Stiri & Publicatii
08/08/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

12.739 de companii romanesti au intrat in insolventa in primele 6 luni ale anului 2013, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior

Evolutia Insolventelor in S1
Coface Romania a realizat analiza evolutiei insolventelor companiilor romanesti, la nivel national, pentru semestrul I al anului curent. La sfarsitului lunii iunie, 12.739 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand au fost deschise 14.218 de insolvente noi. Dupa 5 ani de crestere continua a numarului de insolvente nou deschise, auspiciile anului 2013 ne prezinta o crestere a insolventelor companiilor medii si mari, in timp ce numarul celor nou deschise pentru anul curent continua sa scada.

 

Constructiile, HORECA si Transporturile au fost cele mai afectate sectoare de activitate raportat la numarul firmelor active

Primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, pentru al treilea an consecutiv, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maxim doua pozitii. 

Analizand evolutia cazurilor de insolventa pe rol din ultimii 5 ani, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele 3, respectiv 5 sectoare. Ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute a variat in ultimii 5 ani intre 50% - 54%, iar primele 5 sectoare intre 65% - 70%. Aceste ponderi nu sunt intamplatoare si sunt determinate de factori structurali, precum distributia sectoriala a tuturor firmelor active la nivel national. 

Primele 5 sectoare care inregistreaza cel mai ridicat numar al insolventelor acopera o pondere similara si din punctul de vedere al totalului firmelor active. Avand in vedere acest factor structural, este important sa analizam numarul de insolvente raportat la totalul firmelor active din sectorul respectiv. Primele zece sectoare care inregistreaza cele mai ridicate valori pentru acest indicator sunt listate in graficul de mai jos. 

Constructiile, HORECA si Transporturile sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolventelor deschise in primul semestru al anului curent raportat la numarul firmelor active. De mentionat ca aceleasi sectoare au fost incluse in top 5 sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator si pentru anul 2012, ceea ce indica persistenta unor probleme sistemice structurale.

 

Aproximativ doua treimi dintre companiile analizate de Coface in primele 6 luni prezinta un risc de insolventa foarte mare sau semnificativ peste medie

Coface Romania a analizat la nivel individual pe parcursul primului semestru din 2013, la solicitarea partenerilor de afaceri sau pentru monitorizarea expunerilor directe in cadrul diviziei de Asigurari de Credite Comerciale, un numar de 20.943 de firme, cu o cifra de afaceri totala de 109 MLD EUR, reprezentand aproximativ 48% din cifra de afaceri a tuturor firmelor active la nivel national.
In acelasi timp, analizand firmele verificate de Coface in anii 2012 si 2013, observam:

  • Scaderea calificativului de risc de la 4,84 inregistrat in 2012, la 4,42 inregistrat in 2013, evolutie ce indica o tendinta de crestere a riscului de insolventa pentru firmele analizate;
  • Scaderea (in medie) cu 14% a limitei de credit comercial recomandata pentru firmele analizate;
  • Ambele tendinte sunt remarcate pentru toate clasele de marime ale companiilor analizate, dar cu precadere si intensitate mai mare in randul companiilor cu cifra de afaceri de peste 1 MIL EUR;
  • Numarul firmelor ce au cunoscut o scadere a calificativului de risc Coface este cu 67% mai mare decat cel al firmelor care au beneficiat de o imbunatatire a acestuia.

Astfel, apreciem ca scaderea numerica a insolventelor nou deschise pe parcursul anului 2013 devine relevanta doar statistic, in conditiile in care principalul motiv de ingrijorare il reprezinta intrarea in insolventa a unui numar record de companii medii si mari, acestea din urma putand propaga un efect negativ in economie mult mai rapid si greu de inlocuit.

 

S-E, S si N-V concentreaza jumatate din totalul insolventelor pentru primul semestru al anului 2013

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din primul semestru al anului curent nu a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Cele mai afectate trei zone din punctul de vedere al numarului de insolvente inregistrate in 2013 au fost S-E, S si respectiv N-V, acestea concentrand aproximativ 50% din totalul insolventelor deschise in perioada analizata.

Singura zona in care numarul de insolvente inregistrat in primul semestru din anul curent a crescut fata de aceeasi perioada a anului anterior este S-V, in conditiile in care zona de Centru indica o oarecare stabilizare. Restul zonelor au inregistrat scaderi, cea mai mare fiind resimtita in zona de V, de 26%. De remarcat ca zona de V inregistreaza de doua ori mai putine insolvente decat zona de S-E, in conditiile in care numarul companiilor active din cele doua regiuni este similar.

"Mediul economic din prima jumatate a anului 2013 s-a dovedit unul plin de provocari si se observa, in ciuda cresterilor anuntate de 2,2% din PIB, o deteriorare a situatiei companiilor, in special a celor de dimensiuni medii-mari. Lipsa creditarii bancare lasa urme adanci in buna functionare a economiei romanesti, astfel ca firmele mari au fost nevoite sa preia din aceasta sarcina si sa transfere mai mult risc in creditul comercial. Nu este o intamplare ca numarul zilelor de intarziere la plata (DSO) al firmelor mari creste, ca incidentele cu BO si CEC-uri au crescut ca valoare cu peste 22%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul lipsei de lichiditati la nivel de piata. Anul 2013 l-as caracteriza ca unul al marilor insolvente cu un impact puternic social-economic. In ciuda unui nivel de incredere mai ridicat si a unor indicatori macro-economici pozitivi, in special datorita exporturilor si a unui an agricol bun, mediul economic inca sufera si acest lucru se observa in ponderea foarte mare a datoriilor firmelor medii-mari, aproximativ 49%, in totalul datoriilor firmelor insolvente. 59% din totalul cifrei de afaceri realizate de firmele intrate in insolventa in S1 2013 a fost generat de firme medii-mari.", a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Descărcaţi acest comunicat de presă : 12.739 de companii romanesti au intrat in insolventa in primele 6 luni... (246,90 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English