Stiri & Publicatii
01/08/2019
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Barometrul Coface – Tensiunile privind comertul revin in prim planul economiei globale

Barometrul Coface – Tensiunile privind comertul revin in prim planul economiei globale

Razboiul comercial dintre SUA si China, sectorul automotive aflat in dificultate, avansul lent a economiilor in curs de dezvoltare... cel de-al doilea trimestru din 2019 evidentiaza o intarziere economica globala

Declinul comertului mondial este confirmat pentru prima jumatate a anului si, chiar daca se asteapta o usoara revenire in a doua jumatate a anului, sectorul ar trebui sa sufere o pierdere de 0,7% in volum pe parcursul perioadei, conform barometrului Coface. Cresterea economica mondiala este de asteptat sa incetineasca de la 3,1% in 2018 la 2,7% in 2019 si apoi sa ramana stabila in 2020. In acest context, Coface se asteapta ca majoritatea tarilor sa inregistreze o crestere a insolventelor corporative[1] in acest an.

 

Sectoare tensionate ... in special cel al autovehiculelor

Exista multe sectoare care ilustreaza vulnerabilitatile economiei globale, cum ar fi sectoarele automotive, metalurgie, distributie, imbracaminte. Prin urmare, Coface extinde evaluarea riscului de credit al companiilor auto din 13 tari pentru a doua oara in sase luni asupra multora dintre acestea (si pentru aproape toate evaluarile de risc ale sectorului automotive din Europa).

 

Sectorul automotive este emblematic pentru dificultatie economice globale. In acelasi timp, este penalizat de o incetinire ciclica in multe regiuni, de riscurile politice legate de protectionismul comercial si de schimbarea comportamentului consumatorilor (de exemplu, niveluri ridicate ale echipamentelor de uz casnic din China si noi reglementari anti-poluare in Europa).

 

Tensiuni comerciale care au impact asupra economiei globale

Tensiunile comerciale dintre China si Statele Unite vor contribui la o incetinire a economiei SUA, impreuna cu o scadere a cererii interne, cu o crestere economica estimata la 2,5% in acest an si de numai 1,3% in 2020 fata de 2,9% in 2018. In ceea ce priveste China, razboiul comercial a condus, in principal, la o scadere a exporturilor sale catre Statele Unite cu 10% in primele patru luni ale anului.

In linii mai generale, incertitudinile privind rezultatul negocierilor dintre guvernele chinez si american si climatul de tensiune generat de acest razboi comercial continua sa aiba impact asupra nivelului de incredere in afaceri. Indicatorii de incredere in afaceri in multe tari din intreaga lume au scazut in ultimul an, in special in sectoarele de productie. Acesta este cazul Germaniei, unde indicatorii de incredere in afaceri, cum ar fi IFO, se afla la cel mai scazut nivel dintr-o perioada de cinci ani in iunie. Rata anuala a productiei industriale cunoaste o tendinta descendenta. Coface prognozeaza o crestere economica de 0,8% in acest an, fata de 1,5% anul trecut. Coface evalueaza riscul de tara al Germaniei ca fiind in crestere, trecand de la categoria de risc A1 la A2. Trei economii care depind de economia germana sunt si ele estimate ca fiind in retrogradare. Acest lucru este valabil pentru Cehia si Slovacia (de la A2 la A3), precum si pentru Austria (de la A1 la A2).

Riscul de afaceri creste si in Islanda (retrogradata la A3). Intr-o nota mai pozitiva, companiile din Uzbekistan (de la C la B) si Khirghiztan (de la D la C) beneficiaza de o deschidere politica si economica relativa continua.

[1] Coface realizeaza previziuni ale esecurilor corporative pentru 38 de tari din toata lumea

 

Descarca aceasta publicatie     

                                                           

 

Descarca Harta Evaluarii Riscului de Tara

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Barometrul Coface – Tensiunile privind comertul revin in prim planu... (252,86 kB)
Sus
  • Romanian
  • English