Stiri & Publicatii
02/10/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Cresterea economica sustinuta a Emiratelor Arabe Unite - datorita politicii eficiente de diversificare

Cresterea economica sustinuta a Emiratelor Arabe Unite
  • Crestere de 5% preconizata pentru 2014 ca urmare a succesului politicii de diversificare
  • Un mediu de afaceri favorabil, sustinut de noua lege pentru imbunatatirea transparentei
  • Profilul datoriei se imbunatateste. Nevoile de finantare ale entitatilor afiliate guvernului continua sa fie o problema

In cea mai recenta evaluare a riscului de tara, Coface a clasat Emiratele Arabe Unite (EAU) in categoria A3[1] si se asteapta ca economia tarii sa creasca cu aproximativ 5% in 2014. Mediul de afaceri din Emiratele Arabe Unite a fost, de asemenea, evaluat la A3, luand in considerare un numar de factori, cum ar fi disponibilitatea rapoartelor pentru companii, increderea si eficienta sistemului juridic. Dupa o contractie de aproximativ 5% in 2009, economia Emiratelor Arabe Unite s-a redresat treptat, inregistrand rate de crestere de 5,2% in 2013.

Economia Emiratelor Arabe Unite ramane una durabila, sustinuta atat de sectorul petrolului si al gazelor naturale, cat si de cel non-petrol. Politica de diversificare a tarii constituie un pilon important al performantei sale economice, deoarece reduce dependenta de petrol si sprijina economia reala. Mediul de afaceri se imbunatateste si actiunile intreprinse pentru cresterea transparentei in cadrul economiei sunt cruciale pentru reducerea riscurilor in sectorul corporativ.” ,a mentionat Seltem Iyigun, Economist in cadrul Coface pentru MENA.

La inceputul acestui an, Dubai a reusit sa-si refinanteze, in conditii favorabile, datoriile scadente (in jur de 20 MLD USD) cu Abu Dhabi si banca centrala a Emiratelor Arabe Unite. Cu toate acestea, povara datoriei intregului sector public in Dubai este in continuare foarte mare, cu sume semnificative care devin scadente in urmatorii ani (aproape 40 MLD USD intre 2015 si 2017).

Introducerea, de catre autoritati, a masurilor de reglementare, cu scopul de a evita un alt balon imobiliar este, de asemenea, promitatoare pentru economia tarii. In plus, introducerea legii pentru o noua companie, care va reforma treptat guvernanta corporativa, este privita ca un progres major. Cu toate acestea, exista inca loc pentru imbunatatiri, avand in vedere ca sunt rareori disponibile conturile financiare ale companiei - cu exceptia celor din grupuri internationale de mari dimensiuni.

 

Sectorul petrolier: contribuabil esential la cresterea economica 

Emiratele Arabe Unite produc 3,5% din cantitatea de petrol brut din lume, reprezentand 7% din rezervele dovedite si se afla pe locul 7 in lume si pe 4 in tarile OPEC. In 2013, sectorul petrolier a reprezentat o treime din PIB si exporturile de petrol au fost de aproximativ o treime din totalul exporturilor. Finantele publice din Emiratele Arabe Unite raman foarte dependente de veniturile din petrol, in ciuda unei economii in curs de diversificare. Petrolul a reprezentat aproape 80% din veniturile fiscale in 2013. Principalele riscuri in acest sector sunt dependenta de profitabilitate a companiilor pe baza subventiilor guvernamentale si echilibrarea ofertei si a cererii tarii cu petrol. Conflictele regionale pot reprezenta, de asemenea, o sursa de risc.

 

Sectorul agro-alimentar: dependenta mare de importuri 

Sectorul agro-alimentar devine din ce in ce mai important in Emiratele Arabe Unite, in conformitate cu populatia in crestere si venitul pe cap de locuitor. Tara, care reprezinta 20% din consumul total de produse alimentare din tarile Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), al doilea cel mai mare consumator dupa Arabia Saudita. De asemenea, este al doilea mare producator de alimente din CCG. Cu toate acestea, terenul arabil existent este limitat si climatul nu este unul foarte favorabil agriculturii. Guvernul sustine agricultura si industria de prelucrare a produselor alimentare. Dependenta mare de importurile de alimente creeaza un risc de tara, in cazul in care apare un deficit in aprovizionarea cu alimente. Controlul guvernului asupra preturilor la alimente ar putea, de asemenea, sa cantareasca negativ asupra marjelor de profit ale corporatiilor.

 

Sectorul comertului cu amanuntul: mediu favorabil pentru expansiune, cu riscuri limitate

Comertul cu amanuntul este unul dintre sectoarele cu cea mai rapida crestere din Emiratele Arabe Unite, sustinut de bogatia in crestere, sustenabilitatea economica si consumul intern puternic. Faptul ca EAU nu au fost afectate de turbulentele politice din lumea araba, a transformat tara intr-o destinatie turistica mai populara, care, de asemenea, a contribuit la extinderea sectorului. Concurenta si preturile in crestere la cazare, hrana, transportul, educatia si chiriile pot fi considerate riscuri majore pentru activitatea de retail - dar aceste riscuri raman limitate.

Raportul nostru confirma faptul ca economia regiunii s-a dezvoltat semnificativ in ultimii trei ani, consacrand-o ca una dintre primele zone comerciale la nivel global. Comertul non-petrol a ajuns la 256 MLD AED in primul trimestru din 2014, indicand o dinamica continua, determinata de comertul exterior cu produse non-petrol a tarii in toate sectoarele economice - asa cum este raportat de catre Autoritatea Federala Vamala a EAU. Emiratele Arabe Unite reprezinta o locatie ideala de afaceri si un refugiu sigur in Regiunea Orientului Mijlociu.”, a mentionatMassimo Falcioni, Coordonatorul Regiunii Orientul Mijlociu in cadrul Coface.

Descărcaţi acest comunicat de presă : Cresterea economica sustinuta a Emiratelor Arabe Unite - datorita poli... (219,85 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English