Stiri & Publicatii
22/05/2019
Stiri Corporate, Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul transporturi rutiere de marfuri: 61% dintre companii au un risc mediu-mare si mare de insolventa

Sectorul transporturi rutiere de marfuri: 61% dintre companii au un risc mediu-mare si mare de insolventa

Sectorul transporturi rutiere de marfuri: 61% dintre companii au un risc mediu-mare si mare de insolventa

 

Puncte forte:
• Au crescut cu 14% veniturile consolidate la nivel de sector
• Peste o treime dintre companii (40%) au efectuat investitii in 2017
• Indicatorii de profitabilitate s-au mentinut la nivelul celor din anul anterior

 

Vulnerabilitati:
• Mai mult de jumatate dintre companiile din sector au un risc de insolventa peste medie
• Parcul auto este invechit, 75% dintre vehiculele inmatriculate in circulatie la sfarsitul anului fiind mai vechi de 10 ani, in acord cu evolutia modesta a infrastructurii
• Peste o treime dintre companii (43%), au inregistrat o scadere a veniturilor

Sectorul transporturilor rutiere de marfuri ramane unul vulnerabil, aflat in stransa legatura cu infrastructura din Romania. La sfarsitul anului 2017, in tara noastra, numarul inmatricularilor noi de autocamioane de ocazie importate era de aproape trei ori mai mare decat numarul inmatricularilor de autocamioane noi. Din acest motiv si, probabil a ritmului redus de inlocuire a parcului auto invechit, la sfarsitul lui 2017, trei sferturi dintre autovehiculele de marfa aflate in circulatie (75%) erau mai vechi de 10 ani.

Din punctul de vedere al tipului de acoperamant, in structura retelei de drumuri publice s-au inregistrat 34.900 km (41%) drumuri modernizate, 21.074 km (24%) drumuri cu imbracaminti usoare rutiere si 30.125 km (35%) drumuri pietruite si de pamant. La sfarsitul anului 2017, in Romania, existau 763 de kilometri de autostrada, aproximativ 1% din numarul total de kilometri de drumuri. Comparativ cu 2016, in 2017, s-au construit 16 kilometri suplimentari de autostrada.

 

Sectorul transporturilor este supus capriciilor situatiei externe, in conditiile in care economiile importante este de asteptat sa incetineasca in acest an. Conform Eurostat, transportul international reprezinta pana la 73% din totalul transporturilor rutiere romanesti, o pondere mai mare decat media UE, situata la 36%. De asemenea, in Polonia, transportul international reprezinta 63% din totalul transporturilor, in Ungaria 71%, in Slovacia 84%, iar ponderea cea mai mare din UE o detine Lituania, cu aproape 91%.

 

Pentru analiza curenta au fost agregate datele a 34.619 companii care au depus datele financiare pentru 2017 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 41,65 MLD RON. Companiile din sectorul analizat (4941 Transporturi rutiere de marfuri) au inregistrat in 2017 o evolutie pozitiva a veniturilor, acestea crescand cu aproximativ 14% fata de 2016, reusind sa mentina profitabilitatea la acelasi nivel cu cea din 2016, insa, pentru mai mult de jumatate dintre companii rezultatul net a fost in scadere.

 

Orizontul de finantare ramane cu precadere unul pe termen scurt, 65% din total datorii fiind curente, in conditiile in care mai mult de jumatate dintre companiile din piata au un grad de indatorare peste 80%.
In ceea ce priveste comportamentul de plata, la nivelul sectorului de transporturi rutiere de marfuri, exista semnale de inrautatire a acestuia. Numarul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR cu incidente bancare a crescut intre 2017 - 2019, anul 2018 depasind, din punct de vedere al numarului de incidente, anul 2013, care detinea recordul la acest capitol. De asemenea, este deconcertant faptul ca desi numarul de companii cu datorii la Bugetul de Stat a fost la un nivel scazut si in 2018 in ciuda unei usoare cresteri, valoarea datoriilor s-a mentinut la un nivel ridicat, desi evolutia a fost negativa. In acelasi timp, se constata o intensificare a actiunilor in instanta impotriva firmelor din sector, care pe fondul unei structuri financiare fragile a acestora poate determina fluctuatii ale numarului jucatorilor din acest sector. Investitiile realizate de mai mult de o treime dintre companiile din sector nu se transpun intr-un parc auto reinoit - 75% din vehiculele inmatriculate in circulatie la sfarsitul anului 2017 aveau peste 10 ani, companiile optand pentru vehicule la mana a doua, strategie ce nu le creste competitivitatea”, a declarat Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

 

Din totalul de 34.619 companii active in 2017, Coface a analizat 3.453 de companii, adica aproximativ 10%, dar care au o pondere de 51% in cifra de afaceri consolidata la nivel de sector. In acest context, cele mai multe companii, 61%, sunt incadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare si mare de insolventa. La extreme se afla 34% companii cu risc scazut.

 

 

Descarcati Studiul Transporturi Rutiere de Marfuri 

Studiul Coface - Transporturi Rutiere de marfuri

Descărcaţi acest comunicat de presă : Sectorul transporturi rutiere de marfuri: 61% dintre companii au un ri... (170,51 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English