companii. Nu in ultimul rand, studiul analizeaza in ce masura aceste companii au intrat direct in faliment (fara sa depuna un plan de reorganizare), cate dintre acestea au incercat sa se reorganizeze si au reusit in cele din urma, precum si structura actionariatului din doua perspective:

  • Tara de provenienta a actionarului majoritar: daca sunt companii cu capital strain, atunci din ce tari provin acestea?
  • Structura de grup: daca sunt companii cu capital 100% romanesc, in ce masura actionarii acestor companii detin si alte companii, si in ce masura acestea din urma au mai ramas in functiune dupa ce o companie foarte mare din grup a intrat in insolventa?
Descărcaţi această publicaţie : Analiza celor mai mari 100 de companii care au intrat in insolventa in... (675,41 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English