Stiri & Publicatii
28/02/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Turcia: Cutremurele cresc riscul de inflatie si incertitudinea politica

Turcia: Cutremurele cresc riscul de inflatie si incertitudinea politica

Pe 6 februarie, provinciile din sud-estul Turciei au fost lovite de cutremure care au ucis peste 40.000 de oameni in Turcia si Siria. Aceast bilant, departe de a fi definitiv, s-ar putea dubla, potrivit Natiunilor Unite. Milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar, iar personalul medical lucreaza pentru a preveni raspandirea bolilor in centrele care adapostesc zeci de mii de refugiati.

 

Impactul dezastrului asupra economiei turce este inca foarte incert, dar suma necesara pentru redresare este deja estimata intre 50 si 85 de miliarde de dolari (conform Confederatiei de Intreprinderi si Afaceri din Turcia). Totodata, a fost declarata stare de urgenta pentru 11 orase. Acestea includ Kahramanmaras, Hatay si Gaziantep, care sunt centre regionale cheie pentru logistica, productie si export. Aceste regiuni genereaza aproximativ 12% din PIB-ul tarii, 20% din productia totala agricola si forestiera, 10% din productia industriala si aproape 15% din activitatea de constructii. In timp ce inflatia este deja foarte mare (58%), pierderea productiei agricole si inceperea Ramadanului in martie ar trebui sa amplifice fenomenul. Coface estimeaza ca inflatia va atinge o medie de 50% in 2023, dupa un nivel de  72% in 2022.

 

Pe termen scurt, cresterea economica este de asteptat sa incetineasca brusc. Dupa cutremurul din 1999, PIB-ul s-a contractat cu 3,3% inainte de a reveni la 6,8% in 2000. Coface estima la inceputul anului ca PIB-ul va creste cu 3,5% in 2023, estimare ce nu tine cont de efectele cutremurului. Intr-adevar, unele fabrici au fost total sau partial distruse. De asemenea, Organismul turc de supraveghere bancara (BDDK) a extins flexibilitatea pentru datorii pentru cei afectati de cutremure. Acest lucru ar permite companiilor afectate sa compenseze o parte din pierderile lor de profit si deteriorarea fluxurilor de numerar.

 

Potrivit analizei Coface, sectoarele cele mai afectate de dezastru sunt textile, imbracaminte, alimentatie, servicii, TIC, metale, produse chimice si retail. Pe termen mediu, necesitatea reconstruirii unei suprafete de aproximativ 110.000 km2 (mai mare decat Danemarca, Tarile de Jos, Elvetia sau Belgia) si populata cu 13 milioane de oameni ar putea sprijini sectorul constructiilor. Presedintele Erdogan a spus ca ridicarea a 30.000 de cladiri rezidentiale in zona cutremurului va incepe in martie.

 

Pe frontul politic, impactul cutremurului impreuna cu turbulentele economice de anul trecut (inflatia ridicata, deprecierea lirei turcesti etc.) pot muta atentia alegatorilor catre conditiile interne. Alegerile au fost planificate pe 14 mai, insa exista o dezbatere daca acestea pot fi organizate. Opozitia cere ca alegerile sa se tina, dar exista o mare incertitudine in aceasta privinta.

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Turcia: Cutremurele cresc riscul de inflatie si incertitudinea politic... (388,40 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English