Stiri & Publicatii
22/05/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Noua paradigma a industriei electronicelor din Asia: dinamism clar, riscuri crescute

Coface Study
Inovarea: motor de crestere, generator de riscuri

Dupa ce a trecut de la stadiul de Retea Globala de Productie la cel de Retea Globala de Inovare (care include dezvoltarea de produse si activitati de cercetare dincolo de granitele geografice), industria electronica ar trebui sa inregistreze acum o crestere anuala de peste 3%, pana in 2017. Cu economiile emergente din Asia reprezentand noul epicentru de inovare al electronicelor, companiile locale mizeaza acum pe internalizarea procesului de productie si cercetare.

Cu toate acestea, dinamismul sectorului se confrunta cu noi riscuri, ceea ce este confirmat de cresterea treptata a numarului de facturi neplatite in regiune, fapt remarcat de catre Coface. In 2013, aproape 3 din 4 companii din domeniul electronicelor si IT din regiunea Asia-Pacific au inregistrat plati restante, in special in sub-sectorul de componente electronice si cel de distributie a bunurilor electronice de consum.

 

Trei riscuri majore ameninta sectorul electronicelor din Asia
Riscul numarul 1: decalajul tot mai mare al capacitatii de a investi in procesul de cercetare si dezvoltare intre companiile de talie medie si cele foarte mari din cadrul sectorului

Inovarea este situata la ambele capete ale pietei, producatorii de semiconductori care ofera produse din ce in ce mai complexe, si gigantii care creeaza noi oferte (cum ar fi Google cu Android). Pozitia dominanta a acestor companii foarte mari, a caror cota de piata continua sa creasca, a condus la o profitabilitate mai scazuta si marje mai mici pentru companiile de dimensiuni mai modeste. Acest impact este in detrimentul producatorilor de semiconductori, aflati in plin proces de inovare, care trebuie sa investeasca mai mult in cercetare si dezvoltare pentru a face fata schimbarilor rapide.

 

Riscul numarul 2: risc crescut in industria electronicelor in China continentala

China continentala produce mai mult de o treime dintre electronice, la nivel mondial. Cu toate acestea, companiile chineze din acest sector sunt afectate in mod deosebit de presiunea costurilor si a marjelor, ceea ce este confirmat si de studiul Coface asupra comportamentului de plata. Se pare ca, in sectorul electronicelor din China, numarul de zile de intarziere la plata este in crestere: in 2013, 44% dintre platile restante au depasit 60 de zile (fata de 25% in 2012). Mai mult decat atat, in sectorul electronicelor, numarul de plati restante cu intarzieri mai mari de 150 de zile este dublu fata de media tuturor sectoarelor. Aceasta deteriorare se datoreaza in principal problemelor de flux de numerar ale companiilor si incetinirii cresterii economice in China. Companiile care asambleaza produse au un risc crescut.

 

Riscul numarul 3: competitia din China continentala afecteaza jucatorii economici din Asia, in special pe cei din Hong Kong si TaiwanEconomiile Hong Kongului si Taiwanului, care sunt dependente de China, sunt foarte vulnerabile la incetinirea ritmului de crestere a principalelor lor piete de desfacere.

In Hong Kong, aceasta dependenta este sporita de faptul ca intreaga industrie este acum externalizata in China; acest lucru este valabil mai ales in sectorul electronicelor si IT. In ceea ce priveste Taiwanul, companiile de electronice sunt mai mari decat cele din Hong Kong si mai avansate in lantul de productie. Ei sunt insa foarte dependenti de nivelul de activitate al cumparatorilor lor, la randul lor grav afectati de ritmul cererii interne (China) si de export (Statele Unite ale Americii, Europa, si din ce in ce mai mult Asia).

 

In ciuda acestor riscuri crescute, exista motoare de crestere

Pentru a depasi aceasta perioada grea, industria electronicelor din Asia trebuie sa se reinventeze. Ea are numeroase puncte forte. Accentul pus pe inovare in fata uzurii morale din ce in ce mai rapida a produselor, capacitatea companiilor mijlocii de a se adapta la nevoile consumatorilor si pentru a reduce decalajul existent din cadrul grupurilor foarte mari, ii va pregati pentru o reusita in fata competitorilor.

Pe termen mediu, cresterea acestui sector va fi determinata, printre altele, de productia electronicelor de bord (industria auto si cea aerospatiala), celor pentru sectorul medical si intampinarea nevoilor populatiei din ce in ce mai imbatranite din tarile dezvoltate. De asemenea, Guvernul Chinez se pregateste sa ia masuri pentru a promova investitiile pe termen lung si pentru a stabili parteneriate intre companiile chineze si cele straine.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Noua paradigma a industriei electronicelor din Asia: dinamism clar, ri... (147,98 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English