Stiri & Publicatii
09/09/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Romania in prima linie la cresterea economica in 2013. Dar va dura dupa contractia din 2014?

Panorama Romania
Performantele economice ale Romaniei dovedesc ca aceasta a devenit unul dintre liderii redresarii europene, evolutia sa depasind asteptarile, cu un PIB in crestere cu 3,5% in 2013. Contributiile semnificative au provenit din sectorul agricol, precum si din industrie, in special din productia de automobile care a furnizat in principal catre clientii din strainatate. Desi in 2014, Romania nu va avea acelasi ritm de crestere ca in anul precedent, perspectivele sunt pozitive. 

 

 

2013 : UN AN AL CRESTERII ECONOMICE…

Cresterea PIB-ului real al economiei romanesti a depasit asteptarile - cu 3,5% mai mult in 2013, cea mai importanta crestere fiind de 5,1% inregistrata in ultimul trimestru. Principalul factor care a contribuit la cresterea de anul trecut au fost exporturile (care au inregistrat o crestere puternica de 13,5%), in special cel de produse agricole si masini.

Romania este tara cea mai dependenta de sectorul agricol din Uniunea Europeana, aproape 31% din populatia apta de munca fiind ocupata in acest sector. Prin urmare, productia economica este strans legata de conditiile meteorologice. Romania a inregistrat o recolta foarte buna in vara anului 2013, ceea ce a condus la o crestere a ofertei. In 2013, productia agricola romaneasca s-a ridicat la 17 MLD EUR (+25%), reprezentand aproape 5% din productia agricola a UE-28.

Alaturi de exportul culturilor, productia de automobile a fost, de asemenea, un factor care a contribuit semnificativ la comertul exterior romanesc. Fiind o tara care ofera unul dintre cele mai mici costuri cu forta de munca din UE, a fost aleasa de catre producatorii de echipamente originale pentru a-si amplasa fabricile: in principal, Ford, dar si Renault care a oferit o "a doua sansa", marcii romanesti Dacia. Perspectivele mai bune pentru sectorul international auto, cumulate cu o capacitate de productie libera in Romania au generat valoare adaugata pentru tara.

"Romania a inregistrat una dintre cele mai mari rate de crestere a PIB-ului din intreaga Europa in 2013. Cresterea de 3,5% a depasit semnificativ recesiunea din Zona Euro si media ECE de 1,2%. Contributia principala la aceasta performanta pozitiva au fost recolta agricola si exporturile puternice. Totusi, niciunul nu poate fi considerat factor sustenabil. Redresarea economiilor avansate va fi benefica pentru comertul exterior al Romaniei, in special pentru sectorul auto, dar situatia interna reprezinta inca o constrangere.", a explicat Grzegorz Sielewicz, Economist, Coface Central Europe.

 

Transporturile: un pilon important al economiei tarii

Sectorul transporturilor din Romania este un pilon important al economiei tarii. Volumul transporturilor de marfa s-a ridicat la 108% din PIB in 2012, adica peste media UE de 95%, dar mai mic decat cel regional, Bulgaria si Polonia inregistrand cele mai mari cote: 174%, respectiv 137%.

Sectorul transporturilor ofera perspective pozitive pe fondul cresterii cererii pentru astfel de servicii, in principal datorita redresarii tarilor din Zona Euro, principalii parteneri comerciali ai Romaniei. Competitia intensa poate determina scaderea preturilor si acceptarea de marje mai mici, pe fondul costurilor fixe stabile. Coface a stabilit un nivel de risc mediu pentru sectorul transporturilor.

 

AgriculturA: recolta excelenta in 2013

Romania a beneficiat de cresterea productiei agricole mai mult decat alte tari din regiunea CEE. Mai mult decat atat, asa cum se mentioneaza in barometrul sectorial, sectorul agroalimentar prezinta un nivel de risc mediu, cu multe intreprinderi mici care lupta pentru profit sub presiunea costurilor fixe.

Pe plan extern, Romania poate profita de criza din Ucraina. Turbulentele politice recente au creat o oportunitate pentru Romania de a deveni un jucator important pe piata de cereale din bazinul Marii Negre. Rusia si Ucraina raman producatorii importanti de cereale din zona, cu valori de 4, respectiv 3 ori mai mult decat Romania. Cu toate acestea, productia lor este previzionata sa scada in acest an - in cazul Rusiei cu 4% si in cazul Ucrainei cu circa 10%. In conditiile unei cereri stabile la nivel mondial, Romania va fi in masura sa isi indrepte atentia catre capacitatile sale de productie si sa influenteze preturile de export.

 
2014: ...Va continua oare cresterea economica?

Pentru 2014, Coface estimeaza ca Romania va fi una dintre cele doua economii din CEE (impreuna cu Letonia), pentru care ritmul ratei de crestere a PIB nu se va imbunatati. Dinamica cresterii economice este putin probabil sa se repete, in timp ce efectele de baza vor fi evidente in a doua jumatate a anului. Previziunea pentru 2014 este o crestere reala a PIB-ului de 2,5%. Rata anticipata de crestere va aduce economa romaneasca mai aproape de rata medie de crestere din CEE, previzionata la 2,4%.

In general, s-a constatat ca mediul economic local este mai degraba reactiv (backward looking) decat proactiv (forward looking), si de obicei nu experimenteaza 2 etape extreme. Luand in considerare deteriorarea masiva a disciplinei de plata in 2013, este greu de crezut ca anul curent va demonstra contrariul. Ultimele rapoarte financiare au indicat o disciplina de plata cu o tendinta pozitiva, dar precautia va fi cuvantul de baza in evolutia companiilor pe parcursul anului curent.”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Asteptarile privind productia agricola din 2014 sunt mixte, dar scenariul cel mai realist este ca recolta va fi mai mica decat in 2013. Exporturile vor fi in continuare determinate de cererea pentru automobilele noi, care are o contributie semnificativa la rezultatatele industriei romanesti. Cererea interna va inregistra, de asemenea, semne de ameliorare, cu o crestere a cheltuielilor de uz casnic, care, sunt inca limitate de volumul scazut al creditelor. Cresterea investitiilor in activele fixe nu va avea aceeasi tendinta ca si in cazul consumului privat, deoarece companiile nu sunt inca pe deplin convinse de durabilitatea redresarii economice.

"Performanta economica din 2013 nu va mai atinge aceleasi niveluri, intrucat factorii determinanti de crestere de anul trecut nu sunt sustenabili. Acest lucru este deja confirmat de recesiunea tehnica din primele doua trimestre ale anului 2014. Totusi, o rata de crestere solida de 2,5% in 2014 va fi atribuita volumului semnificativ al exporturilor catre tarile din Zona Euro, precum si reechilibrarii treptate a economiei catre cererea interna.", a declarat Grzegorz Sielewicz, Economist, Coface Central Europe.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Romania in prima linie la cresterea economica in 2013. Dar va dura dup... (233,92 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English