Stiri & Publicatii
10/06/2014
PUBLICATII CORPORATE

Analiza Transportatorilor din Romania

Analiza Transportatorilor din Romania
Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, firmele care au domeniu principal de activitate „Transportul rutier de marfuri” au generat in cursul anului 2012 o cifra de afaceri totala de 24 MLD RON si 130.233 de locuri de munca, detinand astfel o pondere de 3,5% din efectivul de salariati inregistrat la nivelul intregii economii.

Desi ultima perioada s-a remarcat prin evolutia pozitiva a cifrei de afaceri a companiilor din cadrul acestui sector, pentru a identifica factorii care au determinat dinamica negativa a rezultatului net, studiul face o analiza din mai multe puncte de vedere:

  • Distributia companiilor in functie de cifra de afaceri
  • Structura contului de profit si pierdere
  • Perspectiva atragerii de resurse de finantare si a alocarii de resurse pentru investitii pe termen lung
  • Indicatorii de lichiditate
  • Investigarea fluxului de numerar

Situatia financiara delicata a firmelor din sector, marcata in mod special de performanta operationala slaba si lichiditatea precara si-a lasat amprenta asupra evolutiei companiilor pe parcursul anului 2013. Mai exact, 4.295 de companii din sectorul transporturilor rutiere de marfuri si-au incetat activitatea, acestea avand o medie de 12 ani de activitate, o cifra de afaceri cumulata de 1,25 MLD RON, in conditiile in care datoriile totale depaseau 2,5 MLD RON.

Pentru anul 2013, Coface a analizat individual, din punctul de vedere al clasei de risc si al comportamentului de plata un esantion de 2.752 de companii din sector, existente in propriul portofoliu, care genereaza aproximativ 61% din totalul cifrei de afaceri inregistrate la nivelul intregului sector.

S-a constatat ca 71% dintre companiile analizate prezinta un risc de insolventa peste medie, 1/3 din acestea inregistrand un risc ridicat. Din punctul de vedere al regimului de plata, aproximativ 55% dintre companii efectueaza platile foarte lent, sau nu respecta conditiile contractuale si doar 20% efectueaza platile fara intarzieri. 

Descărcaţi această publicaţie : Analiza Transportatorilor din Romania (830,27 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English