Stiri & Publicatii
26/04/2016
PUBLICATII CORPORATE

Actualizare sectoriala trimestriala

Actualizare sectoriala trimestriala

Riscurile generate de sector raman sub presiunea pietelor emergente

  • Analiza sectoriala extinsa la sase regiuni din intreaga lume
  • Sectoarele care sunt dependente de investitii sunt mai expuse riscului fata de cele legate de consum
  • Metalele declasate la treapta "risc foarte ridicat", in patru din cele sase regiuni
  • Actualizare sectoriala in Europa, in timp ce riscurile sectoriale sunt in crestere inAsia si America Latina emergenta

Investitiile corporative raman fragile

Cresterea globala, (2,7% proiectata de Coface pentru 2016) aflata sub impactul unei volatilitati puternice a pietelor financiare, compromite sanatatea industriilor analizate de Coface. Sectoarele dependente de investitiile de afaceri sunt mai expuse riscului, in special cele din Asia emergenta, America Latina si America de Nord. Pe de alta parte, ambele economii, atat cele avansate cat si cele emergente, legate de consumul casnic, sunt cel mai putin afectate. Cresterea slaba a comertului mondial (1,8% pentru anul ce se incheie in Februarie 2016) reprezinta o alta sursa de vulnerabilitate. Ritmul de tranzactionare a incetinit brusc incepand din August 2015 (3%) si afecteaza operatorii de transport special, in special de transport maritim (80% din comertul mondial).

Europa, tot mai putin riscanta

Cu toate ca cele sase regiuni analizate de Coface sunt afectate de economia mondiala tot mai dificila, Europa se bucura de un impuls pozitiv intern.Europa Centralacontinua sa raporteze un risc mai mic fata de alte regiuni, in ciuda industriei chimice declasate la “risc mediu”, din cauza incetinirii Chinei si a contractiei activitatilor din Rusia.

Activitatea in Vestul Europei este buna, multumita accelerarii consumului, cel ce reprezinta principalul motor de crestere in Europa.

 

Ambele actualizari realizate de Coface in acest trimestru se refera la aceasta regiune.

  • Sectorul autoare operspectiva favorabila, fiindactualizat la“risc mediu”.Acest lucru este sustinut de cresterea cu 10,1% a vanzarilor de vehicule noi (pentru anul incheiat la sfarsitul lunii februarie 2016), de reinnoirea stocurilor viitoare sau de imbatranirea echipamentelor.
  • Farmaceuticele,sector actualizat la"risc mediu",este un sector solid in ceea ce priveste cresterea, data fiind imbatranirea populatiei europene, sfarsitul politicilor de austeritate fiscala si experienta buna de plata inregistrata de Coface.

Retrogradarea sectorului textile si articole de imbracaminte din Europa de Vest la “risc ridicat”este subliniata de cresterea insolventelor (+ 1,3%) in Franta, in 2015.

Un val de scaderi, atat in tarile avansate, cat si emergente

Majoritatea actualizarilor pentru acest trimestru au fost declasate. Adaugand produsele chimice in Europa Centrala si textilele si imbracamintea in Europa de Vest, acestea vor totaliza noua.

Sectorul metalea fost actualizat pentru a doua oara de la sfarsitul anului 2015, cu risc de credit “foarte ridicat” in America Latina si in Orientul Mijlociu.

Aceasta miscare a urmat unei scaderi recente a preturilor metalelor primare, ceea ce are impact asupra marjelor de afaceri. Acest lucru face ca metalele sa devina cel mai riscant sector din lume.

De asemenea, in America Latina, produsele farmaceutice au fost declasate la"risc mediu",in contextul unei contractii foarte puternice a investitiilor din partea companiilor petroliere (Petrobras: -24,5% in perioada 2015 - 2019, Ecopetrol: - 40% in 2016), ceea ce a condus la reducerea cheltuielilor publice, prin sanctionarea consumului. Segmentul para-farmaceutice ar trebui sa fie cel mai afectat, insa politicile publice privind rambursarea de medicamente ar putea fi, de asemenea, modificate, slabind jucatorii din industrie.

Spre deosebire de America Latina, sectorul energetic din America de Nord nu reprezinta un risc "sistemic" in regiune. Cu toate acestea, situatia se inrautateste. 2015 a cunoscut prima reducere in productia de ulei de sist de la demararea dezvoltarii sale, iar marjele de afaceri ale sectorului sunt in cadere libera.

Chiar daca previziunile vor avea rezultate pozitive din partea cererii, avand in vedere preturile scazute la petrol, riscul pentru sectorul energetic din America de Nord devine"foarte inalt".

Industria de automobile din America de Nord a cunoscut, de asemenea, o schimbare in evaluarea riscului, acum aflat la"risc mediu".In timp ce cresterea vanzarilor auto ar putea ramane pozitiva (desi inca nu este comparabila cu 2015), riscurile asociate cu "subprime" si "profund subprime", sunt in crestere.In plus fata de scaderea creditului, cresterea ratelor dobanzilor aprobate de catre Fed, in decembrie 2015, au impact asupra costurilor creditelor cu rata variabila (9 noi vehicule din 10 sunt finantate pe credit).

Mai mult decat atat, durata unei perioade medii de imprumut este in crestere pana la 6 ani, ceea ce inseamna ca debitorii sunt exclusi de pe piata pentru perioade lungi de timp, acest lucru accentuand pierderea valorii reziduale de revanzare a autovehiculului.

Asia Emergenta incepe sadea semne de saturatie pe piata de electronice. Acest lucru este valabil mai ales in cazul PC-urilor si a tabletelor, unde vanzarile continua sa se contracte.

O crestere a intarzierii efectuarii platilor priveste doua sectoare conectate: cele de vanzare cu amanuntul, declasat la "risc mediu" si IT&C, declasat la "risc ridicat".

Descărcaţi această publicaţie : Actualizare sectoriala trimestriala (1,96 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English