Stiri & Publicatii
03/06/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Monitorizarea Coface a insolventelor pentru Europa Centrala si de Est: Perspectivele economice s-au imbunatatit, dar provocarile corporative raman

Monitorizarea Coface a insolventelor pentru Europa Centrala si de Est
  • Activitatea economica imbunatatita a regiunii CEE din 2014 a avut drept rezultat stabilizarea insolventelor companiilor, cu o scadere minora de -0,5% a mediei regionale
  • CEE la 360°: Insolventele au crescut in Slovenia si Ungaria, in timp ce Serbia si Romania se bucura de o scadere a acestora
  • Perspectiva pozitiva: Coface prognozeaza ca insolventele vor scadea cu 6% in 2015

Companiile din regiunea Europei Centrale si de Est au experimentat perioade turbulente in ultimii ani. Economiile s-au confruntat cu scaderea consumului privat din cauza cresterii somajului si a procesului in curs de reducere a gradului de indatorare. Ele au fost, de asemenea, afectate de dubla recesiune a principalului partener comercial, Zona Euro. 2014 a fost un an al imbunatatirilor pentru majoritatea economiilor CEE. Ritmul mediu al cresterii PIB a crescut de la 1,3% in 2013 la 2,5% in 2014. Motorul cresterii economice a fost alimentat de cererea interna. Acest lucru este in mod special vizibil in cazul consumului casnic, care beneficiaza de rate de somaj mai scazute, salarii in crestere si o incredere sporita a consumatorului. Inflatia scazuta sau chiar deflatia a atins multe economii din regiune. Acest lucru a fost mai ales cauzat de factori externi, cum ar fi preturile mai mici ale marfurilor. Perspectivele economice imbunatatite au dus la o stabilizare a numarului de insolvente, cu o scadere modesta de -0,5% in 2014 (comparativ cu +7% in 2013).

“In ciuda unei cresteri minore, exista inca un numar considerabil de insolvente, peste 65.000 de companii fiind declarate insolvente anul trecut. Imbunatatirea consumului intern nu a fost un factor suficient de puternic pentru a readuce insolventele la nivelurile lor de dinainte de criza. Cu o crestere PIB prognozata la 2,7%, suntem increzatori ca tendinta in scadere a insolventelor va continua. Cu toate acestea, va mai dura un timp pana cand companiile vor profita pe deplin de redresarea economica. Revenirea in urma scaderii dureaza mult mai mult decat actiunea inversa (de scadere drastica a activitatii economice din cauza deteriorarii pietei).”, explica Grzegorz Sielewicz, Economist Coface pentru Europa Centrala.

CEE la 360°: semne pozitive si negative in regiune

In aceeasi linie cu imaginea economica, dinamica insolventelor variaza in cadrul economiilor CEE. Cresteri puternice ale insolventelor au fost inregistrate in Slovenia si Ungaria. Desi Slovenia a aratat o rata de crestere solida a PIB de 2,5% in 2014, companiile sale nu au inregistrat imbunatatiri comerciale vizibile. Insolventele au crescut cu 44,7%, cel mai ridicat nivel din intreaga regiune CEE. Deciziile de investitii necorespunzatoare, lipsa adaptarii la conditiile economice actuale si gradul ridicat de indatorare al companiilor au fost motivele cel mai des mentionate pentru companiile care au intrat in insolventa. In Ungaria, mediul juridic in schimbare a contribuit la o crestere ridicata a insolventelor, care a sarit cu 29,4% in 2014.

Serbia si Romania s-au bucurat de un numar mult mai mic de insolvente decat in anul anterior. Datorita modificarilor din Legea Insolventei din Serbia in August 2014, insolventele companiilor au scazut cu 43,8% anul trecut. Activitatea economica solida a Romaniei, sprijinita de consumul casnic mai solid si utilizarea sporita a fondurilor UE s-a manifestat, de asemenea, prin imbunatatiri pe partea corporativa. Insolventele au scazut cu 28%.

Perspectiva pozitiva: insolventele continua sa scada

Insolventele companiilor din regiunea CEE vor continua sa inregistreze o tendinta de imbunatatire si Coface prognozeaza ca numarul mediu de insolvente va scadea cu 6% la sfarsitul anului. Consumul casnic va ramane principala forta motrice din spatele majoritatii economiilor CEE. In consecinta, ar trebui sa existe perspective mai bune pentru sectoarele care depind de cererea consumatorilor.

In ceea ce priveste exporturile, embargoul rusesc pus in aplicare anul trecut a fost un factor negativ puternic, in special pentru sectorul agro-alimentar. Totusi, el a incurajat companiile din CEE sa caute piete alternative si sa satisfaca cererea locala in crestere. Economiile CEE beneficiaza de volume mai ridicate ale comertului exterior catre Zona Euro pe masura ce multe tari din Europa de Vest inregistreaza semne mai clare de redresare.

INFOGRAFIC: INSOLVENTELE In EUROPA CentralA SI DE EST: perspectivele economice s-au imbunatatit, dar provocarile corporative raman

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Monitorizarea Coface a insolventelor pentru Europa Centrala si de Est:... (312,20 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Vezi şi


Panorama Insolvente in Europa Centrala si de Est

Sus
  • Romanian
  • English