Stiri & Publicatii
22/08/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Cum ar putea afecta “Trumpo-economia”, economiile din America Latina?

Trumpo-economia

Evolutiile politice din SUA au determinat incertitudini legate de posibila implementare a politicilor comerciale si de vulnerabilitatea regiunii la conditiile financiare mai stricte.

America Centrala si Mexicul sunt cele mai expuse la masurile protectioniste ale SUA

Costa Rica, El Salvador, Honduras si Mexic sunt tarile din regiune cele mai vulnerabile la orice eventuale masuri de import impuse de Statele Unite. Acest lucru se datoreaza nivelului lor ridicat de expunere comerciala fata de SUA (care este, de asemenea, axata pe bunuri fabricate). Pe langa supraexpunerea lor fata de SUA, PIB-urile acestor tari sunt mai dependente de exporturi decat orice alte tari din regiune.

trumpoeconomia_latam

Pornind de la ipoteza ca se asteapta ca administratia Trump sa se concentreze initial pe tarile cu care SUA are un puternic deficit comercial, pozitia Mexicului este deosebit de sensibila. In 2016, excedentul comercial al Mexicului fata de SUA a fost depasit doar de cele din China, Japonia si Germania.

In regiune, doar doua dintre tarile analizate in acest studiu, Ecuador si Columbia, au raportat excedente comerciale cu SUA in 2016. In consecinta, aceste doua tari ar putea fi pana la urma vizate de administratia SUA. Totusi, acest scenariu este destul de putin probabil, data fiind contributia lor neregulata si slaba la deficitul comercial total al SUA.

NAFTA in vizor

Incertitudinile din jurul acordului NAFTA ar putea intarzia, iar investitiile straine directe si-ar putea reduce afluxul. Un alt aspect care a provocat ingrijorare este amenintarea lui Trump de a impozita remiterile muncitorilor mexicani din SUA in tara lor de origine. Pana in prezent aceste resurse nu au fost afectate. 

Potrivit Institutului Peterson pentru Economie Internationala1, daca NAFTA ar inceta, moneda Peso s-ar devaloriza probabil cu peste 25%. Masinile fabricate in Mexic ar putea fi deci mai competitive in Statele Unite, ceea ce s-ar adauga si mai mult la deficitul comercial (in contrast cu ceea ce incearca sa obtina administratia SUA).

Impactul monetar

Chiar daca Trump este capabil sa indeplineasca promisiunile facute in campanie, este putin probabil ca acestea sa provoace o crestere a ratelor de referinta din America Latina (cu exceptia Mexicului). Inflatia a crescut in general in America Latina, in 2016. Aceste cresteri au survenit in contextul unor conditii meteo dificile care au pus presiune pe preturile alimentelor. Cu toate acestea, tendinta s-a mai disipat in 2017. Drept raspuns, Bancile Centrale din Columbia, Chile, Peru si in special Brazilia si-au redus ratele dobanzii de referinta. 

Pentru a evalua posibilul efect de extindere al Trumpo-economiei asupra datoriei exprimate in valuta externa, trebuie luate in considerare evolutia contractelor de asigurare a datoriei impotriva riscului de neplata (CDS)2 din economiile Americii Latine  si comportamentul recent al cursurilor valutare. 

In ceea ce priveste cursul de schimb nominal, nu au existat tari in America Latina care sa raporteze deprecieri majore atunci cand Trump a castigat alegerile prezidentiale. Inca o data, cea mai puternica volatilitate a fost inregistrata cu Peso-ul mexican. In 2016, moneda s-a depreciat cu 19% fata de USD, dar la mijlocul lunii ianuarie a acestui an a inceput sa isi revina.

 

[1] PIIE: Abordarea NAFTA de catre Trump ar putea inrautati deficitul comercial SUA-Mexic, Martie 2017

[2] CDS - Contractul de asigurare a datoriei impotriva riscului de neplata este un acord financiar swap prin care vanzatorul CDS va compensa cumparatorul (de obicei creditorul imprumutului de referinta) in cazul unei neplati a imprumutului (de catre debitor) sau al altui eveniment de credit.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Cum ar putea afecta “Trumpo-economia”, economiile din America Lati... (382,56 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English