Stiri & Publicatii
17/06/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface estimeaza pentru 2014 o scadere cu 13% a numarului de IMM-uri insolvente din Spania si o stabilizare in Franta

Coface estimeaza pentru 2014 o scadere cu 13% a numarului de IMM-uri insolvente din Spania si o stabilizare in Franta
Cu profiluri comparabile din punctul de vedere al activitatii antreprenoriale, Spania si Franta urmeaza o tendinta ingrijoratoare in ceea ce priveste numarul de companii insolvente. Cu toate acestea, IMM-urile1 din cele doua tari au evoluat in mod diferit dupa perioada crizei 2008 - 2009 si previziunile privind insolventele pentru 2014 evidentiaza si mai mult aceasta divergenta.
IMM-urile sunt supra-reprezentate in randul insolventelor inregistrate in Franta, si cu atat mai mult in Spania

In Franta, ca si in Spania, gradul de insolventa al IMM-urilor ramane ingrijorator, iar impactul sau economic este semnificativ: IMM-urile folosesc mai mult de 1/3 din salariati si reprezinta o proportie semnificativa din valoarea adaugata1 de -32% in Franta si de 37,4% in Spania.

 

Supus fluctuatiilor (o usoara scadere de 4% in decursul unui an2, evaluata la sfarsitul lunii martie 2014, dupa o crestere brusca de 30% in 2013), numarul de IMM-uri insolvente din Spania depaseste nivelul observat in 2009. Aceste 2.765 de cazuri reprezinta 31% din totalul companiilor insolvente din tara. In Franta, tendinta este de crestere in ultimul an (+4% la sfarsitul lunii martie 2014) si afecteaza cele 4.682 de IMM-uri, care reprezinta 7,3% din totalul companiilor. Cu toate acestea, spre deosebire de cazul Spaniei, numarul de insolvente se imbunatateste treptat de la nivelul record din 2009 (5.155 de cazuri de insolventa).

 

O criza, doua traiectorii

Climatul macroeconomic deosebit de dificil din Spania pare sa explice dificultatile IMM-urilor. In acelasi timp, duritatea crizei (o crestere de -1,2% in 2013) a condus la o schimbare profunda in cadrul sectorului de IMM-uri spaniole. In ciuda gradului ridicat de indatorare (97,9% din PIB in T3 2013), care i-a fortat sa reduca datoriile in detrimentul investitiilor si presiunile semnificative asupra fluxului de numerar legate de o reducere a creditarii, profitabilitatea IMM-urilor a crescut. Aceasta a fost de aproape 45% in 2013, in timp ce Franta a inregistrat cea mai mica marja (30%) din Europa. Cealalta consecinta pozitiva a crizei: pentru a compensa cererea interna redusa, IMM-urile spaniole au fost nevoite sa se extinda pe pietele internationale. Astfel, 25% dintre acestea sunt in prezent exportatoare (fata de 19% in Franta) si au moderat recesiunea.

 

In Franta, efectele crizei au fost mai putin marcante, si, cu toate ca cererea a fost elastica, oferta franceza a avut de suferit. S-a remarcat o atrofie in randul companiilor, fapt demonstrat de nivelul ridicat si persistent al insolventelor. IMM-urile nu si-au imbunatatit competitivitatea in materie de preturi, ceea ce le-ar fi permis sa castige cota de piata la nivelul exporturilor si astfel continua sa se bazeze pe cererea interna. Ele vor avea nevoie de un sprijin semnificativ din partea consumului populatiei. Insa, acest sprijin este in declin, fapt demonstrat prin restrangerea cheltuielilor gospodaresti observat in T1 2014 (-0,5% fata de T4 2013).

 

Perspective strans legate de exporturi si consumul casnic

Pentru IMM-uri au fost identificati trei factori cheie in modelul de previzionare al insolventelor in Franta si in Spania. Acestea sunt: influenta sectorului constructiilor (preponderent in insolvente), dependenta IMM-urilor de consumul si exporturile de bunuri (din Spania) sau servicii (in Franta).

 

Conform previziunilor Coface pentru Spania - unde recuperarea este confirmata - in ipotezele unei usoare revigorari a consumului (+1,1%), a unei cresteri semnificative a exporturilor de bunuri (+5,5%) si a unei stagnari a costurilor fortei de munca din sectorul constructiilor, numarul IMM-urilor insolvente ar trebui sa scada cu cel putin 13%.

 

In Franta, imbunatatirea nu va fi la fel de semnificativa. Numarul de IMM-uri insolvente ar trebui sa se stabilizeze (-0,5% asteptat in decursul unui an), sub rezerva unui ritm moderat al consumului (+0,8%), al unui dinamism in exporturile de servicii (+3%) si a unei cresteri usoare (+0,5%) in costul fortei de munca din sectorul constructiilor.

 

(1) IMM: o companie cu 10 - 249 de angajati, cu vanzari anuale ce nu depasesc 50 MEUR si cu un total al balantei de plati sub 43 MEUR

(2) Valoarea adaugata a sectoarelor de afaceri, exceptand agricultura, activitatile financiare si administratia publica. Sursa: Eurostat

(3) Din Februarie 2013 - Martie 2014, comparat cu aceeasi perioada a anului anterior

Descărcaţi acest comunicat de presă : Coface estimeaza pentru 2014 o scadere cu 13% a numarului de IMM-uri i... (138,12 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English