Stiri & Publicatii
20/07/2016
PUBLICATII ECONOMICE

In ciuda crizelor persistente, Africa Sub-Sahariana prezinta oportunitati pana in 2025

In ciuda crizelor persistente, Africa Sub-Sahariana prezinta oportunitati pana in 2025
  • Puternic afectata de incetinirea chineza si de scaderea preturilor marfurilor, Africa Sub-Sahariana a aratat cel mai mic nivel de crestere din 2008
  • 15 tari, printre care mai multe grav afectate de criza, arata un potential semnificativ in ceea ce priveste cheltuielile de consum
  • Doua sectoare ofera oportunitati pe termen mediu: vanzarea cu amanuntul si IT&C[1]

Un continent afectat de crize economice majore 

Economia globala este tulbure. Incetinirea economica a Chinei si scaderea preturilor marfurilor au cantarit pe fundamentele tarilor din Africa Sub-Sahariana. Cresterea, de la 3,4% in 2015 si 2,6% in 2016 (conform prognozelor Coface), este cea mai slaba de la criza din 2008.

Tarile exportatoare au fost determinate sa puna rapid in aplicare masuri de contracarare a acestor riscuri externe aflate in crestere. Multe dintre aceste tari au incercat sa-si mentina ratele lor de schimb fata de dolar - insa cu putin succes, din cauza unei grele presiuni descendente. Mai multe tari au incercat sa restranga cheltuielile, pentru a stopa deteriorarea finantelor publice. Din persistenta acestor crize a rezultat o stare continua de fragilitate, cu repercusiuni structurale profunde. In ciuda diferentelor puternice din interiorul continentului, cheltuielile de consum reprezinta un factor care indica posibilitatea acestor tari de a deveni piete profitabile pe termen lung.

Cheltuielile de consum pot fi o cale de scapare?

15 dintre cele 55 de tari analizate au conditiile agregate necesare pentru o crestere a cheltuielilor de consum: Gabon, Botswana, Namibia, Africa de Sud, Nigeria, Etiopia, Coasta de Fildes, Mozambic, Tanzania, Senegal, RDC, Ghana, Kenya, Rwanda si Angola. Calculele bazate pe doua criterii determinante (cu date demografice si capacitatea de consum casnic) au fost folosite pentru a realiza un clasament al scorului de tara.

  • Datele demografice indica dimensiunea potentiala a unei piete. Populatia mediului urban din Africa Sub-Sahariana va depasi 50% din populatia totala in 2025, cu o crestere a veniturilor pe cap de locuitor si a infrastructurii, ceea ce determina cheltuielile de consum. Raportul[2] dependentei de varsta ar trebui sa scada in urmatorii 10 ani. Aceste tari prezinta un interes economic major, in special cele mai populate natiuni (de exemplu Nigeria, cu 182 de milioane de locuitori in anul 2015). Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca numarul locuitorilor din Africa Sub-Sahariana va ajunge la 1,2 miliarde in 2025.
  • Criteriile economice utilizate pentru evaluarea capacitatii cheltuielilor de consum ale populatiei au luat in considerare consumul final pe cap de locuitor din 2014, prognoza 2015-2025 de crestere anuala a mediei PIB-ului si nivelul estimat al PIB-ului pe cap de locuitor in 2025, ca indicatori ai bogatiei pe termen mediu.

Clasamentul țărilor în funcție de scorurile lor (/100)

11

Scorul economic/ demographic combinat pentru cele 15 piete, care arata ca potentialul este mai mare sau egal cu 40/ 100. Acest grup include principalii exportatori de petrol (Gabon, Nigeria, Angola) si mai multi exportatori de marfuri, in special minerale (cum ar fi Botswana, Namibia, Ghana, Africa de Sud).

Nigeria, Angola, Ghana si Africa de Sud: oportunitati pentru companiile din comertul cu amanuntul si IT&C

  • Comertul cu amanuntul, care continua sa se extinda in ciuda dificultatilor economice actuale, prezinta un potential ridicat de crestere. Bunastarea tot mai mare a acestor populatii ar putea stimula consumul de produse cu valoare adaugata mai mare. Dezvoltarea infrastructurilor de vanzare cu amanuntul joaca, de asemenea, un rol-cheie. Acest lucru poate fi vazut in tari precum Africa de Sud, care se situeaza pe locul 6 in lume in ceea ce priveste numarul de centre comerciale (2000).
  • Tehnologia informatiei si a comunicatiilorare un potential semnificativ pentru cresterea cotei de piata. Ratele de instalare in randul populatiei sunt inca relativ scazute, iar gama de servicii accesibila prin telefon mobil este in crestere rapida. De asemenea, noile tehnologii ofera o sursa majora de diversificare a economiei.

Traiectoria de crestere din Africa Sub-Sahariana ar putea fi temperata de criza economica si de problemele politice sau de guvernare, dar acesti factori nu pun in pericol perspectivele pozitive pe termen mediu.

 

[1] Comunicații și tehnologia informațiilor

[2] Procentajul persoanelor dependente din punct de vedere economic din totalul populației (cu vârsta sub 15 ani sau peste 65 de ani)

Descărcaţi această publicaţie : In ciuda crizelor persistente, Africa Sub-Sahariana prezinta oportunit... (279,45 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English