Stiri & Publicatii
30/05/2017
PUBLICATII ECONOMICE

Panorama: Deficitul de forta de munca in zona Europei Centrale si de Est

Panorama: Deficitul de forta de munca in zona Europei Centrale si de Est

Dezvoltarile pietelor de munca din Europa Centrala si de Est (ECE) au fost benefice gospodariilor. Salariile in crestere si nivelul scazut al inflatiei, combinate cu imbunatatirea increderii consumatorilor, au dus la o rata mai mica a somajului si la cresterea consumului privat. In orice caz, revenirea pietei muncii se reflecta in dificultatile tot mai mari intampinate de companii in ceea ce priveste recrutarea, in special in cazul personalului calificat. Deficitul de forta de munca si cresterea costurilor cu forta de munca reprezinta motive de ingrijorare pentru companii.

Piata de forta de munca din regiunea Europei Centrale si de Est continua sa se imbunatateasca. Ratele somajului au scazut la cel mai mic nivel de pana acum, insa cele mai multe economii din ECE inregistreaza cifre ale somajului mai mari decat media UE. Datele arata o imbunatatire in intervalul ultimilor doi ani, salariile in crestere, inflatia scazuta, transformand consumul generat de gospodarii, in principalul motor al expansiunii economice. Cele mai multe tari ale ECE au inregistrat o dinamica salariala pozitiva in ultimi ani. Din 2010, salariile brute au crescut cu peste 30% in Romania si Bulgaria si cu peste 20% in Ungaria si Polonia.

Consolidarea puterii de negociere a salariilor, rata scazuta a natalitatii si emigrarea au contribuit la lipsa fortei de munca

Cu toate acestea, in timp ce gospodariile si activitatea economica globala a regiunii beneficiaza de cresteri, companiile au de suferit, deoarece se confrunta cu o forta tot mai mare in negocierea salariilor, fiind fortate sa accepte costuri mai mari de compensare. Cererea interna si externa venita din partea gospodariilor, rata scazuta a natalitatii si emigrarea in Europa de Vest, toate au contribuit la deficitul fortei de munca. Un numar din ce in ce mai mare de companii raporteaza acesti factori ca reprezentand o bariera impotriva expansiunii afacerilor.

Chiar si companiile care platesc salariile mai mari se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste angajarea. Posturile vacante sunt deosebit de putine in Republica Ceha si Ungaria. Cresterile salariale depasesc in prezent castigurile din productivitatea muncii. Din fericire, totusi, costurile regionale ale fortei de munca sunt inca, in medie, de trei ori mai mici decat in tarile ECE.

Acest decalaj avantajos de care se bucura regiunea in ceea ce priveste costurile unitare ale fortei de munca, impreuna cu proximitatea sa geografica si culturala, ar trebui sa aduca avantaje comerciale competitive. Totodata, aceste beneficii ar putea fi compromise pe termen mediu daca emigrarea persoanelor tinere si calificate continua.

Mai multe solutii pot fi implementate

Companiile vor continua sa se confrunte cu un deficit al fortei de munca - in paticular in ceea ce priveste angajatii calificati. Studii recente indica faptul ca profesiile precum soferii si inginerii sunt printre cele mai greu de ocupat posturi din ECE.

Deficitul fortei de munca ar putea fi atenuat prin incurajarea emigrantilor sa se intoarca in locurile natale. Aceasta ar necesita insa imbunatatiri ale actelor de guvernare. O revenire suficienta a emigrantilor in tarile de provenienta este foarte putin probabila. Cei care au fost afectati de Brexit (sau de scenarii de viitor similare) vor fi mai motivati sa-si gaseasca de lucru in alte tari europene din vest, datorita diferentelor semnificative in ceea ce priveste potentialul venitului.

Incurajarea participarii fortei de munca in randul minoritatilor etnice, a femeilor (rata de participare a acestora scazuta in comparatie cu Europa de Vest: 61% in Polonia, 59% in Ungaria, 57% in Romania, comparativ cu 79% in Suedia, 72% in Germania si 71% in Austria) si a populatiei senioare precum si stimularea formarii profesionale si a programelor de invatamant tertiar ar contribui, de asemenea, la rezolvarea situatiei.

Descărcaţi această publicaţie : Panorama: Deficitul de forta de munca in zona Europei Centrale si de E... (2,44 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English