Stiri & Publicatii
03/12/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Industria carnii reuseste sa invinga criza financiara, dar are inca de lucrat asupra profitabilitatii

Studiu carne
Dupa patru ani consecutivi in care companiile din industria de prelucrare a carnii au sacrificat eficienta de ansamblu a activitatii in favoarea dezvoltarii comerciale si mentinerii cotelor de piata, in 2013 se continua evolutia favorabila din punctul de vedere al volumului vanzarilor (sectorul inregistrand a treia crestere anuala consecutiva cu 7% a cifrei de afaceri cumulate), fiind insotita pentru prima data si de o restabilire a profitabilitatii (rata neta de 1,71% din cifra de afaceri). Dar aceasta redresare nu este insa nici pe departe de natura a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector.

Coface continua seria de studii sectoriale pentru cele mai importante domenii de activitate din economia romaneasca, cu o analiza a evolutiei companiilor din industria de prelucrare a carnii, grupate in clasa CAEN 1013 (Fabricarea produselor din carne, inclusiv din carne de pasare). Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice, pe parcursul anului 2013, 347 de companii si-au desfasurat activitatea in acest sector, generand o cifra de afaceri cumulata de 5,4 MLD RON si 20.000 de locuri de munca, ambii indicatori fiind in crestere cu 7% si, respectiv, 4% comparativ cu anul anterior.

 

Doar 50 de companii reprezinta 90% din veniturile industriei carnii

Restabilirea profitabilitatii, reusita pe parcursul ultimului an financiar, nu este insa nici pe departe de natura a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector, fapt care se reflecta si in analiza situatiilor bilantiere si a indicatorilor financiari calculati pe baza lor.

Astfel, doar 50 companii din acest sector inregistreaza o cifra de afaceri anuala mai mare de 5 MIL EUR, ele fiind si cele care genereaza aproximativ 90% din veniturile inregistrate la nivelul intregului sector. Restul companiilor fie nu au desfasurat nicio activitate economica relevanta in 2013, fie inregistreaza o cifra de afaceri < 100 K/ EUR/ an, nefiind foarte relevante din punct de vedere valoric.

Aproximativ 40% dintre companiile ce activeaza in acest sector au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri pe parcursul anului 2013 comparativ cu anul anterior, in conditile in care sectorul, la nivel consolidat, a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 7%. Mai mult decat atat, in contextul in care sectorul, la nivel consolidat, a reusit sa-si imbunatateasca performanta prin trecerea pe profitabilitate, circa 40% dintre companii au inregistrat o deteriorare a rezultatului net. In aceste conditii se poate spune ca mediul concurential al sectorului poate fi clasificat drept unul cu agresivitate peste medie.

Pe parcursul anului 2013, in sectorul analizat se observa o scadere semnificativa a investitiilor fata de anul precedent, cand au fost alocate sume importante pentru extinderea activelor corporale detinute. Cifrele indica si faptul ca, in anul 2013, s-a inregistrat o invechire mai accelerata a activelor, comparativ cu ritmul de innoire a acestora, ceea ce evidentiaza trecerea de la o etapa de investitii (anul 2012), la o etapa de conservare (anul 2013).

In ciuda diminuarii semnificative a gradului de indatorare sectorial (66% in 2013 fata de 93% in 2012), ponderea datoriilor pe termen scurt in total datorii a crescut, scazand astfel, datoriile pe termen lung catre banci.

Lichiditatea curenta inregistrata la nivel sectorial pentru sfarsitul anului 2013 a fost  subunitara, ceea ce semnaleaza o expunere masiva a companiilor din acest domeniu la riscul de a nu-si onora obligatiile scadente pe termen scurt. Potrivit studiului, doar 25% dintre companiile din sectorul analizat au posibilitatea de a inregistra o autonomie financiara mai mare de un trimestru.

Pe parcursul anului 2013, gradul de acoperire a platilor prin incasari la nivelul intregului sector analizat este de 90%. Altfel spus, daca toti furnizorii ar pune presiune pentru incasarea facturilor cu plata in avans, companiile care activeaza in acest sector nu ar putea acoperi prin veniturile incasate decat 90% dintre aceste facturi. Mai putin de o treime dintre aceste companii isi pot acoperi cheltuielile ajunse la maturitate in anul 2013 prin veniturile incasate in acelasi exercitiu financiar.

 

Companiile din sector sub lupa Coface

La nivelul intregului portofoliu, Coface Romania a analizat un esantion relevant de 127 de companii care isi desfasoara activitatea in domeniul analizat si care genereaza aproximativ 85% din totalul cifrei de afaceri inregistrate la nivelul intregului sector. S-a constatat ca:

  • 57% dintre companii prezinta un risc de insolventa peste medie, iar 1 din 4 companii incadrate in aceasta categorie inregistreaza un risc ridicat;
  • 35% dintre companii efectueaza platile foarte lent, sau nu respecta conditiile contractuale.

Spre deosebire de alte domenii de activitate, sectorul analizat a reusit sa absoarba rapid impactul negativ al crizei economico-financiare, iar acest lucru se reflecta in numarul firmelor active la sfarsitul anului 2013, care este cu doar 2% mai mic fata de 2008. Este surprinzator ca aceste firme au reusit sa genereze o cifra de afaceri consolidata cu 24% mai mare si o profitabilitate superioara comparativ cu cea inregistrata acum 5 ani, in conditiile in care au dispus de un efectiv identic de salariati. In ciuda acestui fapt, situatia de lichiditate a companiilor a ramas precara. Desi creantele se incaseaza mai rapid, iar stocurile sunt valorificate, furnizorii sunt platiti cu 25 de zile mai tarziu decat capacitatea intrinseca.Acest lucru ne determina sa concluzionam ca firmele din sector se folosesc de resursele financiare suplimentare atrase de la furnizori pentru a le redirectiona catre plata datoriilor pe termen lung, pentru optimizarea cheltuielilor financiare”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Industria carnii reuseste sa invinga criza financiara, dar are inca de... (244,01 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English