Stiri & Publicatii
18/07/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Riscuri la nivel de tara si de sectoare in intreaga lume

Riscuri la nivel de tara si de sectoare in intreaga lume

Al doilea trimestru al anului 2017 a marcat un nou inceput pentru Europa si Rusia si pentru diferite sectoare, ca de exemplu automobile, agroalimentar din mai multe tari.

Pentru a oferi companiilor o imagine cat mai completa asupra riscurilor la nivel mondial, Coface publica, in prezent, evaluarile trimestriale a 12 sectoare din 24 de tari ce reprezinta aproape 85% din PIB-ul mondial, precum si 160 de evaluari ale riscului de tara.

Europa accelereaza, dupa cum o demonstreaza un val de actualizari ale riscurilor

Semnalele conflictuale din economia Statelor Unite (A2, risc scazut), impreuna cu lipsa claritatii in privinta pachetului de stimulente fiscale, indeamna la precautie. In ciuda unei imbunatatiri a PIB-ului in primul trimestru (de la 0,7% pana la 1,2%) si a somajului aflat la cel mai mic nivel din ultimii saisprezece ani, consumul gospodariilor continua sa se clatine. Mai mult, este de asteptat o incetinire a cresterii creditelor, ca urmare a evolutiei ratelor dobanzilor.
Sectorul energetic american, aflat in recuperare, a fost actualizat la “risc ridicat”. Productia de titei si industria serviciilor petroliere cresc si vor continua sa se extinda ca urmare a relaxarii reglementarilor.
Zona Euro se afla intr-un moment pozitiv, se bucura de conditii de finantare foarte favorabile, de sprijinul investitiilor pentru dezvoltare si de revigorarea increderii corporative. Insolventele au scazut in aproape toate tarile - cu exceptia Regatului Unit al Marii Britanii (slabit de reducerea consumului) si a Belgiei (al patrulea cel mai mare partener comercial al Zonei Euro). In aceste doua tari, se asteapta ca insolventele sa creasca cu +9% si, respectiv, cu +5%, in 2017, potrivit previziunilor Coface.
Cu aceasta ocazie, Coface actualizeaza evaluarile Spaniei (unde cresterea economica si comertul exterior sunt deosebit de dinamice) la A2 si ale Portugaliei (care s-a retras din procedura Comisiei Europene privind deficitul excesiv), la A3.
Mai multe sectoare urmaresc aceasta tendinta pozitiva. Industria agroalimentara, atat la nivel regional in Europa de Vest, cat si in Franta, este acum evaluata la “risc mediu”. Acesta este rezultatul cresterii preturilor materiilor prime si al incetarii conditiilor climatice dezastruoase pentru culturile agricole. Industria metalurgica din Germania este acum clasificata cu „risc mediu”, datorita stabilizarii preturilor si a dinamicii pozitive a pietelor sale principale. Sectorul automobilelor din Italia este acum evaluat cu „risc scazut”.
Europa Centrala continua sa beneficieze de evaluari imbunatatite. In acest trimestru, produsele farmaceutice sunt clasificate la „risc scazut”, datorita cresterii cererii interne si externe.
Industria energetica si-a imbunatatit clasificarea la „risc mediu”, atat la nivel regional, cat si in Polonia, fiind incurajata de profitabilitatea companiilor de rafinare a petrolului si de cresterea anticipata a cererii. Industria metalurgica este evaluata la „risc mediu”, la nivel regional si in Polonia, datorita noilor investitii in infrastructura si a recuperarii la nivelul sectorului auto.

Performante variabile in tarile emergente, inclusiv Rusia, China si India

O usoara revenire se inregistreaza in Rusia, unde evaluarea tarii s-a imbunatatit la B. Investitiile si productia industriala sunt in crestere, iar vanzarile cu amanuntul nu mai pezinta o scadere, datorita nivelului controlat al inflatiei (aproape 4%). Vanzarile de automobile sunt in crestere (+11% in 2017), permitand industriei sa fie actualizata de la „risc foarte ridicat” la „risc ridicat”. Uzbekistanul (in prezent C) beneficiaza, in special, de revigorarea activitatii din Rusia, precum si de finantarea din partea Bancii Mondiale si a BERD si de relaxarea incertitudinii politice.
Situatia este mixta in Asia emergenta. In China (care a fost retrogradata la B in Iunie 2016, semnaland „risc semnificativ”), indicatorii s-au reintors la rosu. Economia tarii incetineste, iar riscurile de insolvabilitate cresc, in mod deosebit, din cauza conditiilor mai stricte de creditare. Sectorul automobilelor (la nivel regional, precum si in China) a fost redus la „risc ridicat”, ca urmare a masurilor drastice de control asupra autovehiculelor interne cu combustie. In ciuda unei scaderi a vanzarilor de automobile, sectorul comertului cu amanuntul beneficiaza de o cerere robusta, de unde trecerea la „risc scazut”. In India, evaluarea imbunatatita a sectorului agroalimentar la „risc mediu” se explica prin conditiile climatice care au revenit la normal.

Riscurile din Orientul Mijlociu si Africa sunt in crestere

Orientul Mijlociu si Africa sunt regiunile in care evaluarile de tara s-au deteriorat cel mai mult in perioada 2014 - 2015. Acest lucru se datoreaza intensificarii tensiunilor politice si a scaderii preturilor petrolului si gazelor. Coface a retrogradat mai multe tari in acest trimestru. Cresterea economica si situatia financiara din Qatar (acum A4) s-ar putea inrautati, ca rezultat al masurilor recente luate de alte tari din Golf. Bahrain (acum C) se confrunta cu un puternic deficit bugetar si cu datorii excesive. Perspectivele Namibiei (acum B) pentru acest an sunt slabe, in ciuda recuperarii sectorului minier. Mauritius (acum A4) a primit clasamente mai mici in reperele internationale care masoara mediile de afaceri.
Riscurile iau amploare, de asemenea, in aria sectoriala, dupa cum reiese din retrogradarea industriei farmaceutice la "risc mediu" in Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita, din cauza scaderii cheltuielilor publice.
Evaluarile realizate de Coface la nivel de tara (160 de tari) sunt clasate pe o scara de 8 niveluri, in ordinea ascendenta a riscului: A1 (risc foarte scazut), A2 (risc scazut), A3 (risc acceptabil), A4 (Risc semnificativ), C (risc ridicat), D (risc foarte ridicat) si E (risc extrem).
Evaluarile sectoriale realizate de Coface (12 sectoare in 6 regiuni geografice, 24 tari reprezentand aproape 85% din PIB-ul mondial) sunt clasificate pe patru niveluri: risc scazut, risc mediu, risc ridicat si risc foarte ridicat.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Riscuri la nivel de tara si de sectoare in intreaga lume (138,45 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English