Stiri & Publicatii
09/07/2019
Stiri Corporate

Maroc: intarzierea platilor se imbunatateste, dar ramane in continuare extinsa

Maroc: intarzierea platilor se imbunatateste, dar ramane in continuare extinsa

Termene de plata cu o medie de 93 de zile

Trecand de la o medie de 99 la 93 de zile, termenele contractuale de plata raman extinse si larg raspandite. Aproape jumatate dintre cei chestionati au spus ca au avut intarzieri mai mari de 180 de zile.

Limita maxima legala de timp cuprinsa intre 60 si 90 de zile este, prin urmare, depasita cu mult. Trebuie remarcat insa faptul ca firmele au observat o imbunatatire in aceasta privinta in ultimele sase luni, in special referitor la serviciile guvernamentale si companiile publice, care se dovedesc a fi mai bune platnice.

Aceasta reducere a termenelor limita se observa si in cele patru sectoare principale: tehnologia informatiei si comunicatiilor (de la 107 zile la 86 zile), constructii (de la 105 la 100), distributie (de la 102 la 96) si sectorul agroalimentar (de la 90 la 86).

 

Facturi neplatite care constrang microintreprinderile si IMM-urile

Cu toate acestea, nivelul facturilor neplatite ramane ridicat. 24,6% dintre respondenti raporteaza facturi neachitate pentru 20% din cifra lor de afaceri, fiind afectate cu precadere microintreprinderile si IMM-urile. Mai mult de jumatate dintre microintreprinderi sufera din cauza neplatilor, care reprezinta mai mult de 15% din cifra lor de afaceri, acest lucru facandu-le extrem de vulnerabile si conducandu-le pe unele dintre acestea la faliment.

Trebuie remarcat faptul ca pentru 80% dintre societati nu se aplica penalitati de intarziere.

 

Un climat aflat la granita dintre prudenta si optimism

Majoritatea companiilor considera ca intarzierea platilor va ramane stabila in urmatoarele sase luni, insa o treime dintre acestea preconizeaza intarzieri si mai mari.

Evolutia contextului economic marocan in ansamblul sau este considerata problematica, 48% dintre respondenti considerand ca se va deteriora. Insa cand sunt intrebati despre  propria evolutie, 58% dintre companii considera ca cifra lor de afaceri va creste, iar fluxul de numerar se va stabiliza. Aceeasi proportie intentioneaza sa investeasca in urmatoarele sase luni.

 

Descarcati Publicatia Coface

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Maroc: intarzierea platilor se imbunatateste, dar ramane in continuare... (393,96 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English