Stiri & Publicatii
12/12/2019
Stiri Corporate

Esecurile companiilor din Franta sunt mai putin frecvente, dar de dimensiuni mai mari.

Esecurile companiilor din Franta sunt mai putin frecvente, dar de dimensiuni mai mari.

In timp ce numarul companiilor care se confrunta cu insolvente corporative a scazut de la inceputul anului, costul acestora a crescut, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al numarului de locuri de munca afectate.

Dupa un prim trimestru dificil, marcat de repercusiunile miscarii „vestele galbene”, numarul insolventelor corporative de la inceputul anului din Franta continua sa scada pentru al patrulea an consecutiv. Cu toate acestea, Coface se asteapta la o usoara revenire a insolventelor in 2020 (+ 0,9%), in principal pe fondul incetinirii preconizate pentru sectorul constructiilor, care a fost determinata in mare masura de lucrarile publice din anul 2019 imediat dupa alegerile municipale.

Impact contrastant in doua faze al miscarii „vestele galbene”

Desi miscareagilets jaunes(vestele galbene) a provocat o crestere a insolventelor corporative la inceputul anului, masurile fiscale ulterioare implementate de guvern si dinamismul pietei muncii au condus la o crestere a puterii de cumparare a gospodariilor si, in final, la scadere brusca a insolventelor in sectoarele dependente de consumator precum cel al distributiei si serviciilor cu amanuntul.

Pe de alta parte, transportul continua sa fie afecta de cresterea numarului de insolvente in randurile soferilor de taxi si ale transportatorilor rutieri, iar sectorul auto a inregistrat o crestere a costurilor reparatiilor, in ciuda scaderii frecventei defectiunilor. Aceasta contradictie aparenta se explica prin dificultatile intampinate in 2019 de catre producatorii de echipamente pentru vehicule, a caror cota pe piata este semnificativa, in ciuda numarului lor scazut.

In termeni generali, primele zece luni ale anului au fost marcate de o crestere a insolventelor pentru companii cu venituri de peste 5 milioane de euro - in special, sase companii cu o cifra de afaceri de peste 200 de milioane de euro au initiat procedurile de insolventa in perioada respectiva.

Un relativ optimism, temperat de perspectivele economice nationale si mai ales internationale

Conform sondajului realizat de Coface in septembrie 2019 in randul liderilor de afaceri din industrie, companiile franceze sunt relativ optimiste in ceea ce priveste evolutia fluxului de numerar in 2020. Dar sunt mult mai putin sigure in legatura cu economia franceza si, mai ales, economia globala. De exemplu, jumatate dintre respondenti considera ca activitatea lor de export va continua sa fie amenintata in principal de tensiunile comerciale si riscul geopolitic, mult mai mult decat de Brexit sau de o posibila recesiune in Statele Unite.

In ciuda acestor riscuri, 2020 va aduce, de asemenea, oportunitati de export, in special in restul Uniunii Europene, despre care companiile cred ca va fi cea mai dinamica piata anul viitor, inaintea Americii de Nord si Asiei.

 

Descarca acest studiu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English