Stiri & Publicatii
18/09/2015
PUBLICATII ECONOMICE

America Latina – activitatea din regiune scade in viteza

America Latina – activitatea din regiune scade in viteza

Cresterea in America Latina a inceput sa scada din 2011 si a fost estimata la 1,2% in 2014.  Acest rezultat fragil, cauzat de fundamentele interne slabe, a fost exacerbat de factorii ciclici cum ar fi declinul preturilor materiilor prime si scaderea preturilor petrolului experimentate din a doua jumatate a anului 2014.

In 2015 se va vedea o continuare a tendintei de scadere, cu o crestere regionala asteptata sa incetineasca, pentru al cincilea an consecutiv. Ritmul mai scazut de activitate nu este cazul tuturor țărilor din America Latină. Mexicul a fost o exceptie. Activitatea in Mexic a crescut in 2014 cu +2,1% comparativ cu 1,4% in 2013. Situatia acestei tari este oricum foarte mult ingreunata de problemele legate de o guvernare slaba, de un nivel ridicat al violentei, din cauza cartelurilor de droguri la scara larga.

Toate economiile majore ale Americii Latine au incetinit in 2014. In cazul Columbie s-a observat o usoara incetinire a ritmului de crestere, la +4,6% de la 4,9%. Primul trimestru al anului 2015 a aratat deja o deteriorare puternica, cu o  crestere trimestriala de 2,8%, fata de 3,4% in trimestrul 4 din 2014. Economia Braziliei s-a confruntat cu o criza de incredere, asociata cu scandalurile de coruptie (Petrobras) si un model anticiclic epuizat (bazat pe consumul realizat de gospodarii si pe oferte de credite prin intermediul bancilor publice).

Intre timp, activitatea din Chile a fost afectata negativ de preturile mici la cupru si de reformele taxelor promovate de presedintele Michelle Bachelet, ceea ce a dus la o scadere a a indicilor de incredere. In Peru, cresterea s-a diminuat de la 5,8% in 2013, la 2,4% in 2014, influentata de contextul preturilor mai mici ale mineralelor si a intarzierilor proiectelor miniere.

In aceasta editie ne focusam pe Argentina, Columbia si Ecuador. In Argentina se vor desfasura alegerile prezidentiale in octombrie. Columbia a demonstrat o performanta puternica in 2014, dar si-a pierdut elanul din cauza efectelor generate de scaderea pretului petrolului.

Economia Ecuadorului continua, de asemenea, sa fie puternic afectata de nivelul scazut al preturilor la petrol. Incasarile din petrol sunt o sursa importantă de venituri pentru guvern, iar cresterea tarii este puternic conectata la cheltuielile publice.

Coface include evaluarea riscului de tara pentru Ecuador in lista sa de supraveghere de la sfarsitul lunii martie (in prezent B, vezi detalii in tabelul 1).

Cea de-a doua parte a barometrului actualizat pentru America Latina arata performanta financiara a companiilor din diferite industrii, aratand unde a crescut riscul si unde situatia este stabila. Niciun segment nu a inregistrat imbunatatiri. Cea de-a treia parte a raportului se focuseaza pe industriile sensibile din Columbia si Argentina.

 

DESCARCA PUBLICATIA

 

Country Risk
Sector Barometer
Sectors

Descărcaţi această publicaţie : America Latina – activitatea din regiune scade in viteza (781,04 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English