Stiri & Publicatii
12/03/2015
PUBLICATII ECONOMICE

STUDIU PRIVIND COMPORTAMENTUL DE PLATA DIN CHINA

Comportamentul de plata in China

Coface realizeaza anual un studiu experienta plata in China. 80% dintre societatile comerciale din China au raportat restante in 2014, iar 56,7% dintre acestea au inregistrat o crestere a sumelor restante in ultimul an, per ansamblu, comportamentul de plata in China a fost foarte provocator in 2014. Acest lucru este in conformitate cu cifrele privind creditele neperformante (NPL) publicate de Comisia de Reglementara Bancara din China. Procentul NPL a crescut, atingand un varf multianual de 1,25%, la sfarsitul anului 2014. Cresterea riscului de neplata nu ar trebui neglijata.

Cresterea PIB-ului Chinei de 7,4 %, fata de anul precedent, inregistrata in 2014, a fost cea mai lenta rata de crestere din ultimii 24 de ani si se asteapta ca incetinirea sa continue si in acest an. (Coface estimeaza o crestere a PIB-ului cu 7% in 2015). In acelasi timp, economia reala din China se confrunta cu provocari din in ce in ce mai mari, in trei domenii principale: 1) gradul ridicat de indatorare; 2) costuri ridicate de finantare; 3) profitabilitate scazuta, generata de supracapacitatile din anumite sectoare. In timp ce masurile de relaxare monetara sunt introduse pentru a atenua procesul de decelerare a cresterii, in cazul in care finantarile suplimentare la costuri scazute nu sunt furnizate partilor care au nevoie de ele si le merita, este posibil ca scopurile principale ale acestor masuri de relaxare monetara sa nu fie atinse si se pot prevedea probleme viitoare legate de presiunea creditelor in crestere.

Odata cu incetinirea economiei, participantii din industrie trebuie sa se adapteze, in general, la cresterea mai lenta a cererii si sa caute noi factori generatori de crestere. Cu gradul ridicat de indatorare din China, exista nevoia esentiala de scadere a costurilor de finantare. In ultima parte a acestui raport, Coface a evaluat noua sectoare principale din economia chineza, din perspectiva experientelor lor de plata si a performantelor financiare pentru a face bilantul pe diferite sectoare. Aratand semne de deteriorare, atat in privinta experientei de plata, cat si a performantei financiare, riscurile din sectorul produselor chimice, constructiilor si prelucrarii lemnului si fabricarea hartiei sunt in crestere, in timp ce sectorul metalelor ramane o sursa de ingrijorare in China.

Descărcaţi această publicaţie : STUDIU PRIVIND COMPORTAMENTUL DE PLATA DIN CHINA (1,06 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English