Stiri & Publicatii
08/07/2021
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondaj plati corporative Asia-Pacific 2021

Sondaj plati corporative Asia-Pacific 2021

Sondajul platilor corporative din Asia 2021, realizat de Coface, intre octombrie 2020 si martie 2021, ofera informatii despre evolutia comportamentului de plata si a practicilor de gestionare a creditelor a peste 2.500 de companii din Asia Pacific in timpul unui an de pandemie. Respondentii provin din noua piete (Australia, China, SAR din Hong Kong, India, Japonia, Malaezia, Singapore, Thailanda si Taiwan) si din 13 sectoare situate in regiunea Asia-Pacific.

Nicio deteriorare a intarzierilor de plata in ciuda impactului COVID

65% dintre respondenti au inregistrat intarzieri la plata in 2020, similar cu 2019.In ciuda unui mediu economic slabit, sondajul realizat de Coface arata ca intarzierile la plata s-au imbunatatit in 2020,durata medie a platilor restante scazand la un nivel minim de cinci ani, datorita masurilor de sprijin guvernamentale. Au fost observate intarzieri de plata mai scurte in sase din cele noua economii chestionate si in 10 din 13 sectoare. Aceasta tendinta s-a datorat partial raspunsurilor solide si coordonate ale politicii guvernamentale pentru a atenua impactul pandemiei asupra activitatii comerciale, precum si datorita masurilor companiilor in directia inaspririi managementului de credit si consolidarii fluxurilor de numerar. O politica de credit mai stricta a fost reflectata de durata medie a intarzierilor de plata in Asia-Pacific, care a scazut la 79 de zile in 2020, in scadere fata de 85 in 2019 si a marcat cea mai scurta durata din 2015.

Cu toate acestea, a existat o crestere a riscurilor de credit in Australia si Hong Kong, ambele raportand o crestere puternica a platilor intarziate si, mai ales, o crestere brusca a intarzierilor de plata ultra-lungi (ULPD, peste 180 de zile), care se ridica la peste 2% din cifra de afaceri anuala. Conform experientei Coface, 80% din intarzierile de plata ultra-lungi (ULPD-uri, peste 180 de zile) nu sunt niciodata platite. Intre timp, sectoarele decomert cu amanuntul, constructiile si transporturile, printre cele mai afectate de pandemie, au inregistrat cele mai mari cresteri ale ULPD-urilor cu peste 2% din cifra lor de afaceri anuala, indicand ocrestere a riscurilor fluxului de numerar.

Imbunatatirea economica in 2021: companiile din Australia si din industria auto sunt cele mai optimiste

Anul 2020 a fost caracterizat de socul COVID-19 asupra economiilor si societatilor. Spre deosebire de recesiunile anterioare, care au fost treptate si mai superficiale, recesiunea pandemica a fost rapida si profunda datorita trasaturilor unice ale COVID-19. Companiilor participante la sondaj li s-a cerut sa evalueze impactul COVID-19 asupra operatiunilor lor comerciale. In Japonia si Taiwan, o reducere a cererii a fost principalul motiv care a afectat vanzarile si fluxurile de numerar ale companiilor, in timp ce in China, preturile mai ridicate ale materialelor au fost motivul cel mai des invocat. In India, unde multe companii se bazeaza pe lucratorii imigranti, impactul principal mentionat a fost forta de munca insuficienta din cauza masurilor de carantina care au perturbat operatiunile comerciale.

Revenirea economica a fost rapida, dar inegala pe fondul raspunsurilor politice solide si coordonate, a trecerii accelerate catre digitalizare si in contextual tarilor care redeschid parti ale economiei lor dupa masuri stricte de blocare.Companiile se asteapta totusi ca aceasta crestere economica sa se imbunatateasca in 2021.Firmele australiene sunt cele mai optimiste, 80% dintre respondenti anticipand o crestere mai mare, urmate de India (76%), China (73%), Malaezia (73%) si Taiwan (71) %). Pe de alta parte, doar Japonia (61%) are mai putin de doua treimi dintre respondenti care asteapta o imbunatatire a cresterii economice in 2021.

Pe sectoare, zona auto are cea mai mare incredere in vanzarile de anul viitor, 66% dintre respondenti asteptand o imbunatatire. Acest sector este urmat de energie (64%), metale (64%), hartie (63%) si farmaceutice (61%). Cea mai mare proportie de companii care anticipeaza o imbunatatire a fluxurilor de numerar in urmatoarele 12 luni s-au gasit in industria auto, agroalimentara si farmaceutica la 55% fiecare, urmata de metale (53%), hartie (52%) si produse chimice (51%) .

Exportul de echipamente de informatii si comunicatii determina cresterea in Asia, dar riscurile raman

Odata cu miscarea continua catre conditii normale de afaceri, Coface se asteapta ca regiunea sa inregistreze o crestere pozitiva dupa contractare in 2020.Cel mai rapid ritm de expansiune va fi  in India (+ 9,0%), care a inregistrat cea mai puternica contractie dintre cele noua economii chestionate in 2020. Urmeaza China (+ 7,5%), Singapore (+ 6,3%), Taiwan (+ 5,6%), Australia (5,0%), Hong Kong (+ 4,8%), Malaezia (+ 4,6%), Japonia (+ 2,7%) si Thailanda (+ 2,2%).

Cererea externa a reprezentat un factor cheie al redresarii pentru Asia, intrucat o schimbare globala catre munca la distanta si invatarea la distanta a condus la o nevoie globala de echipamente de informatii si comunicatii (TIC).Acest lucru a avut un impact pozitiv la nivelul mai multor economii din aceasta regiune, care sunt exportatori cheie de produse TIC,precum China (+ 40% YTD), Taiwan (21% YTD), Malaezia (28% YTD) si Singapore (9% YTD). O crestere a investitiilor de capital a stimulat, de asemenea, vanzarile de masini electronice si electrice. Cu toate acestea, redresarea consumului privat a fost mult mai graduala si a ramas in urma cresterii productiei si exporturilor, deoarece imbunatatirile pietei muncii au ramas slabe si multe parti din Asia Pacific au intrat sub restrictii reinnoite privind mobilitatea. Restrictiile de calatorie au ramas in mare parte in vigoare, ceea ce a impiedicat sectorul turismului sa se redreseze.

„Scenariul nostru de baza presupune ca nu va exista un nou val de infectii COVID-19 in a doua jumatate a anului 2021 si ca o crestere a vaccinarii imbunatateste rezistenta recuperarii. Avertismentul este ca mediul actual ramane dificil de prezis. Mai mult, exista riscuri in crestere privind redresarea, cum ar fi lipsa globala de semiconductori, care ar putea limita cresterea exporturilor din Asia si cresterea preturilor la marfuri, comprimand marjele companiilor cu impact asupra nivelului cererii.” a declarat Bernard Aw, economist pentru Asia Pacific la Coface.

 

Descarcati acest studiu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Sondaj plati corporative Asia-Pacific 2021 (554,09 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English